1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
šalotka
0,5 kg brambor
čerstvý nebo mražený kopr
sůl
kmín
pepř
bobkový list
nové koření
ocet/citron
(cukr)
křepelčí vejce
houby sušené
máslo
mouka na zahuštění
smetana
Houby dejte namočit do vody, slijte, nechte je okapat a potom je na másle osmahněte do zlaté barvičky.
Vyjměte je z pánve. Na výpek přihoďte šalotku, nechte zesklovatět, přidejte trochu mouky a udělejte jíšku, tu rozřeďte vývarem.
Osolte, přidejte kmín, pepř a ostatní koření, nakonec brambory a vařte. Až brambory změknou, tak přidejte smetanu, povařte a dochuťte octem či citronem. Kdo má rád, tak přisladí. Nakonec vložte vařená vajíčka a dozdobte koprem.
A teď autorka: „…. sušené houby namočím, potom trochu povařím, vodu sliju (kulajda nemůže být tmavá) a potom osmahnu. Sušené houby jsou základ, čerstvé kulajdě nedají takovou chuť. Komu nechutná kopr, tak dá třeba petrželku, není to nic proti ničemu. Vajíčka jsem měla „obří“, od křepelek. Dobrou chuť!“
Máš malé bezvýznamné +. Už jsem chtěla zabít švagrovou, která mi kulajdu slibuje už hodně dlouho.
Jaké bevzýznamné? U mně má za 1***** akorát dám petrtelku a vejce nomrální, nepůjdu škemrat ke kře peklám…
Člověče, já jsem v životě nedala do houbového jídla petrželku .
Vím, že hodně lidí dává , koukám i vy, budu to muset prubnout
Už tu máme dvě … ale tahle je zas malinko jiná. Jedu týden a la Babiččiny recepty 🙂
To máš jak s gulášem nebo svíčkovou – sto lidí, sto receptů. U nás frčí z nesušených hub a se zakysanou smetanou. Ale jinak už dlouho nebyla, nějak jsem na ni pozapomněla, tak bude už o víkendu. Děkuji za recept, Úsměvko. A tentokrát mám možnost vyptat si křepelčí vajíčka. To bude pochutnáníčko!
Přesně, každá má něco naučené z domu a toho se většinou drží. A nemáš zač, ty křepelčí ftom byly úžasný 😉
Když jsem rozklikla Bramboračku vidím kulajda a na obrázku 4 vajíčka, Tak mě to zarazilo.To je teda porce!
Nojo jenže jsou křepelčí. Tak to je jiná báseň😋
Vypadá to moc pěkně.Dala bych si.
Jarní Bárko, já je zrovna měla, tak jsem je využila …. je to jedno, ale to víš 😉
Tak slibuje kulajdu, ne recept …… A od Tebe to „malé bezvýznamné +“ těší dvojnásob 😉
paráda…jen tu vodu z hub nevylejvejte…další den se dá přidat do vývaru nebo zmrazit a přidat do tmavý omáčky….
U nás dlouho nebyla, díky za připomenutí.
Co kraj / táborsko / to recept na kulajdu — u nás bez bobk. listu a zásadně KOPR.
Houby dávám i čerstvé , pokud možno světlé. Možná se mnou nebude souhlas ale tak mne to naučila “ tchýňka “ před 53 lety.
Je to u nás velice oblíbené jídlo a tak kopr v mrazáku je ještě teď.
Jak psala A,rena, každá máme svůj recept, tím i ten Tvůj bude určitě dobrý. 😉
Toto patřilo Helnce Vojtové … nějak zrovna nefungoval web
Jak říkáte 100 lidí 100 chutí. U nás se dávaly čerstvé nebo sušené.Zakysaná smetana kopr a zahušťovala se krupkami tzv. lámankou.Strašně dobrý.Byla bez vajec.
Krupky??? Ale to je taky moc dobrý nápad, který stojí za vyzkoušení!
Dělávám z mražených, světlých tvrdých (hříbky, kozáci) – souhlasím, že kulajda musí být světlá. Je to jedno z mála jídel, kde (pokud mám) dávám raději kopr sterilovaný, jinak koření stejné, zahušťuju moukou rozmíchanou v zakysance, ale občas i jíškou , podle dostupných surovin. Jen ta křepelčí vajíčka jsem už dlooooouho neměla😕. Tak tam „ztratím“ slepičí a i tak si pochutnáme 😋😷
Určitě, já je dostala, tak jsem mohla frajeřit 😉
👍