Recept je na 100 porcí
máslový tvarohový krém 1,5 kg / může být červený měkký tvaroh + máslo
sýr Niva 1,5 kg
pažitka nebo petrželka 0,2 kg
bílá veka 2 kg
Recept poslala Úsměvka: „Tak velkou dávku jsem nedělala, navíc jsem tam přihodila zbytky šunky (bylo třeba zlikvidovat zbytky a šunka si to žádala), sůl, pepř, pórek a ředkvičku na ozdobu. Výborná by na tom byla i kyselá okurka či zavařená paprika. Neměla jsem bílou veku, ale žitnou bagetku. Je to dobré, je to jedlé, je to skvělé. Příště udělám opět a možná vyzkouším další variaci např. s avokádem, zeleným jablkem a tak …“
jupííí, konečně něco v množství pro mne obvyklém…
Taky mi to připomíná některé dny mého kuchtění. Sto chlebíčků je jak nic. Zvláště z plesnivýho sýra.
Ovšem, ať už si, milí spolukuchtící, poměr upravíte jakkoli, mějte na paměti, že norma ukládá tři celé a dvě desetiny deka pomazánky na dvoudekový (vážící dvě deka, ne zvící dvou pokrývek) krajíc veky. Jinak to není ono a čOIka by vás mohla zakleknout…
Tak to je důležitá doplňující informace. Konečně budou u nás aspoň ty chlebíčky v normě😁😁
Jsem věděla, že udělám aspoň někomu radost 🤣🤣
Nivu můžu kdykoliv v jakémkoli množství!! Šunka netřeba, ale když je nutno ji zpacartovat, tak jo….
Slovo „zpacartovat“ žádám založit do skvělých překlepů 👍👍👍
To bych si dala. Ňamy ňamyyyyy
Já taky, už je to dýl, co jsem dělala 🤣 Ale Niva je doma pořád
Ňam to jo to můžu.plísňáková je skvělá a ty ředkvičky k tomu.
Ukládám udělám.
Krásná práce Úsměvko.
Díky 😘
Noooo… já zatím pokaždé míchala nivu jen s máslem, ten tvaroh jsem dosud nikde nečetla (normy nevlastním) ani mne to nenapadlo. Rozhodně příležitostně vyzkouším , jen co seženu dobrou nivu (u naší louže se nevyskytuje, musím dovážet a dlouho se v lednici neochladí). Jelikož jsem právě skoro přežpapána králičí polívkou (dnes byla extravynikající) , uslintávám jen decentně . Krásně nazdobené, k ochutnání lákající 👍😋😎
V původním receptu tvaroh není, ale vzhledem k tomu, že máslový tvarohový krém už nevyrábějí, tak je nutné nahradit.
Nivu jsem si nechala ukrojit, nedávala jsem tu zatavenou …..
Přiznávám, že ani nevím, že se nějaký kdy vyráběl.
Právě proto, že tu zatavenou nivu neoblibuju (potřebuju vidět, je li řádně plesnivá) , tak ji u nás těžko sháním. Kupuju většinou v Kaufu nebo Albertu (což u nás není) a Na Bradlo už je to hoodně z ruky (tam měli vynikající 😋) . COOP tu v okolí nemáme 😢
Vyrábět se musel, jinak by to nebylo v recepísku.😉
Netvrdím, že se nevyráběl, jen já se s ním nikdy nikde nepotkala . Je daleko víc pochutin, co k nám na vesnici nedorazily a já na stará kolena „objevuju svět“ 😁
Dávám nivu, tvaroh a pomazánkové máslo. Tahle pomazánka je u nás oblíbená.
Já dávám máslo, když je tvaroh z vaničky. Tvaroh z papíru většinou naředim smetanou.
Dávám jen polovinu pomazánkového na celou vaničku.
i se zakysankou je dobrá…a hrstkou mletejch vlašskejch ořechů….v dřevních dobách se u nás dělávaly jednohubky s nivovou pomatlánkou a zdobilo se to vypeckovanou kompotovou višní…nejlepší byly ty zbylý, co jsem, slupla ráno… 😉
U nás česnekové s hroznovým vínem nebo kouskem mandarinky. Tyto z nivy, byly vždy zdobené něčím zeleným – pažitkou, petrtelkou, nebo vlašákem nebo cibulkou. Také občas kouskem citronu. Višní u nás nikdo nedělal.
S hroznovým vínem jsem dělala žerve nebo pomazankove , malinko hořčice. Plátek sunkove Klobasky a kulička hrozno