(2124) Polpettone

500 g míchaného mletého masa
100 g mortadelly
50 g prosciutta cruda
bílý chléb (nebo toustový)
6 lžic mléka
80 g parmezánu
1 špetka muškátového oříšku
1/2 stroužku česneku
1 snítka petržele
2 vejce
sůl a pepř

Krom toho si připravte něco na náplň – obvyklá je šunka a uzený sýr, ale fantazii se meze nekladou, můžete použít třeba spařený listový špenát a mozzarellu.

Chleba nakrájejte na krajíčky a nechte pár hodin oschnout (okorat).  Pak z něj v mixéru udělejte strouhanku.

Z připravených ingrediencí udělejte „těsto“ – přičemž rozmixované pečivo přidávejte jako poslední a řiďte se přitom hustotou – bude se to rozvalovat.  Na vál položte plát pečícího papíru  a potřete ho olejem (já mám sprej, takže to bylo natošup).  Pak na něj připlácněte druhý stejně velký, aby byl z vnitřní strany také mastný a odložte si ho stranou.  Na pečící papír vyklopte těsto z mísy, rukama ho tak nějak urovnejte, aby vám vyšel pravidelný tvar, přiklopte to  druhým plátem papíru a válečkem rozválejte na cca 2 cm silnou placku. Tu poklaďte šunkou a plátky uzeného sýra a za pomoci papíru srolujte roládu.  Povrch napříč poklaďte plátky slaniny nebo pršutu.

A teď přichází  finta dusíme/vaříme: roládu zamotejte jako bonbon do pečícího papíru, pokud vám na koncích nezbyde dost papíru na smotání, spíchněte to  párátkem.  Uložte ji na 20 minut do lednice a předehřejte troubu na 180°.

Roládu v pečícím papíru dejte do pekáčku, nemastěte, nepodlévejte – a pečte cca 40-50 minut. Pak papír rozbalte, přidejte forsáž na 200° a  cca 5-8  minut dopékejte, aby byla slanina křupavá.

 

Podávejte s opečenými brambory.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

27 komentářů: (2124) Polpettone

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Pečící papír jsem vytáhla až těsně před krájením.

  2. Francizska napsal:

    To je paráda. Jsi moc šikovná, že jsi se tomu tak věnovala a udělala tak, jak to má vypadat. Je to něco úplně jiného. Vyzkouším. Za mne palec nahoru.

  3. jarybarka napsal:

    Tak tomu říkám recept Ólalá.Ta vychytávka s papírem na pečení absolutně nemá chybu.Dá se s povděkem aplikovat i na jiný typ sekané.
    Ta tvoje na obrázku je fakt lakavá.

  4. sharka.68 napsal:

    no, ta papilotta není marná,je to takový dušopečení..jen bych to pak roztrhla,aby ta roláda měla barvu….

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak to je luxusní sekaná 👍👍👍 Pardon, Popettone

  6. Vera M. napsal:

    Já polykám a mám na to chuť . Krásné a samá chuť

  7. bozena.fialova napsal:

    Nádhera, málo platné, kdo umí, ten umí. Tenhle recept budu mít úplně nahoře v seznamu co udělat, až budu chtít být za hvězdu. Děkuji. :-))

  8. blahovka.h napsal:

    Nedávno, když jsem dumala o tom co vařit, tak dcera povídá, že plněná sekačka už dlouho nebyla. Takže až přijedou, bude popettone. Nechám jí, aby nakrájela a bude zírat.
    To vypadá tak lákavě a pohled na řez mě dostal. Díky :-).

  9. sharka.68 napsal:

    no já se hecnu na Beaveru…..slibuju….

  10. kvetula.v napsal:

    Za mne třikrát olaláááá 😋
    Teprve nedávno jsem poprvé v životě rolovala mletinu (nepočítám sekanou, kterou jsem opleskala kolem vařených vajec nebo párku, ale poctivé rozválení a srolování). Byla to Úsměvčina bůčková roláda a byla skvělá v obou variantách – se smaženými vejci i s houbovou smaženicí. Tahle dušopečená italská „popletená sekaná“ je vyšší liga. Budu si slintat nad obrázky a na nějakou spešl příležitost posháním inkedence.😷

  11. a.rena napsal:

    Sliním jak Pavlovův pes. Musela být pěkně šťavnatá a voňavá. Škoda, že na mě nezbylo. Já jsem onehdá dělala klasiku, tak si teď budu muset chvíli počkat.

  12. Jiřina napsal:

    Ta šťavnatost této vychytané sekané přitekla z Čech až k nám na Moravu, hlavně z toho posledního obrázku. Jé, to byla dobrota. 🙂

  13. BOYE napsal:

    Tak tohle se mi hodně líbí. My máme sekanou v oblibě a nastavuju jí kde čím. Sýry jsou jasná volba, ale i zelenina atd. Ovšem tohle je jinej level. To je totiž krása!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..