(2156) Veselá polévka ze smutné zeleniny

(se sýrovým čímsi)

smutná zelenina
červená řepa
pár brambor (raději veselejších)
sůl
čerstvě mletý pepř
zakysaná smetana  nebo tavený sýr
byliny a plevele na ozdobu
Na sýrové cosi (fan tutte):
jedno vejce
lžíce krupičky (nebo mouky jakékoli)
hrstka strouhaného sýra
cca dvě lžíce mléka
špetka kurkumy (kvůli barvě)

Smutná zelenina je ta, která v lednici a špajzce pláče nad ztraceným mládím a křupavostí, ale vlastně jí nic není a rozhodně ještě nepatří do kompostu. Polívku lze vařit z jakékoli kombinace nešťastných kořenů, bulev, hlíz, stopek a plodů. Ta dnešní je ze stopek velkého svazku listové petržele, jednoho petrželového kořene (ten už ze samého smutku seschnul na kamennou tvrdost), půlky cibule, dvou stroužků česneku a menšího rajčete, které se snažilo prchnout z domova a při dostižení utrpělo úraz surovým přimáčknutím. A ještě dvě brambory a zbytek celeru (asi jako čtvrtka citronu).
To vše společně vařte v hrnci s takovým množstvím vody, aby polívka byla pro čtyři lidi. Když jsou brambory měkké (vařily se vcelku, aby šly snadněji oddělit od ostatní zeleniny), vyndejte z hrnce všechnu zeleninu,  aby zůstaly jen brambory a rajče, které se skoro rozvařilo. Pak přidejte cca 200 g červené řepy, kterou jste – na hrubo nastrouhanou – osmahli na oleji nebo kousku másla. Nechte přejít varem, ale tak na jedno převalení, aby se zachovala barva.
Někdy v mezičase klepněte do hrnku vajíčko, přidejte ostatní suroviny na „cosi“, rozkvedlejte, nalijte na pánev od řepy a zlehka osmažte po obou stranách do vesele žluta. Placku pak nakrájejte na proužky, nebo čtverečky. Tedy je jedno, jak to nakrájíte, ale kolečka jdou fakt mizerně.
Uvařenou polívku podrážděte tyčákem, rozmíchejte zakysanku (lze použít i taveňák, ale smetana je mi milejší), otočte nad tím párkrát mlýnkem s pepřem, osolte a je hotovo.
Na talíři přidejte pár opečánků, posypte ušlechtilými natěmi i bejlím sekaným, přidejte třeba sedmikrásky, popence, rozrazil, nebo i pampelišku a nechte si chutnat!

Recept poslala (jak jste jistě poznali nejen podle talíře) BOYE: „A protože ne každý holduje řepě, klidně stejně zacházejte s mrkví, hokaidem, špenátem… Kořenění si pak upravte podle sebe.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

26 komentářů: (2156) Veselá polévka ze smutné zeleniny

  1. jarybarka napsal:

    Dobrý recept na dnešní oběd.

  2. Francizska napsal:

    Lucko, já pořád obdivuje ty tvoje talíře. Ty jsou nádherné. Odkud jsou!

  3. Vera M. napsal:

    A sympatická ta polivka , vytahá nám všechny ty malinké zbytky .
    Já to taky tak provozuju , jen jsem netušila , ze vařím vesele polívky ze smutné zeleniny.
    A nikdy by mě nenapadlo dat tam tu řepu .
    Klobouk dolů za cely ten recept . 🏅

  4. Imelda napsal:

    Krásně napsáno a hned je ze smutné zeleniny veselá polévka.

  5. lakysa22 napsal:

    Pidle talíře ani ne, ale podle psaní urkitě! A vezva ná po ad, ta řepa by mě taky nic neříkala. No jo, když u nás pejsek s mickou nevařej..

  6. sharka.68 napsal:

    Skvele vareni …. a dobra polivka z toho, co by jini vyhodili…

  7. Jana Macůrková napsal:

    Já dávám zbytky zeleniny do mrazáku (když zž nějaká vůbec zbyde). Nastrouhán, promíchám a když potřebuji, sáhnu.

  8. Jiřina napsal:

    Polévka bude moc dobrá a z takových surovin, no pořád se tady učím. Já bych asi použila místo červené řepy mrkev. Ale mám dotaz, už jsem si vícekrát všimla, že používáte zelenou nať z mrkve do salátů. Svoji mrkev nemám, kupuji. Jde použít i kupovaná třeba z Lidlu? Aby se rychle vypěstovala, tak se určitě hnojí a stříká ledasčím. Z toho bych měla trochu strach.
    A talíř je opravdu nádherný, jen nevím kde se dá koupit. 🙂

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak veselá poblivka ze smutný zeleniny …. to nemá chybu. A popis masa v mrazáku mne totálně odboural, neznat Tě, tak věřím tomu, že tam sídlí 🤣🤣🤣🤣🤣

  10. kvetula.v napsal:

    Tady se fakt jedna naučí zužitkovat uuuuplně všecko! 😋
    Mne zaujalo i to „sýrové cosi“ … Asi by se pro to našlo i jiné použití 🤔

  11. Jana Macůrková napsal:

    Jenom si tak tiše říkám, co by následovalo v diskusi, kdyby tohle bylo na PŽ a byla tam ta ona…..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..