(2175) Srnčí guláš z misky

aneb Goulash de la pikante.

cca 1 kg srnčího masa
3-4 střední cibule
5 či více stroužků česneku
cca 200 g slaniny
bobkový list
majoránka
mletá paprika
kmín (drcený)
mletý pepř
jalovec
2 – 3 lžíce rajského protlaku
+- 0,5 l červeného vína
vývar (nejlépe zvěřinový)
ke cti M.D.R. jednu utřenou sardelku
sůl
příp. chleba na zahuštění

V potu tváře maso na guláš dobývati budeš! A obdržela jsem srnčí žebra i s kusem hrudí, kus velikosti tenisového kurtu. Logický plán – žebra upéct – vzal za své, když se ukázalo, že srna se nepotkala s myslivcem, ale s autobusem. Tudíž vyřezat použitelné kusy a volba padla na guláš.
První pokyn: Odblaňte maso! Po dvou hodinách kruté práce docílíte hromady kostek na guláš, hromady ořezu a kostí (tak šup, šup s nimi do hrnce, kus celeru a mrkev, ať vám pak vývar nechybí) a slušné hromádky masa pro domácí mazlíčky.
Druhý pokyn: Všechno do jedné mísy! Tedy maso, nakostičkovanou slaninu, nakrájený česnek a cibuli, koření, ochucovadla a víno.
Třetí pokyn: Všechno pěkně ručně promíchat! …a naložit do pečící nádoby s víkem. Vložit do trouby a za občasného podlévání vývarem dusit do měkka. Ke konci případně zahustit chlebem.

Dobré rady:
Zvěř praštěná autobusem (ale i obrněným husitským vozem), má v ranách zaražené chlupy. Tak opravdu pečlivě čistěte.
Když si připravujete papriku, přestaňte na chvíli sledovat urostlého souseda, jak seče trávník kosou. Pak se vám nestane, že do guláše vysypete plnou dávku chilli vloček namísto sladké papriky. Čímž se následně vyhnete tomu, že v potu tváře guláš svůj pojídati budeš!
Sardelku do jídla rozhodně dávat nemusíte a určitě jí nenahrazujte sardelovou pastou. Jen jsem si vzpomněla, že Magdaléna Dobromila dávala do všeho buď kopu vajec, nebo třenou sardelku…
Dusopekla jsem to zpočátku veeelmi pomalu. Zhruba na devadesát. Pak mi došlo, že se u nás vstávalo pozdě a tudíž se pozdě vaří, musela jsem zrychlit a termostat jsem nastavila na 150 – 160°.
Recept je z valné části podle pana Sapíka. Upravila jsem si koření, nakonec jsem vydusila šťávu tak, že nebylo třeba zahušťovat. Pokud někdo toužíte po originálu zadejte do Gůůglu srnčí guláš a narazíte i na tenhle. Ale pozor! V rozpisu chybí některé důležitosti, tudíž určitě si prohlídněte video.
Když mě neprásknete, přiznám, že červené jsme vypili, tak srnka plavala v bílém…
Ale přes všechny zádrhele a obměny byl guláš vynikající. S chlupatými knedlíky.

„Tak ať se vám taky povede!“ vzkazuje BOYE, jejíž recept je ponechán zcela bez úprav.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (2175) Srnčí guláš z misky

  1. a.rena napsal:

    Ten recept je napsaný tak skvěle, že snad půjdu na výlet podél silnice a budu pátrat… Takovou chuť jsem na goulash dostala. A když na nic nenatrefím, bude muset být z jiné zvěře chované v bezpečí chléva.

  2. sharka.68 napsal:

    to mám ty chudinky honit autem po poli? Ale slintám tu jak nejlepší Pavlovův psík…. chutí plná hústa..no nic,spláchnu je hořkým kafetem….

  3. Vera M. napsal:

    Já se raději na obrázek ani nedívám. Úplně dokonalé . Pěkně to se mnou cvičí.
    Miluju gulášek a moje nejoblíbenější knedle máš krasavce .
    Neříkej, že si to mám vařit jen pro sebe – do mrazáku se mi nevejde ani snítka kopru

  4. lakysa22 napsal:

    Srnčí je v mrzáku, jen kromě vrchního poživatele to nikdo nejí…snacha se ládovala, alle ifromance, že je to zvěřina – a už to nechtěla. Tak snad ukecám syna, pro jendoho se mi nechce…

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nádherně popsáno, krásné foto. 👍👍👍
    Také nelítám po silnicích a nehledám padlé, raději si počkám, až kamarádi myslivci zanesou.
    V mrazáku si lebedí pár kousků kance, srnčí letos neeeee, ale je tam kousek muflona a dančího. Na víkend budou Hadérky naložené rezeně a asi zase vytáhnu zvěřinu.

  6. kvetula.v napsal:

    Noooo… včera jsme sice cestou jednu srnku zahlédli, ale vypadalo to, že už se s ní „kamarádili“ aspoň 3 kamiony a nikdo tu placku neseškrábl 😕
    Za plotem občas přijde nakouknout nějaký srneček, ale nepytlačím, tak počkám, až budu obdarována 😉 Klidně i chlebem zahustím, jen to vínko si odpustím … ale už vím jak nahradit (díky Hadérko). Takže si příležitostně „divoce“ pochutnáme😋😷

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..