2 červené řepy o velikosti tenisáku
100 ml olivového oleje
2 PL medu (květový, ne lesní)
1 PL krupicového cukru
2 PL vinného octa
2 PL pomerančového džusu
tymián
sůl
pepř
1 PL sójové omáčky
1 kousek zázvoru (čerstvý – asi 3 cm
150 g čerstvého kozího sýru
1 hrst piniových semínek
Očištěnou řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky. Ocet svařte se solí a cukrem, přidejte med, pepř, olej, džus, tymián, sójovou omáčku a rozšlehejte. Čerstvý zázvor nastrouhejte i se slupkou, vymačkejte z něj šťávu a nalijte k marinádě.
Do marinády naložte plátky řepy (dobře to jde v silném igelitovém sáčku). Měly by tam zůstat alespoň 12 hodin, mohou tam ale být i dva dny.
Plátky řepy naaranžujte na talíř, rozdrobte na ně sýr a posypte nasucho opraženými piniovými semínky.
Recept poslala Sharka: “ Louhovalo se to tři dny, oliváč se kape až na řepu na talíři a místo pinií jsou pálivý hrozinky (recept 1806). Je to nebe v hústech. Řepa byla koupená už uvařená, v Globusu – zavakuovaná, brala jsem 3 sáčky, celkem 15 bulviček, pozorovali to 20 minut, jestli to myslím vážně, pak to ochutnali a zmizelo to všechno.“
Tak jo, no…vztah Haderach a červená řepa je obecně známý. Napadá někoho k použití něco jiného? Ty hrůzinky jsem naložila…
Samozřejmě krom kravího masa myslím….
Já bych šla klidně do mrkve (s tou pomerančovkou je ti jedna A), nebo pastiňáku. A zcela jistě do celeru. Tam je ovšem trochu třeba upravit marinádu, ale je to skvostný!
no jo,ale povařený mrkve…ten pastiňák je moc aromatickej,tam bych byla vopatrná…. 😉
Kedluben? My ho běžně grilujeme (hlavně gigant). Červená řepa byla taky můj úhlavní nepřítel (ve sladkokyselém nálevu) a dlouho trvalo, než jsem se odvážila ji zkusit jinak. Teď už některé úpravy dávám a tato bude mezi nimi.
díky Reni, jsem zvědavá,co řekneš….
buď zblanšírovaná mladá plátkovaná pevná cuketa..nebo do horké marinády nacpat pokrájenou cukošku a nechat vychladnout a pak dát do lednice uležet…. (ale ne cepelín)
Tak tohle je jedna z mála věcí, která b\ u nás neprošla. A to ani u mě, která snad kromě segedímu dá všechno. A to kvůli kozímu sýru. Prostě ten ne.
Jano, tak tam dej obyč. žervé…s Lučinou nebo Gervaise, to taky není špatné…i když tenhle kozí ,co jsem použila, cítit nebyl…
Já ho prostě nepozřu, asi jako Haderach tu řepu. Vlastik kdysi v dětství kozí mléko pil, nedávno si ho dokonce objednal ve statku, kam pro mléko jezdíme (kravské) a bylo mu po něm blbě (hrozně dlouho ho trávil a cítil. TAkže tentokrát fakt ne. Jinak řepa mi utěšeně roste, vzešla i ta, co má být asi metr dlouhá (s nadsázkou), tak jsem zvědavá, kolik jí bude.
já jim neřekla,že to je kozí…ale s obyčejným žervéčkem to je taky dobrý…a když se tam ten sejra nedá, tak se taky nic neděje…jen to prostě dobře vypadá….už jsme to viděla i s tofu, ale neměla jsem možnost to ochutnat….
Když vidím jen nápis tofu, tak mám osypky. Bohužel, my si dáme řepu jen pečenou a bude nám fajn
Já naopak proti Tofu nic nemám . Jednou neměli Balkán, dávno. Koupila jsem ze stejného regálu ochucené tofu – tenkrát bazalkové a přidala do zeleninového salátu . Není to vůbec průšvih, je to dobré. Jen se odhodlat vyzkoušet …
Odhodlala jsem se, vyzkoušela uzené tofu … a nepozřela…
To mi taky vůbec nechutná, ale já nemám ráda ani uzený sýr , ani uzené parenice
No, já právě uzené sýry miluju. Tofu mě odrovnalo a další už jsem nezkusila. Možná chyba..
Holky, to je taková dobrota…taky jsem nevěřila..ale když to sežpapali masožravci a syndrom řepy nakládané a rvané do nich ve školní jídelně vzal po ochutnání za své..to bylo něco….chlapci na sebe napráskali,že už to prubli i doma 😀
Pro nás červenořepožravce mana nebeská
Hele, to je jedno z nejžravějších červenořepných jídel. Já jí tedy můžu jakkoli, ale karpáčo je luxus. Když nejni sýr kozí, jde ovčí ale i jakejkoli jinej. Jak píše Sharka, i žervé a podobné, ale mně se víc osvědčily sýry ostřejší a výraznější (ovšem všeho s mírou, proto v případě nouze míchám třeba balkán s tvarohem…).
A stojí za to experimentovat i s kořením.
A nepokrytě se tu vytáhnu: Červenořepná gruzínská přebornice Manče mi tu mojí řepu pochválila i veřejně! A Manče je moje věčná inspirace a předkavkazská bohyně kuchyně.
Ta z Florence? Tak to je velká poklona..
To musím vyzkoušet, bude to dobrota. My jíme červenou řepu klidně jen tak, uvařenou, oloupanou a na dílky nakrájenou.
A já se ocitla náhodou v Globusu a šup řepu do vozíku 🤣
Ja ti věřím Věrko, ty jsi žena činu…
Vypadá to krásně, jedle, zdravě ….. ale já ne.
I ten kozí sýr jsem se už naučila občas jíst, i ta rajčata už občas dám, i dobře udělané poblivky z luštěnin, ale řepu, řepu neeeeee.
Ale ty hrůzinky jsem zkoušela a měly skvělý ohlas. Budu dělat další, ale až budou domácí pálivky 🤣🤣🤣
Hrůzinky došly (hodně rychle, na zkoušku jsem udělala jen skleničku , což se později ukázalo jako veliká chyba). Jelikož jsem řepomilec a 🐻 taky může, ba v některých úpravách miluje, recepis ukládám a až bude čerstvá řepa (doufám, že dostanu domácí, kdyby ne, bude jistě ke koupi) a třeba i čerstvé pinie dostanu….. tak uvařím, naskládám… Už teď se těším 😋😎
Tak ja jsem hruzinky dělala s bhutinkama (jolokaia bhut) od Fialky.. a ta chuť je skvělá