(2248) Likér z černého rybízu – Crème de Cassis

500 g černého rybízu
350 ml červeného vína
400 g cukru
200 ml vodky
50 ml rumu

Kuličky černého rybízu obereme, několikrát důkladně propláchneme, rozmixujeme a zalijeme kvalitním červeným vínem.  Necháme dva dny odležet. Pak protlačíme přes síto, přecedíme přes plátno a vymačkáme.  Rybízovou směs necháme projít varem s 400 g cukru.Vychladíme, přidáme 200 ml kvalitní vodky a 50 ml kvalitního rumu (na alkoholu nešetřete).

Podle „jaktak“ dělala Francizska: „Není tam ta chuť černého rybízu, jen chuť ovoce. Pokud chcete Kir : do sklenice na šampaňské (takzvané flétny) vlijte Crème de Cassis a pak velmi opatrně, nejlépe po stěně skleničky, dolijte sektem (poměr 1 díl likéru k 5 dílům vína).“

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

37 komentářů: (2248) Likér z černého rybízu – Crème de Cassis

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Takže ještě jeden mimořádný rybízový příspěvek, protože hrozí nebezpečí z prodlení – a dál jedeme jako obvykle. 🙂

  2. Jana Macůrková napsal:

    Kdysi, dávno již tomu, bydlel v Ledečko převozník pan Žák. A ten dělal rybízové víno – 1 díl černého, 1 díl bílého a dva díly červeného rybízu. Nemajíc bílého rybízu a nepijící vína, sice nedělám, ale recept jsem si zapamatovala dodnes. S tím, že se mi vždy vybaví jeden Silvestr a můj tatíkek, „jdoucí“ do kopečka k nám po čtyřech…..

  3. Vera M. napsal:

    Oooooo, Hanko , jak likéry a sladké pití vůbec nemusím – a když víno, tak suché atp. – ale to bych chtěla okoštovat. To by bylo něco na Vánoce . Buď skleničku toho likéru a ještě lépe Kir . Kde jen , kde seženu černý rybíz ? Rozhodím sítě a tržiště to jistí. Doufám .
    Ten určitě udělám ( ničehožnic nemaje 😀🤣)

  4. Inka napsal:

    Protože miluju Kir Royale, dělám si rybízový likér již leta. Já ale klasicky jen rybíz, cukr a bílý alkohol, na okně co nejdéle. Když to sleju, používám kuličky do bílého jogurtu.

  5. kvetula.v napsal:

    Nevl. synek dělával z červeného rybízu víno. Měli jsme na zahradě každý rok obalené 4 keře – vždy 2 od jedné odrůdy, takže zrály nadvakrát. Já jen pomáhala trhat, nakládal a pečoval o to chlapec sám. Každý rok byla chuť a kvalita jiná. Jednou se mu tam nějak připletl maličký šneček – ulita velká jako kulička – to bylo prémiové víno. Opravdu bylo chuťově moc dobré a s lahvinkama šetřil, jiné roky se hned „vypařilo“.
    Já mám vztah k alkoholu velmi vlažný, černý rybíz nesnáším, ale tenhle likér bych koštla. Jen olíznout…. Co kdyby, že? 😉😋 No cococo… Jezinky taky jen dva prstíčky…..😎

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Franci, tam je víc alkahůlu jak toho ovoce, co? 🤣🤣🤣
    Ale vypadá skvěle, já to teda zkoušet nebudu, páč nemusím tyto tlamolepy, ale poslala jsem s dovolením kolegyni, která to miluje

  7. Francizska napsal:

    Ztratil se mi komentář, snad tam nebude dvakrát. Já tlamolepy nepiji, překvapilo mne to. A fakt chuť ovoce tam byla. Doufám, že kolegyni bude chutnat. Sháním další černý rybíz.

  8. Vera M. napsal:

    Hanko , likér hotov a ten je teda výborný !!! Díky za recept .
    Asi zkusit Int jiného ovoce . Ale takto nemá chybu

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..