Těsto:
6 vajec
200 g cukru krupice
250 g jemné špaldové mouky
100 g podmáslí
100 g rozpuštěného másla
1 prdopeč
1/3 KL soli
Krém:
400 g smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
Na dokončení:
griotka nebo Kirsch (třešňovice)
400 g čerstvých jahod (a třešní, jsou-li)
želé z indické růže Fat Brothers (lze nahradit oblíbenou zavařeninou – ideálně jahodovou nebo malinovou)
1 PL sekaných pistácií
Vejce s cukrem a solí ušlehejte do husté pěny. Opatrně vmíchejte vychladlé máslo s podmáslím a nakonec velmi opatrně vmíchejte mouku s práškem do pečiva.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180° v papírem vyložené dortové formě o průměru 20 cm asi 35-40 minut. Před vytažením zkuste špejlí, jestli už je piškot upečený. Nechte vychladnout a dvakrát prořízněte.
Spodní korpus prokapejte polovinou griotky a potřete polovinou želé z růží. Na takto připravený korpus nastříkejte sáčkem s hvězdicovou širokou trubičkou 1/3 dotuha ušlehané smetany s vanilkou. Přiklopte dalším korpusem a postup zopakujte.
Poslední korpus přiložte a zamázněte zbytkem šlehačky. Dozdobte čerstvými jahodami a třešněmi a posypejte sekanými pistáciemi. Podávejte vychlazené.
Potud Josef Maršálek. Autorka přidává: „Příště zvolím větší formu, aby korpus byl nižší. Takhle je to poměrně vysoké a náplň leze ven. A to jsem měla větší formu než Maršálek – 24 cm, on měl 20. Klidně bych dala 28-30, Karle. Ale znáš to, Karle, dáš třicet a bude to nízký …“
Recept poslala Jana a ještě doplňuje: „Na promazání jsem použila třešňový džem (jiný nebyl), korpus chce fakt dost prolít, protože z té špaldovky je dost hutný. A nestříkala jsem trubičkou, ale jak vidno, rustikálně jsem to tam nahrnula lžící. Byl dobrý, jen já ho dělala podle televize a až pak jsem se podívala na net, kde je všude proříznutý dvakrát. Takže buď větší formu – a za to bych se přimlouvala víc – nebo dvakrát říznout. Pak bych se i přes hutnost korpusu bála do něj říznout. Chce před zakrojením dost zachladit, aby se nerozjel a krájet horkým ostrým nožem.“ .
Dělala jsem něco podobného. Piškotový korpus, ale jen dvojí – první plochý, druhý z formy „bubliny“ promazáno šlehačkou a krémem, ovoce – mandarinky. Je to lehké a dobré.
Nádhera, v TV jsem na to koukala a zaujalo.
Jani, jsi hvězda, opravdu 👍👍👍👍👍
To je krasavec 😎✨
Vysoký – nízký… Karle, dyť je to jedno. Stejně je to týrání takto po ránu! A nejvíc mě bude honit mlsná při kafi po obědě. Nádhera. Já bych měla trochu obavy z té špaldové mouky, mně se nedaří s ní pracovat. Už několikrát se mi něco nepovedlo.
hlavně, že jedlý..a když se to bude drobit,je tu Krtkův dort 😀
něco podobnýho, ještě před Maršálkem, jsme vyrobily na Beaveru, pro kámoše k narozeninám, ale někdo ho našel a neodolal, tak jsme z té nedojedené půlky musely vytvořit něco originálního – rozhňácaly jsme to na hustou hmotokaši a udělaly šlehačkovo piškotový koule s jahodama, obalily v čokoládě a v griliáši…no za hvězdy jsme byly..ale ten pažravec se nikdy nepřiznal….
😃👍
Ten by zasloužil na holou.
Což mi připomnělo, že jsem dvakrát dělala padesátinovej dort na vodě. Jednou jsem to oblafla zakoupením korpusu v supemarketu v Zvoleně a dál už brnkačka. Ovšem podruhý mi tento plán nevyšel, neb neměli korpusy a já na víku od kotlíku na ohni pekla placky typu kajzršmórn (ovšem nepotrhaný) a stavěla z toho tortu zvanou zázrak. Bylo to skvělý. Tedy hooodně rustikální, ale plný borůvek, malin, kradenejch jahod a prostě všeho co bylo k mání. I kousky tatranky se našly a kulatý lízátko. A celý to kráááásně vonělo kouřem. Kam se hrabe Maršálek.
Jo, a kam se hrabe Maršálek na Janu, žejo…
Reni, já dělávám špaldové pletýnky a už mám vyzkoušené, že když dám celozrnnou, musím přidat vodu , nebo trochu mouky ubrat, jinak je to dosti hutné. Ale patří mezi oblíbené a už spolu s dalamánkama (tam je mix žitné) vytlačily karásky z bílé mouky
Jani, je to nádhera. Tvoje recepty jsou vždy vynikající, chybíš nám tu.
Jani je krásnej.Teď jsou vysoké dorty populární.Ta spousta jahod!
Dala bych si.A jak píše Renatka k odpolednímu kafi si na něj určitě vzpomenu.
Já jenom koukám , že šlehačka ti tak krásně drží.
Já už jsem taky roky nepoužila ztužovač, ale pak to chce hodně pozornosti při
šlehání a docela rychlou spotřebu.
Chybí mi tvoje reakce a vtipné komentáře 😳
Já jen k tomu Karlovi (nedá mi to): kdysi, když jsem byla zaměstnaná, tak jsme si všichni říkali Karle. Ten Karel, který to vymyslel, byl řidič, zásobovač atd. Jednou pro cosi kamsi jel, a protože přesně nevěděl, tak povídá paní, s kterou to cosi vyřizoval: „počkejte, já vám dám Karla…“ – no, paní málem vypadly oči z důlků, když se jí ze sluchátka ozval něžný dívčí hlas 🙂
U nás se tohle používá v případě, že se nad něčím pozastavujeme s tím, že je to hovadina. A pak se ozve Já ti nevím, Karle….s patřičným zakroucením hlavou.
Jani, nádhera. Dala bych si, ale asi mám smůlu, už nezbyl.
Jek tak čtu, někdo byl týrán po ránu, někdo je týrán v noci. 😋😋Asi se budu celou noc odkopávat, ráno polštář uslintaný….. Mám sladký od MUDrů zakázaný, ale tohle vůbec nezní přeslazeně. Pokud by se podařilo sehnat dostatečné množství chutných (domácích) jahůdek, jdu do toho…. Klidně z půldávky, do malé formy a jahod nebude tolik potřeba. Jen 🐻 přizvu, až si pro sebe odkrojím 😁😋😎
My měli jahodovej (+bojůvky, třešně, bursinky) v neděli na oslavě. Voni to maj strááášně dobrý a je to moc sytý, jeden klousek a jsi po obědďé..