(2195) Dort královny Viktorie podle Josefa Maršálka

Těsto:
6 vajec
200 g cukru krupice
250 g jemné špaldové mouky
100 g podmáslí
100 g rozpuštěného másla
1 prdopeč
1/3 KL soli

Krém:
400 g smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk

Na dokončení:
griotka nebo Kirsch  (třešňovice)
400 g čerstvých jahod (a třešní, jsou-li)
želé z indické růže Fat Brothers (lze nahradit oblíbenou zavařeninou – ideálně jahodovou nebo malinovou)
1 PL sekaných pistácií

Vejce s cukrem a solí ušlehejte do husté pěny. Opatrně vmíchejte vychladlé máslo s podmáslím a nakonec velmi opatrně vmíchejte mouku s práškem do pečiva.

Pečte ve vyhřáté troubě na 180° v papírem vyložené dortové formě o průměru 20 cm asi 35-40 minut. Před vytažením zkuste špejlí, jestli už je piškot upečený. Nechte vychladnout a dvakrát prořízněte.

Spodní korpus prokapejte polovinou griotky a potřete polovinou želé z růží. Na takto připravený korpus nastříkejte sáčkem s hvězdicovou širokou trubičkou 1/3 dotuha ušlehané smetany s vanilkou. Přiklopte dalším korpusem a postup zopakujte.

Poslední korpus přiložte a zamázněte zbytkem šlehačky. Dozdobte čerstvými jahodami a třešněmi a posypejte sekanými pistáciemi. Podávejte vychlazené.

Potud Josef Maršálek. Autorka přidává: „Příště zvolím větší formu, aby korpus byl nižší. Takhle je to poměrně vysoké a náplň leze ven. A to jsem měla větší formu než Maršálek – 24 cm, on měl 20. Klidně bych dala 28-30, Karle. Ale znáš to, Karle, dáš třicet a bude to nízký …“

Recept poslala Jana a ještě doplňuje: „Na promazání jsem použila třešňový džem (jiný nebyl), korpus chce fakt dost prolít, protože z té špaldovky je dost hutný. A nestříkala jsem trubičkou, ale jak vidno, rustikálně jsem to tam nahrnula lžící. Byl dobrý, jen já ho dělala podle televize a až pak jsem se podívala na net, kde je všude proříznutý dvakrát. Takže buď větší formu – a za to bych se přimlouvala víc – nebo dvakrát říznout. Pak bych se i přes hutnost korpusu bála do něj říznout. Chce před zakrojením dost zachladit, aby se nerozjel a krájet horkým ostrým nožem.“ .

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (2195) Dort královny Viktorie podle Josefa Maršálka

  1. Jana Macůrková napsal:

    Dělala jsem něco podobného. Piškotový korpus, ale jen dvojí – první plochý, druhý z formy „bubliny“ promazáno šlehačkou a krémem, ovoce – mandarinky. Je to lehké a dobré.

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nádhera, v TV jsem na to koukala a zaujalo.
    Jani, jsi hvězda, opravdu 👍👍👍👍👍

  3. a.rena napsal:

    Vysoký – nízký… Karle, dyť je to jedno. Stejně je to týrání takto po ránu! A nejvíc mě bude honit mlsná při kafi po obědě. Nádhera. Já bych měla trochu obavy z té špaldové mouky, mně se nedaří s ní pracovat. Už několikrát se mi něco nepovedlo.

  4. Imelda napsal:

    Jani, je to nádhera. Tvoje recepty jsou vždy vynikající, chybíš nám tu.

  5. jarybarka napsal:

    Jani je krásnej.Teď jsou vysoké dorty populární.Ta spousta jahod!
    Dala bych si.A jak píše Renatka k odpolednímu kafi si na něj určitě vzpomenu.

  6. Vera M. napsal:

    Já jenom koukám , že šlehačka ti tak krásně drží.
    Já už jsem taky roky nepoužila ztužovač, ale pak to chce hodně pozornosti při
    šlehání a docela rychlou spotřebu.
    Chybí mi tvoje reakce a vtipné komentáře 😳

  7. adela.adale napsal:

    Já jen k tomu Karlovi (nedá mi to): kdysi, když jsem byla zaměstnaná, tak jsme si všichni říkali Karle. Ten Karel, který to vymyslel, byl řidič, zásobovač atd. Jednou pro cosi kamsi jel, a protože přesně nevěděl, tak povídá paní, s kterou to cosi vyřizoval: „počkejte, já vám dám Karla…“ – no, paní málem vypadly oči z důlků, když se jí ze sluchátka ozval něžný dívčí hlas 🙂

  8. Francizska napsal:

    Jani, nádhera. Dala bych si, ale asi mám smůlu, už nezbyl.

  9. kvetula.v napsal:

    Jek tak čtu, někdo byl týrán po ránu, někdo je týrán v noci. 😋😋Asi se budu celou noc odkopávat, ráno polštář uslintaný….. Mám sladký od MUDrů zakázaný, ale tohle vůbec nezní přeslazeně. Pokud by se podařilo sehnat dostatečné množství chutných (domácích) jahůdek, jdu do toho…. Klidně z půldávky, do malé formy a jahod nebude tolik potřeba. Jen 🐻 přizvu, až si pro sebe odkrojím 😁😋😎

  10. lakysa22 napsal:

    My měli jahodovej (+bojůvky, třešně, bursinky) v neděli na oslavě. Voni to maj strááášně dobrý a je to moc sytý, jeden klousek a jsi po obědďé..

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..