3,3 kg rajčat – nakrájet
10 ks cibule – nakrájet
15 ks menších jablek – nakrájet i se slupkou
6 bobkových listů
½ KL hřebíčků + 1 KL nového koření – roztlouct v hmoždíři
Hodinu vařit v nezakrytém hrni, nechat stát do druhého dne.
Přidat:
0,4 l octa
0,7 kg cukru krystal
5 PL soli
2 KL sladké papriky
½ KL skořice
1 KL mletého pepře
Kdo chce ostrý, přidá chilli (papričku nebo koření).
Hodinu (nebo déle) vařit v nezakrytém hrnci, až to zhoustne, vyndat bobkáč (bude plavat navrch), rozmickovat, propasírovat, naplnit, zavařit.
Recept poslala (kdysi dávno na PŽ): Bláhovka
Doporučuji po nakrájení rajčat je propláchnout, tím lze odstranit většinu semínek.
(někomu nevadí, já je ráda nemám)
Není třeba, úplně se rozmickujou a zbytek zachytí síto při pasírování. Dělala jsem ho potřetí a semínko v tom nenajdeš.
Vypadá to moc dobře, jen mi vrtá hlavou těch 5 lžic soli. Není to hodně? A kolik toho pak ve výsledku asi je?
Tenhle kečup je bombovej, loni jsem dělala 6 litrů a bylo málo. Dělám z něj cikánskou, nebo chcete-li čertovskou. Na jednu litrovou sklenici vezmu základní kečup, přidám 1 středně velkou kyselou okurku nakrájenou na drobné kostičky, 1 PL kapar, 1 PL nakládaného zeleného pepře, 1/4 syrové červené papriky a 1 střední cibulku (oboje zase na kostičky), 1 feferonku nebo 1 KL chilli vloček – podle toho, jak chcete mít omáčku pálivou. Vše svařím tak, aby paprika a cibule byly na skus, ale byly provařené. Horké plním do skleniček, zavíčkuji, otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout. Můžete i zavařit asi 15 minut při 80 stupních.
Dik za recept 🙂
Rádo se stalo, původcem jsi Ty, potažmo Blahovka.
Poprosila jsem paní Hanu o souhlas se zveřejněním.
Přijedu z krátké dovolené a jdu HNED na to, na tu čertovskou, díky za recept.
Ať se podaří? a chutná!!!