1 kg mletého vepřového
150 ml šlehačky
1 vrchovatá lžička soli
Na náplň:
200 g slabě krájené anglické slaniny
2 nožičky klobásy
3 vejce natvrdo
1 středně velká cibule
sladkokyselé okurky
naložená červená paprika
čerstvě mletý pepř
Mleté maso osolíme, přidáme šlehačku, dobře propracujeme a necháme alespoň hodinu odpočívat. Na pracovní desku si připravíme velký obdélník buď potravinářské fólie nebo rozříznutého mikrotenového sáčku, na něj dáme masovou hmotu a vlhkýma rukama z něj vytvarujeme obdélník zhruba 1,5 cm silný. Lze si vypomoci i navlhčeným kuchyňským válečkem. Plát opepříme, poklademe anglickou slaninou, aby se trochu překrývala, kousek od bližšího kraje na ni položíme podélně rozpůlené klobásy, šestiny vařených vajec, aby se také trochu překrývaly, podle velikosti buď poloviny nebo čtvrtiny okurek, proužky papriky a na klínky nakrájenou cibuli. Pak za pomoci podložené fólie celý plát rolujeme (nezarolovat ji dovnitř 🙂 ), nakonec z ní ještě rukama vytěsnit vzduch, uzavřít konce a přenést na pekáč trochu vymazaný sádlem. Dbáme na to, aby šev rolády byl vespodu. Povrch rolády ještě uhladíme mokrou rukou, povrch poklademe kousky zbylé anglické slaniny a dáme péct asi na 140°. Když se zapeče a povrch zbělá, podlijeme trochou vařicí vody a při pečení, které trvá zhruba 3/4 hodiny, ji občas přelijeme vypečenou šťávou, aby hezky zčervenala.
Podáváme krájenou na plátky trochu podlitou výpekem s bramborem, brkaší, sluší jí i bramborový salát, nebo na odlehčení jen dušená zelenina. Velmi dobrá je i podávaná na studeno. Z uvedené dávky je buď jedna velká roláda, mohou se udělat i dvě kratší, se kterými je snazší manipulace. Náplň lze různě obměňovat podle momentálně dostupných surovin, cibuli nahradit podélně rozkrojeným pórkem, klobásu slabými párky, anglickou slaninu slabě krájeným salámem, místo okurek použít listový špenát, záleží na fantazii.
Šlehačkou v receptu na kapustové karbanátky se inspirovala a skvělou roládu pro návštěvu připravila Fialka.
Himbajs, to je ale vooobrovskej španělskej pták! A vypadá prudce jedle. Výjimečně se nebudu vztekat, že je to mučení na noc, protože jsme s Dorostenkou prováděly autotorturu sledováním videa s návodem na obří hamburger, ale pak jsme se uklidnily pečeným kuřetem. Ovšem zblajzly jsme ho celý. Tak tu funíme a spát půjdeme pozdě, neb si půjdem ještě zapochodovat se psem, aby nám slehlo…
Výborné a krásné , já postudenu s Šumava chlebem 😁
Jejda to je krása.Já bych prosila kousek s brkaší. A pak ještě studenou s kyselou okurčičkou.
Boženko sliny se sbíhají.
Škoda že to mám k tobě přez celou republiku…jela bych jako náhodou kolem…
Boženko!! Tvé druhé jméno je tyran!! Ještě že mleté màm, dva chlapi v chalupě budou, tak zítra budou dvě menší.. jdu sui pro prtstěraldo, utřít hústa plnà slin..
já vám teda nevim, ale tohle nehraničí..to je týrání!!!! Nemám vzoreček..to vůbec od Fialky není hezké…nemám ani oběd, takže mi vzoreček a brkaše hervábná,chybějí dvojnásobně…a bříško mi tu bručí jak medvěd..hodně hladovej medvěd….
Hele, žádnej zvoreček! Po tomhle by měla dát poctivou porci, abychom mohli spravedlivě posoudit..
vzoreček je jedna šiška rolády z mletýho masa a kaše z kila brambor 😀
Proč tak málo?
To pro 6 lidi staci😃
6 lidí na kilo kaše – tj. 16 dg na jednoho, to aby ta roláda byla sakra dlouhá!😀😀
My jsme byli včera od oběda do noci bez netu (prý překopnutá optika) a v noci už jsem nestíhala – naštěstí… protože po 20. hod takováto dobrota už je opravdu týrání.
Jelikož nám Úsměvčina bůčková roláda (bůček + šlehačka) chutná, věřím, že bude dobrota i pomleté plecko se šlehačkou a náplní ala španělský ptáček. Tedy kyselou okurku jsem do sekané ještě nikdy nenacpala, vždycky jen jednodruhovou náplň – párek, nebo vařené vejce, ale vypadá to hezky, tak to bude jistě bašta 😋😎
Ja cpu do sekany kde co, i tu okurku. A tahle rolada byla VYNIKAJICI! 😋
A přivezlas vzoreček?… nepřivezla 😕
Tak si holt budu muset „mletého španěláčka“ upíct sama no…
Přivezla! Když se dobře podíváš, uvidíš pod talířkem kus mé chalupové „retro“ kredence. A roláda leží na talíři, navrženém (spolu s kávovou soupravou Lilien) pro Expo ’58. Na jeho sourozenci leží lžícovka. Ty talíře měly po obvodu každý jiný barevný pruh – opatruju je jako oko v hlavě. Takže vzoreček byl, ale vy jste přijeli pozdě. 🙂
😢
Fialko, Ty jsi tu mojí sekačku se šlehnou opravdu vytunila, A musím napsat že skvěle 👍👍