(se sýrovým čímsi)
smutná zelenina
červená řepa
pár brambor (raději veselejších)
sůl
čerstvě mletý pepř
zakysaná smetana nebo tavený sýr
byliny a plevele na ozdobu
Na sýrové cosi (fan tutte):
jedno vejce
lžíce krupičky (nebo mouky jakékoli)
hrstka strouhaného sýra
cca dvě lžíce mléka
špetka kurkumy (kvůli barvě)
Smutná zelenina je ta, která v lednici a špajzce pláče nad ztraceným mládím a křupavostí, ale vlastně jí nic není a rozhodně ještě nepatří do kompostu. Polívku lze vařit z jakékoli kombinace nešťastných kořenů, bulev, hlíz, stopek a plodů. Ta dnešní je ze stopek velkého svazku listové petržele, jednoho petrželového kořene (ten už ze samého smutku seschnul na kamennou tvrdost), půlky cibule, dvou stroužků česneku a menšího rajčete, které se snažilo prchnout z domova a při dostižení utrpělo úraz surovým přimáčknutím. A ještě dvě brambory a zbytek celeru (asi jako čtvrtka citronu).
To vše společně vařte v hrnci s takovým množstvím vody, aby polívka byla pro čtyři lidi. Když jsou brambory měkké (vařily se vcelku, aby šly snadněji oddělit od ostatní zeleniny), vyndejte z hrnce všechnu zeleninu, aby zůstaly jen brambory a rajče, které se skoro rozvařilo. Pak přidejte cca 200 g červené řepy, kterou jste – na hrubo nastrouhanou – osmahli na oleji nebo kousku másla. Nechte přejít varem, ale tak na jedno převalení, aby se zachovala barva.
Někdy v mezičase klepněte do hrnku vajíčko, přidejte ostatní suroviny na „cosi“, rozkvedlejte, nalijte na pánev od řepy a zlehka osmažte po obou stranách do vesele žluta. Placku pak nakrájejte na proužky, nebo čtverečky. Tedy je jedno, jak to nakrájíte, ale kolečka jdou fakt mizerně.
Uvařenou polívku podrážděte tyčákem, rozmíchejte zakysanku (lze použít i taveňák, ale smetana je mi milejší), otočte nad tím párkrát mlýnkem s pepřem, osolte a je hotovo.
Na talíři přidejte pár opečánků, posypte ušlechtilými natěmi i bejlím sekaným, přidejte třeba sedmikrásky, popence, rozrazil, nebo i pampelišku a nechte si chutnat!
Recept poslala (jak jste jistě poznali nejen podle talíře) BOYE: „A protože ne každý holduje řepě, klidně stejně zacházejte s mrkví, hokaidem, špenátem… Kořenění si pak upravte podle sebe.“
Dobrý recept na dnešní oběd.
Lucko, já pořád obdivuje ty tvoje talíře. Ty jsou nádherné. Odkud jsou!
Proč tam nemám otazník? Napsala jsem to správně.
Jsou ze Švýcarska, ale porcelán je anglickej: Myott „Royal Mail“. A furt se prodává. 🙂
Já mám jen čtyři malé talířky této značky. Velké ne.
A sympatická ta polivka , vytahá nám všechny ty malinké zbytky .
Já to taky tak provozuju , jen jsem netušila , ze vařím vesele polívky ze smutné zeleniny.
A nikdy by mě nenapadlo dat tam tu řepu .
Klobouk dolů za cely ten recept . 🏅
Krásně napsáno a hned je ze smutné zeleniny veselá polévka.
Pidle talíře ani ne, ale podle psaní urkitě! A vezva ná po ad, ta řepa by mě taky nic neříkala. No jo, když u nás pejsek s mickou nevařej..
Skvele vareni …. a dobra polivka z toho, co by jini vyhodili…
Já dávám zbytky zeleniny do mrazáku (když zž nějaká vůbec zbyde). Nastrouhán, promíchám a když potřebuji, sáhnu.
Mě z většiny mrazáku vypudilo pesí maso. Tedy aby nedošlo k mejlce, náš pes i nadále žije a to díky tomu, že máme mrazák plnej jeho masa. Tedy, aby opět nedošlo k mejlce, masa, který ten pes žere. On sám je v teple. Tudíž musíme mrazit co nejmíň, než se pořídí samostatný mrazák. Ale já takhle skladuju zbytky sýrů (abych si neustrouhla prst) a pak je buď umelu na gratinování, nebo rozvařim do omáčky.
„náš pes je v teple“ – nemyslíš doufám zateplenou boudu, kterouž se u nás myslí trouba…..
Nene, česnekový knoflíky zatim nechystáme…
Nenapadlo by mě zbytky sýrů mrazit, dobrý nápad a až budu jednotit mrkev, nebudu už nať vyhazovat. Dřív jsem ji dávala králíkům. A náš pejsek nám taky zabírá kus mrazáku.
Tedy jídlo pro něj.
🙂
Polévka bude moc dobrá a z takových surovin, no pořád se tady učím. Já bych asi použila místo červené řepy mrkev. Ale mám dotaz, už jsem si vícekrát všimla, že používáte zelenou nať z mrkve do salátů. Svoji mrkev nemám, kupuji. Jde použít i kupovaná třeba z Lidlu? Aby se rychle vypěstovala, tak se určitě hnojí a stříká ledasčím. Z toho bych měla trochu strach.
A talíř je opravdu nádherný, jen nevím kde se dá koupit. 🙂
Jiřinko, tady jsem se naučila, že využít lze všecko. Takže i z kupované mrkve, petržele, odkrojky od chřestu … ze všeho se dá udělat vývar zeleninový či pesto zelené.
Už jsem nahlodaná, že v mrazáku založím „sáček zbytečníček“ a až těch zbytků natí nasbírám dostatečně, budu „pestovat“ 😉😷
Děkuji, tak se do toho dám taky.
Jiřinko, používám i tu kupovanou. Jen ji fakt dobře myju. Pokud chytá nějaký jedy, budou i v kořenech, to máš prašť jako uhoď.
Děkuji, taky mě mohlo napadnout, že pokud je to v listech , bude to i v kořenech. Bez petržele, mrkve a zeleniny se nedá uvařit skoro žádná polévka, vývar … Já si pamatuji, jako malá, že u nás se dávala zelenina do polévky, nechala se vyvařit a skoro vždycky se dávala slepicím. Je dobře, že teď už to neplatí. 🙂
Tak veselá poblivka ze smutný zeleniny …. to nemá chybu. A popis masa v mrazáku mne totálně odboural, neznat Tě, tak věřím tomu, že tam sídlí 🤣🤣🤣🤣🤣
Tady se fakt jedna naučí zužitkovat uuuuplně všecko! 😋
Mne zaujalo i to „sýrové cosi“ … Asi by se pro to našlo i jiné použití 🤔
Jenom si tak tiše říkám, co by následovalo v diskusi, kdyby tohle bylo na PŽ a byla tam ta ona…..
Ktera ona…?