2 kelímky smetany ke šlehání
2 kelímky pomazánkového másla bez příchuti
1 balení cukrářských nebo kulatých piškotů
moučkový cukr
instantní káva
vanilkový cukr nebo vanilkové aroma
2 lžíce rumu
2 lžíce kakaa
Z pomazánkového másla, cukru (podle chuti, v receptu je 200 g, ale může být i méně) a smetany vyšleháme hladký jemný krém – napřed ušleháme šlehačku, pak přidáme cukr a pomazánkové máslo a znova prošleháme. Uvaříme si silnou instantní kávu (nemáte-li instantní, uvařte turka, ale opravdu důkladně ho přeceďte, nechcete kapat na piškoty lógr), necháme zchladnout a přidáme do ní rum a vanilkové aroma. Do dortové formy vyskládáme piškoty a pokapeme kávou s rumem. Potřeme vrstvou krému. Dál vrstvíme střídavě a každou vrstvu piškotů znova pokapeme kávou s rumem. Poslední vrstva bude krém, který posypeme kakaem. Dáme na několik hodin ztuhnout do lednice, podáváme vychlazené.
Recept mám od Werunky. A pokud je tu někdo jako já, kdo fakt nesnáší cokoliv s příchutí kávy – s úspěchem lze použít likér Amaretto. Babica na třetí.
Haderach
Na trhu je „Černé kakao“, to by mohlo dát luxusní barvičku všem těmhle tmavým dobrotám.
Ale to je dr.Oetker…
Hihi 🙂
Tomu nerozumím.my ho bojkotujem,či co?
Ne, ale neodpovídalo by to názvu receptu 🙂
Ne, že bych to nemohla, ale pokud dostanu vybrat, nikdy nezvolím tiramisu. Ale recept je to skvělý. Jen bych vynechala některé (všechny) suroviny, vyjma jediné. Piškoty bych nechala a zvolila variantu Haderach a dala amaretto. A někde nenápadně v koutě bych si v něm máčela ty dlooouhý piškoty…
A jo, jedla jsem jak z mascarpone, tak z pomatlánkového másla a dobré to je.
U nás teď jen víc letí do skleniček – je jedno zda do šampusek či uzavíratelných, ale je to určená porce pro jednoho a hezky to vypadá.
A dělala jsem „pravé“ i do skleněné obdélníkové mísy, tam to vrstvení taky hezky vypadá.
Skleničkové je dobré…nikdo se nehádá á všichni maji stejně….ja mám ráda citronovou verzi s limoncellem a lemon curd….
Dělám z nascarpone, když čekám návštěvu… Z pomzazánkového jsem nezkroušela, amareto už nejni, ale rum to zastoupí, nikdo si neztěžoval.
Tomuhle se u nás říká Týrámíšu…a používám do něj Maskar z Polné 😃😃😃
Když tam bude mascarpone, nebude to „české“ – pomazánkové máslo je čistě český vynález. V názvu je to jasně řečenno 🙂
Nebuďme puntíkatý: Káva by se musela nahradit Meltou (mmch – kafe není v rozpisu), kakao, s přivřením všech očí, jedině z Orionu (neb mě nenapadá, čím ho nahradit), místo vanilky asi jahodovou příchuť, rum MUSÍ být Tuzemák a náhradou za případné amaretto může býti ořechovka… No, při představě opravdu ČESKÉHO týrání Míši, je lepší udělat si echt český APFELSTRUDEL
To by byl Babica na 85.
Sorry jako, už tam je a upravila jsem i recept.
ja vim.. jen se mi libi ten vtipnej název… a ono je to i dobré… ale pomazankovy je pomazankovy.když ompletni nahrada, tak se vsim všudy 😃👍
Maskar z Polné je český…
Pamatuju si přesně den, kdy jsem poprvé kupovala suroviny s kamarádkou, která mne s tímto receptem seznámila. Je to 15,5 roku. Stejně tak si pamatuju, jak jsem ten výtvor v krásném novém zapékacím pekáčku – žlutém s namalovanými houbami – vyndavala z lednice (bylo to ze 3 kelímků pom. másla a 3 šlehaček). Proč mi to z ruky vyklouzlo, nevím, ale slzy vzteku v očích, rozbitý pekáček, ze kterého mi zbyl jen kovový servírovací stojánek a zaprasenou podlahu, kterou jsem musela rychle uklidit, to nikdy nezapomenu. Ochutnala jsem jen olíznutí ruky. Oslava byla bez té super novinky, která do té doby na ves nedorazila. Občas udělám jen pro nás dva, jen už nedělám z pomazánkového másla, ale jako základ používám „Domácí lučinu „(1801)
Tohle jsou přesně dezerty, které ten můj oblibuje 😋😷
Jaaaaaj. 😢
Och, au. Škoda pekacku. A ten úklid!!😰😰😰
Mi teď spadla sklenice s čensekem v oleji…taky lahůdka, třikrát umývat, střep v terpce…
Mně se podařilo jednou upustit celá friťák, samozřejmě s olejem. Kuchyň klouzala ještě asi týden.