17 dkg hladké mouky
1/4 litru mléka
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu
špetka soli
Ze všech surovin vymícháme hladké těsto a necháme cca 15 minut odležet. Rozehřejeme olej, před první kraplí rozpálíme tvořítko v horkém oleji, namočíme ho asi do poloviny jeho výšky do těsta a rychle ponoříme zpět do oleje. Těsto by se mělo samo odlepit, poté krapli otočíme a usmažíme z druhé strany. Takto pokračujeme do vypotřebování všeho těsta. Ještě teplé posypeme cukrem. Smažení jde rychle, většinou stíhám smažit maximálně po třech kusech.
Recept poslala a.rena: “ Nevím, jak se to jmenuje jinde, u nás jsou to kraple a je to na způsob (masopustních) suků. ( Boží milosti jsou něco jiného). Na výrobu se používá tvořítko – viz foto – a dá se koupit v domácích potřebách. Tescoma ho má určitě, Orion asi taky. Tentokrát smažila a fotila dcera.“
To je hééézký! Tedy tvořítko nemám, ale podle popisu práce soudím, že kdybych to dělala já, bude se to jmenovat kriple…
U nás se kraple říkalo pečivu z listového těsta sypaného krystalovým cukrem.
U nás se tomu říkalo KRACHLE.
Ahaa! Asi jo. To víš, skleroza… Adna bukva i kakaja raznica…
To je zajímavý recept, já to vůbec neznám. A tvořítko jsem nikdy neviděla.
Já koupila ve středověku v Polsku…když byli kluci malí, tak to bylo moc oblíbené. Snad to ještě někde mám..
Já tvořítko viděla, ale naměla jsem tucha, k čemu by to mohlo být, protože jako šťouchadlo na brambory to je bubý…
mají to třeba pod názvem tvořítko na švédké rozetky na protechshop.cz
taky kraple…ale na Beaveru je tajím…by mi upadly ruce 😀
Něco podobného jako spritzkrapfen – ale ty jsou z odpalovaného těsta.
Reni ty máš bezva recepty.
Já vidím kraple prvně v životě.A děsně se mi líbí.
To musí být mňamka , viděla jsem tu výrobu na Paprice , myslím v rubrice o babičkách. A je to makačka.
Netušila jsem, ze to tvořítko se opravdu prodává . Vygooglila jsem a v Tescomě mají .
Teď už jen jak říká Sharka , nepouštět se do díla , když je nás moc .
Nebo nadělat předem .
Je to úžasný zákusek, ale jsem už dost pomalá, nevím, jestli bych to zvládla. Určitě to bude moc dobré. Nikdy jsem takové tvořítko neviděla. 🙂
Reni, mne by zajímalo, kolik kousků z toho je. Asi bych si to i pořídila, ale nejsme na sladké. Vydrží to i do druhého dne? Nezvhlne to?
Vydrží a nevydrží, dají se jíst i zvlhlé (třeba na ně stříknout šlehačku a hned podávat), ale nejlepší jsou čerstvé, křupavé. A třeba také s tou šlehačkou. No a jak jednou začnete jíst, nepřestanete, takže do druhého dne určitě nevydrží. Je to takové „nafouklé nic“, rozplyne se to na jazyku a jde to přímo do ledvin.
Reni, prosím, kolik kousků cca? Musím přizpůsobit množství .
Počítám mezi třiceti až čtyřiceti.
Tak já se s tím tvořítkem už někde potkala , ale absolutně nechápala k čemu je (mělo napsané, že je na rozetky). Teď už vím, k čemu je, i že bych s tím u 🐻 100% uspěla, jen nevím, jestli bych u smažení vydržela stát tak dlouho, než by pronesl tu kouzelnou větu „hrnečku dost“ 🤔😁 Rozhodně bych se na ně nechala pozvat 😉😷
Jaj, to vypadá kouzelně, jen na to nemám ten inštrument, tož to nedám. Ale výborný nápad 👍👍👍👍