(2157) České „tiramisu“ bez dr. Oetkera

2 kelímky smetany ke šlehání
2 kelímky pomazánkového másla bez příchuti
1 balení cukrářských nebo kulatých piškotů
moučkový cukr
instantní káva
vanilkový cukr nebo vanilkové aroma
2 lžíce rumu
2 lžíce kakaa

Z pomazánkového másla, cukru (podle chuti, v receptu je 200 g, ale může být i méně)  a smetany vyšleháme hladký jemný krém – napřed ušleháme šlehačku, pak přidáme cukr a pomazánkové máslo a znova prošleháme. Uvaříme si silnou instantní kávu (nemáte-li instantní, uvařte turka, ale opravdu důkladně ho přeceďte, nechcete kapat na piškoty lógr), necháme zchladnout a přidáme do ní rum a vanilkové aroma. Do dortové formy  vyskládáme  piškoty a pokapeme kávou s rumem. Potřeme  vrstvou krému. Dál vrstvíme střídavě a každou vrstvu piškotů znova pokapeme kávou s rumem.  Poslední vrstva bude  krém, který posypeme kakaem. Dáme  na několik hodin ztuhnout do lednice, podáváme vychlazené.

Recept mám od Werunky. A pokud je tu někdo jako já, kdo fakt nesnáší cokoliv s příchutí kávy – s úspěchem lze použít likér Amaretto.  Babica na třetí.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (2157) České „tiramisu“ bez dr. Oetkera

  1. Jana Macůrková napsal:

    Na trhu je „Černé kakao“, to by mohlo dát luxusní barvičku všem těmhle tmavým dobrotám.

  2. BOYE napsal:

    Ne, že bych to nemohla, ale pokud dostanu vybrat, nikdy nezvolím tiramisu. Ale recept je to skvělý. Jen bych vynechala některé (všechny) suroviny, vyjma jediné. Piškoty bych nechala a zvolila variantu Haderach a dala amaretto. A někde nenápadně v koutě bych si v něm máčela ty dlooouhý piškoty…

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    A jo, jedla jsem jak z mascarpone, tak z pomatlánkového másla a dobré to je.
    U nás teď jen víc letí do skleniček – je jedno zda do šampusek či uzavíratelných, ale je to určená porce pro jednoho a hezky to vypadá.
    A dělala jsem „pravé“ i do skleněné obdélníkové mísy, tam to vrstvení taky hezky vypadá.

  4. lakysa22 napsal:

    Dělám z nascarpone, když čekám návštěvu… Z pomzazánkového jsem nezkroušela, amareto už nejni, ale rum to zastoupí, nikdo si neztěžoval.

  5. sharka.68 napsal:

    Tomuhle se u nás říká Týrámíšu…a používám do něj Maskar z Polné 😃😃😃

  6. kvetula.v napsal:

    Pamatuju si přesně den, kdy jsem poprvé kupovala suroviny s kamarádkou, která mne s tímto receptem seznámila. Je to 15,5 roku. Stejně tak si pamatuju, jak jsem ten výtvor v krásném novém zapékacím pekáčku – žlutém s namalovanými houbami – vyndavala z lednice (bylo to ze 3 kelímků pom. másla a 3 šlehaček). Proč mi to z ruky vyklouzlo, nevím, ale slzy vzteku v očích, rozbitý pekáček, ze kterého mi zbyl jen kovový servírovací stojánek a zaprasenou podlahu, kterou jsem musela rychle uklidit, to nikdy nezapomenu. Ochutnala jsem jen olíznutí ruky. Oslava byla bez té super novinky, která do té doby na ves nedorazila. Občas udělám jen pro nás dva, jen už nedělám z pomazánkového másla, ale jako základ používám „Domácí lučinu „(1801)
    Tohle jsou přesně dezerty, které ten můj oblibuje 😋😷

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..