1/2 kg kuřecích řízků, stehenních nebo prsníchch (ze stehenních bude jídlo šťavnatější)
1 1/2 hrnku hladké mouky
1/2 hrnku kukuřičného škrobu (spraví to Solamyl)
1/2 KL soli
1/4 KL lžičky čerstvě namletého černého pepře
1 velké vejce
1 1/4 hrnku vody
1 PL oleje (řepkový, slunečnicový)
olej na smažení
Na omáčku:
šťávu a ostrouhanou kůru z jednoho pomeranče
2 PL SVĚTLÉ sojové omáčy (to je opravdu důležité, jinak bude omáčka nehezky tmavá)
1/4 hrnku rýžového octa
1/2 hrnku třtinového cukru
2 velké stroužky česneku
1 PL škrobu (smíchaný s 1 lžící vody)
Kuře nakrájejte na kousky velikosti sousta.
V míse promíchejte sypké ingredience – mouku, škrob, sůl a pepř. Do této směsi potom zašlehejte vejce, vodu a olej – musí vzniknout hladké těstíčko.
Do těstíčka vmíchejte kousky kuřete tak, aby se jím maso důkladně obalilo. Přikryjte a dejte do lednice 30 minut uležet.
V dostatečně vysoké pánvi nebo v kastrolu rozpalte vysokou vrstvu oleje (až 5 cm). Do rozpáleného oleje dávejte kousky masa, radši v několika dávkách – maximálně 10–15 kousků najednou, aby se maso opravdu smažilo a ne dusilo. Před vložením do pánve nechte z masa okapat přebytečné těstíčko. Smažte dozlatova rovnoměrně ze všech stran – bude to trvat jen pár minut. V polovině smažení obraťte.
Osmažené kousky odkládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami a až budete mít všechno maso hotové, přikryjte talíř (třeba alobalem) a udržujte teplé, než připravíte omáčku, ta je v cuku letu, pokud si pomeranč nachystáte předem.
Do středně velkého kastrolu dejte šťávu a kůru z pomeranče, sojovou omáčku, ocet, cukr a česnek. Přiveďte k varu na mírném plameni. Ochutnejte a podle chuti eventuálně dolaďte množství sojové omáčky, octa nebo cukru.
V hrnku smíchejte dohladka škrob a vodu a směs vmíchejte do omáčky. Za stálého míchání vydržte, až omáčka zhoustne, trvá to asi 30 vteřin až minutu.
Do nádoby přidejte smažené kuřecí kousky a opatrně promíchejte, aby se maso důkladně obalilo omáčkou.
Podávejte s rýží, můžete posypat opraženými sezamovými semínky, nasekanou natí jarní cibulky nebo chilli vločkami.
Haderach
Já jsem přidávala sojovku, asi dvě PL. A ačkoliv to na obrázku není vidět, přidala jsem i chilli vločky, ovšem ne na talíř, ale rovnou do omáčky.
Tenhle druh jídel mi vyhovuje. Kořeněný masa a rejže, to je íá kombinace. A kupodivu i obě holky se na tom shodnou, tak máme po starostech. Jednoduše: Mňam!
Kulím oči, jak to vypadá dobře. A opravdu jeden a půl hrnku mouky? Jo, vypadá to, že to kuře to spotřebuje.
Uvedu na pravou míru – hrnek jsem měla dvoudecový a ano, opravdu tolik – samozřejmě pak trochu těstíčka vylejete, ale jde o to, aby byly všechny kousky ponořené a kompletně obalené, to znamená, aby mezi sebou měly místo. A nemůžete si těstíčko udělat a obalovat v něm jednotlivé kousky samostatně a postupně vkládat do oleje, protože než byste tam daly poslední, první už by byl hotový. Lovila jsem to kuchyňskou pinzetou.
Tak to si musím dneska uklohnit . Mám chuť na šťavnaté masíčko .
A zkušenost, že tohle štavnaté určitě bude. Už přemýšlím, co za salát k tomu. Mám tu půl hlávky zelí, ale to by chtělo asi jiný, lehčí salát. Skočím pro ledový.
Zeli by se asi s pomerančem tlouklo. 🙂
takový to ,pokrájený syrový, s vietnamskou sladkokyselou zálivkou, to ne..to by šlo….
Takový druh jídla máme rádi, mám jen problém s tou světlou sojovou omáčkou. Nikde jsem si jí v obchodě nevšimla, kde se dá koupit, nebo čím ji nahradit?
Jen solí?
Podle me ji ma kazdy vietnamsky prodejce, jen se musi hledat. Nahradit normalni sojovkou, chutna stejne, ale nebude to mit tuhle barvu. Kamarad taky delal z tmave sojovky, chutove v poradku.
Tmavou sojovku mám, zkusím to s ní.
Dobrá, když neseženu sojovku světlou, dám tmavou, co mám doma. Ale co ten ocet? – musí být rýžový? Vypadá to lákavě 😋😷
Já bych taky rýžový neměla. Ale jablečný a asi bych ho trochu štrejchla rýžovým vínem, nebo nějakým vermouthem. Asi by to šlo i s obyčejným, ale bacha na koncentraci. Kvasný lihový má 8% a ty ostatní tak 4%! To se mi vymstilo, když jsem tady prezentovala ty středověký ptáky a s tím octem mi to málem urvalo hubu až na druhým konci.
Jablecny. Dala bych ho o chlup min, doladit podle vlastnich chutovych poharku se to da vzdycky.
Zajímavý.Možná zkusím.
Zažila jsem dobu, kdy se na kuřecí dávala broskev. Někdo to odsuzuje, já to měla celkem ráda.
Ale dát tam pomeranč, to by mne nenapadlo. Vypadá to výborně a určitě to tak bude i chutnat. Mám i rýžový ocet, tak žádný problém. 😉
Tak – když může bejt kachna na pomerančích 🙂
Njn, s kuřetem jsem to nikdy nečetla. Ale já toho ještě neznám, pořád se mám co učit 😉
Já o tom v životě neslyšela, než mi o tom napsal kamarád. Ale strašně se mi líbil obrázek, co jsem si našla na netu – tak jsem to zkusila.
Já kuře s broskví dělám běžně, je tu i na Braboračce.
Já ho radši s ananasem.
a víš jak je s pomerančovou š´távou a kůrou dobrá krůta??? ….marináda z toho je super….