Pro 2 osoby:
1 kostka tvarohu 250 g
1 vejce
po jedné polévkové lžíci mírně vrchovaté (záleží na hustotě tvarohu a velikosti vejce):
dětské krupíčky
strouhanky + strouhanka na obalení
solamylu nebo maizeny
mletého cukru
hrubé mouky
Vypracujeme těsto a rukou tvoříme kuličky o trochu menší než pingpongový míček. Obalujeme ve strouhance a pak je mezi dvěma prsty vprostřed trochu zploštíme. Vkládáme do vroucí vody a po vyplavání na povrch vaříme 3 minuty. Na talíři posypeme knedlíky mletým cukrem, polijeme máslem a přidáme nějaké ovoce, nebo kompot.
Recept poslala Imelda: “ Recept mám od svojí maminky, ten měla asi z nějaké starší kuchařky. Je to rychlé, ovoce nemusím zabalovat.“
Když supěchám, nebo dělám hodně prcí, tak taky nebalím, a zvlášť, když màm směs drbného ok vove – borůvky, rybíz, maliny…a nikdo si nestěžoval. Ten dolík je dobrý nápad👍
Taky dělám nebalený, hlavně u jahod a lesního ovoce. Je to rychlý, ovoce se neznehodnotí vařením (vařenou jahodu nesnáším) a zůstane mu přirozená chuť. Z borůvek někdy dělám žahour – a jeho nápodoba jde i z jiného ovoce, viz recept 798.
No jo, ale takový žahour s vdolkakma, ….mmm i rande bych vynechala..
ted dolík jako u „klusků“ je super…já teda radši balené a meruňkové… 😉
To je moje nejoblíbenější sladkost. Výborná chuť tvarohu , nepreslazená.
Já teda dávám 6 rovných lžic dětské krupičky ( k 1 tvarohu a 1 vejci ) a jsou krásně nadýchané. Nebalené už jsem dělala takové velké noky . Je to vynikající jídlo .
Vyzkouším i ty Tvoje. To je asi jednoduší jen s krupičkou.
Ovocné raději balené, ale tenhle pravěký recept miluju, protože miluju tvaroh. Knedlíky dělávám párkrát do roka. Sypeme opraženou strouhankou, nebo skořicí. Ze zvyku. to ovoce si u toho umím představit velmi živě a vyvolává to ve mně libé pocity…
Doteď jsem k ovocným omáčkám dělala tvarohové noky (díky radě Hely pod receptem na třešňovou omáčku). V podstatě to, co píše Věrka, jen se s odměřováním krupičky nezdržuju – přidávám po troškách tak, aby se z těsta dal udělat váleček.
Tyhle knedlíčky taky vypadají zajímavě – vyzkoušíme 😋😎
Kostka tvarohu – bude balený, ne z vaničky, že?
1 PL strouhanky přijde do těsta nebo jen na obalení? I když, to se mi zdá málo na obalení ….
Vypadá to nádherně, udělala bych (jako Hadérka) žahour. 😋😋😋
Osvědčeně používám vaničku místo kostky. Jen musím koupit v Penny (Lidl má moc řídký) a nechat ho k hranici použitelnosti (klidně i lehce za) . Pak trošičku odchlípnu okraj folie a postavím na cca 30 min na bok do dřezu. Troška tekutiny (syrovátky?) škvírkou vyteče a dál pracuji jako s kostkou v papíru.
Z vaničky ne. To by se muselo dát víc od všeho a nebylo by to tak tvarohové. Ta lžíce strouhanky přijde do těsta a strouhanka na obalení je navíc. Tu jsem tam měla asi připsat.
Dík, vím, že se moc ptám, ale víš jak. Je potřeba to upřesnit. Ty to znáš dlouhou dobu, tak Ti to nepřijde.
Díky moc
To je pravda, že jsem si to neuvědomila. Měla by to tam Haderka dopsat, že strouhanka na obalování má být navíc. Prosím.
Je tam. 🙂
Díky