(2239) Vinagrette aneb francouzská zálivka

Do sklenice s víčkem dáme :
1 lžíci citrónové šťávy
1 lžíci vinného octa
trochu mleté mořské soli
7 lžic olivového oleje

Sklenici zavíčkujeme a pěkně třepeme, dokud se vše nespojí v hladkou tekutou emulzi.
To je základ, ale můžete přidat bylinky, cukr, pepř, med, ančovičky, česnek, místo vinného octa více citronu, balsamico, dijonskou hořčici …. jasně, potom už to není pravý Vinagrette.
Poměr kyselého a oleje by měl být 1 : 3.

Recept poslala Úsměvka: „Já přidávala med, protože se mi salát zdál trochu hořký. Ozdobila jsem uvařenými vajíčky, posekanými ořechy a k tomu přidala nasucho opečené toasty. Musím napsat, že hláška „Čím méně tím lépe“ je zde pravda. Skvělá chuť.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

18 komentářů: (2239) Vinagrette aneb francouzská zálivka

  1. sharka.68 napsal:

    francouzi umí jednoduché a úžasné věci, ale i složitostě,nad kterejma se tají dech..jenže skvělýho kuchaře dělá právě ta jednoduchost….

  2. jarybarka napsal:

    Zálivky a dresinky v plné salátové sezóně s povděkem vítám.A určitě máte děvčata i jiné nebo vychytávky co my ostatní neznáme.?

  3. kvetula.v napsal:

    Dobře načasovaný receptík 👍 Jednoduchý , následováníhodný ….
    Já tedy měla co se týče salátů a dresinků dosti omezený sortiment. Něco poradila soukromě Hadérka ještě před Br ( za což jí patří věčné díky 🌼) a zbytek mám inspirace odtud, takže v sezoně hodně časté saláty můžu obměňovat. 😋😎

  4. BOYE napsal:

    Vezmu to oklikou: Kdysi dávno, Eva Pilarová v telce vařila šneky. A k nim omáčku: „Vezmeme kostičku Lučiny a rozředíme vodou a šnečky v tom namáčíme…“ Představa, jak míchám sejra s vodou, mě dojala. Ovšem jednou jsem to zkusila trochu jinak a od té doby podléhám kouzlu teskáckýho
    žervé. Tedy, žádný zázrak to není, ale jíst se dá. Když dělám saláty na zaplnění mých černých dětí, které mají stále hlad, jednoduše do zeleniny vmíchám piksličku žervé. Teda nemusí být z Tesca, ale je za desetikorunu… A klidně i tu lLučinu, Palouček, … A dochutíte zálivkou ad libitum.
    A pak ještě jeden fígl: Jakmile se začnou objevovat byliny, naleju do menší skleničky olej (stačí slunečnicový), nebo ocet a nastrkám k tomu aromatické byliny, nebo případně ovoce. Po pár dnech olej i ocet přejmou vůni a jsou báječné do zálivek, na brambory, rýži… Zrovna včera jsem se prala s pugétem kopru a květenství jsou jak v oleji, tak v octě.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..