500 g míchaného mletého masa
100 g mortadelly
50 g prosciutta cruda
bílý chléb (nebo toustový)
6 lžic mléka
80 g parmezánu
1 špetka muškátového oříšku
1/2 stroužku česneku
1 snítka petržele
2 vejce
sůl a pepř
Krom toho si připravte něco na náplň – obvyklá je šunka a uzený sýr, ale fantazii se meze nekladou, můžete použít třeba spařený listový špenát a mozzarellu.
Chleba nakrájejte na krajíčky a nechte pár hodin oschnout (okorat). Pak z něj v mixéru udělejte strouhanku.
Z připravených ingrediencí udělejte „těsto“ – přičemž rozmixované pečivo přidávejte jako poslední a řiďte se přitom hustotou – bude se to rozvalovat. Na vál položte plát pečícího papíru a potřete ho olejem (já mám sprej, takže to bylo natošup). Pak na něj připlácněte druhý stejně velký, aby byl z vnitřní strany také mastný a odložte si ho stranou. Na pečící papír vyklopte těsto z mísy, rukama ho tak nějak urovnejte, aby vám vyšel pravidelný tvar, přiklopte to druhým plátem papíru a válečkem rozválejte na cca 2 cm silnou placku. Tu poklaďte šunkou a plátky uzeného sýra a za pomoci papíru srolujte roládu. Povrch napříč poklaďte plátky slaniny nebo pršutu.
A teď přichází finta dusíme/vaříme: roládu zamotejte jako bonbon do pečícího papíru, pokud vám na koncích nezbyde dost papíru na smotání, spíchněte to párátkem. Uložte ji na 20 minut do lednice a předehřejte troubu na 180°.
Roládu v pečícím papíru dejte do pekáčku, nemastěte, nepodlévejte – a pečte cca 40-50 minut. Pak papír rozbalte, přidejte forsáž na 200° a cca 5-8 minut dopékejte, aby byla slanina křupavá.
Podávejte s opečenými brambory.
Haderach
Pečící papír jsem vytáhla až těsně před krájením.
Mě samozřejmě napadla dokonalá blbost – dá se sehnat rýžový papír větších rozměrů (nejen ten na jarní závitky)? Potom by šlo zabalit jakoukoliv sekanou do něj a a konci ho nesundávat.
Papír se dělá jen ten závitkovej formát. Ale je možné je pospojovat a pak tedy zkusit do toho zabalit i velký kus něčeho. Ten papír je kulatej proto, že ho dělají na takovejch plotnách, jako jsou na palačinky. A těsto tam lejou jídelní mističkou. Vlastně jako palačinky. Akorát mám pocit, že na tý plotně mají mokrý plátno a na něm tu hmotu dusí pod poklicí a pak je rozkládají na rošty usušit.
Nojo, ale kdybys ho na konci nesundala, tak bych tomu nedělala ten slaninovej kabátek, protože se to neopeče do křupava. Ale jinak – proč ne?
Jedlá ta sekaná byla, a byla dobrá. Ale z tvrdého sýra těch typů, které tam byly uvedeny, plátky neuděláš ani omylem. a pokud snad ano, tak nevím, jak by se roztekl. Tudíž jedině nastrouhat a zamíchat do masa. šunku buď nakrájet, nebo dát plátky – zkoušla jsem jednou dát plátky – a výsledek byl ten, že při krájení to nedrželo pohromadš a plátky tvořily plochu nespojitosti.
O to jsem se taky nepokoušela – plátky byly z toho uzeného sýra. V těstu je Formaggio duro.
když to postrouhaným tvrdým sýrem ve vrstvě (pokud nejde nakrájet na plátky) posypeš, tak se rozteče…
To je paráda. Jsi moc šikovná, že jsi se tomu tak věnovala a udělala tak, jak to má vypadat. Je to něco úplně jiného. Vyzkouším. Za mne palec nahoru.
Tak tomu říkám recept Ólalá.Ta vychytávka s papírem na pečení absolutně nemá chybu.Dá se s povděkem aplikovat i na jiný typ sekané.
Ta tvoje na obrázku je fakt lakavá.
Podle mě normální klasická česká sekaná s česnekem a majoránkou byl šla upéct úplně stejně … a vytunit ji tím, že do ní něco zabalíš.
no, ta papilotta není marná,je to takový dušopečení..jen bych to pak roztrhla,aby ta roláda měla barvu….
Přečetla sis to celý? A prohlédla obrázky?
no jo, ono to ještě pokračovalo..tak promiň 😀
😉
Tak to je luxusní sekaná 👍👍👍 Pardon, Popettone
Že jo?? Škoda, že nechoděj náfštěvy, mohla bych zazářit..🌟🌟
Já polykám a mám na to chuť . Krásné a samá chuť
Nádhera, málo platné, kdo umí, ten umí. Tenhle recept budu mít úplně nahoře v seznamu co udělat, až budu chtít být za hvězdu. Děkuji. :-))
Nedávno, když jsem dumala o tom co vařit, tak dcera povídá, že plněná sekačka už dlouho nebyla. Takže až přijedou, bude popettone. Nechám jí, aby nakrájela a bude zírat.
To vypadá tak lákavě a pohled na řez mě dostal. Díky :-).
Já se bála, aby to neteklo, ale dobrý 🙂 Krájela jsem to hodně ostrým tenkým nožem.
no já se hecnu na Beaveru…..slibuju….
Za mne třikrát olaláááá 😋
Teprve nedávno jsem poprvé v životě rolovala mletinu (nepočítám sekanou, kterou jsem opleskala kolem vařených vajec nebo párku, ale poctivé rozválení a srolování). Byla to Úsměvčina bůčková roláda a byla skvělá v obou variantách – se smaženými vejci i s houbovou smaženicí. Tahle dušopečená italská „popletená sekaná“ je vyšší liga. Budu si slintat nad obrázky a na nějakou spešl příležitost posháním inkedence.😷
Hele, oni se s tím taky pokaždý nerolujou a jen to okolo něčeho uplácaj, v tom ta jinakost není – tak je v tom vaření ve vlastní šťávě.
Stejně jako Puněno meso v Hercegovině nebo v Černé Hoře.
Sliním jak Pavlovův pes. Musela být pěkně šťavnatá a voňavá. Škoda, že na mě nezbylo. Já jsem onehdá dělala klasiku, tak si teď budu muset chvíli počkat.
Ta šťavnatost této vychytané sekané přitekla z Čech až k nám na Moravu, hlavně z toho posledního obrázku. Jé, to byla dobrota. 🙂
Tak tohle se mi hodně líbí. My máme sekanou v oblibě a nastavuju jí kde čím. Sýry jsou jasná volba, ale i zelenina atd. Ovšem tohle je jinej level. To je totiž krása!