Do sklenice s víčkem dáme :
1 lžíci citrónové šťávy
1 lžíci vinného octa
trochu mleté mořské soli
7 lžic olivového oleje
Sklenici zavíčkujeme a pěkně třepeme, dokud se vše nespojí v hladkou tekutou emulzi.
To je základ, ale můžete přidat bylinky, cukr, pepř, med, ančovičky, česnek, místo vinného octa více citronu, balsamico, dijonskou hořčici …. jasně, potom už to není pravý Vinagrette.
Poměr kyselého a oleje by měl být 1 : 3.
Recept poslala Úsměvka: „Já přidávala med, protože se mi salát zdál trochu hořký. Ozdobila jsem uvařenými vajíčky, posekanými ořechy a k tomu přidala nasucho opečené toasty. Musím napsat, že hláška „Čím méně tím lépe“ je zde pravda. Skvělá chuť.“
francouzi umí jednoduché a úžasné věci, ale i složitostě,nad kterejma se tají dech..jenže skvělýho kuchaře dělá právě ta jednoduchost….
Zálivky a dresinky v plné salátové sezóně s povděkem vítám.A určitě máte děvčata i jiné nebo vychytávky co my ostatní neznáme.?
Evi, jediný návod a moc mi chutná . Když si udělám večer salát z půl hadovky a půl krabičky cherry rajčátek , osolim pořádnou špetkou soli , opepřím a 25x stříknu bílý vinný ocet z italského týdne v Lidlu . Oblíbeny olej , někdy si přidám mozarellu na kousky , někdy vajíčko na poloměkko. Ta finta je v tom : 25x stříknout . Ze začátku tě to praští do nosu a pak po promíchání pohoda a moc dobrá chuť . Žádný cukr , nic takového .
Ale : tohle chci , není jen jediný salát a saláty jsou Top
Teda, 100 lidi, 100 chuti, a vim, ze ty jsi na kysele, ale tohle mi jen pri predstave zkroutilo husta. U nas je naopak vse sladsi, i kysele zeli a rajska. Verim, ze je to dobry, ale ja bych to nedala. 😉
jestli to je ten s tím velice jemným rozprašovačem, tak to je
tak akorát 😀
To nepochybně je, ale ani tak nic pro mě.
Dobře načasovaný receptík 👍 Jednoduchý , následováníhodný ….
Já tedy měla co se týče salátů a dresinků dosti omezený sortiment. Něco poradila soukromě Hadérka ještě před Br ( za což jí patří věčné díky 🌼) a zbytek mám inspirace odtud, takže v sezoně hodně časté saláty můžu obměňovat. 😋😎
Jj, taky se pořád učím novým věcem.
Nápodobně 😉 Dneska jsem dělala lečo s hořčicí podle Tvého receptu – prej bývá zima zvědavá a když byly všecky suroviny zlevněné….😋
Jasně, je potřeba toho využít. Já se připravuju na zavařování okurek, ale musí to ještě 14 dní vydržet, brouček se na to moc těší. 🥰
No jo, malé ručičky to tam líp naskládají… to se to bude nakládat 😉😍
Vezmu to oklikou: Kdysi dávno, Eva Pilarová v telce vařila šneky. A k nim omáčku: „Vezmeme kostičku Lučiny a rozředíme vodou a šnečky v tom namáčíme…“ Představa, jak míchám sejra s vodou, mě dojala. Ovšem jednou jsem to zkusila trochu jinak a od té doby podléhám kouzlu teskáckýho
žervé. Tedy, žádný zázrak to není, ale jíst se dá. Když dělám saláty na zaplnění mých černých dětí, které mají stále hlad, jednoduše do zeleniny vmíchám piksličku žervé. Teda nemusí být z Tesca, ale je za desetikorunu… A klidně i tu lLučinu, Palouček, … A dochutíte zálivkou ad libitum.
A pak ještě jeden fígl: Jakmile se začnou objevovat byliny, naleju do menší skleničky olej (stačí slunečnicový), nebo ocet a nastrkám k tomu aromatické byliny, nebo případně ovoce. Po pár dnech olej i ocet přejmou vůni a jsou báječné do zálivek, na brambory, rýži… Zrovna včera jsem se prala s pugétem kopru a květenství jsou jak v oleji, tak v octě.
Taky cpu do oleje kde co. Do octa me nenapadlo, diky…
Já nenakládám a dělám chybu, začnu co nejdříve. Zrovna dnes jsem si dovezla kopr a čerstvý česnek.
S koprem mi to letos nějak nevychází a česnek jsem si dovezla jako dárek – naložené česnekové výhonky ( ty vršky stvolu) – na to jsem zvědavá . Ale nějaké čerstvé bylinky mám, zkusím do flaštiček nacpat.
Kopr i česnek měla mamina, tak dobrý. Zamrazím Ti pažitku, chceš?
Dík, seš hodná. Mražené bylinky se blbě převážejí. Nějakou už zmraženou mám a snad se ještě zadaří. I kopru trochu mám – měl by taky stačit (sušený mám od loňska) a zkusím ještě vysít.
Normálně vozím – zabalit do letáků, igelitový pytlík, opět letáky a opět pytlík. Vydrží.
Kopru moc nemám, letos je to nedostatkové zboží, to přiznávám.