(2307) Roláda z mletého masa

1 kg mletého vepřového
150 ml šlehačky
1 vrchovatá lžička soli

Na náplň:
200 g slabě krájené anglické slaniny
2 nožičky klobásy
3 vejce natvrdo
1 středně velká cibule
sladkokyselé okurky
naložená červená paprika
čerstvě mletý pepř

Mleté maso osolíme, přidáme šlehačku, dobře propracujeme a necháme alespoň hodinu odpočívat. Na pracovní desku si připravíme velký obdélník buď potravinářské fólie nebo rozříznutého mikrotenového sáčku, na něj dáme masovou hmotu a vlhkýma rukama z něj vytvarujeme obdélník zhruba 1,5 cm silný. Lze si vypomoci i navlhčeným kuchyňským válečkem. Plát opepříme, poklademe anglickou slaninou, aby se trochu překrývala, kousek  od bližšího kraje na ni položíme podélně rozpůlené klobásy, šestiny vařených vajec, aby se také trochu překrývaly, podle velikosti buď poloviny nebo  čtvrtiny okurek, proužky papriky a na klínky nakrájenou cibuli. Pak za pomoci podložené fólie celý plát rolujeme (nezarolovat ji dovnitř 🙂 ),  nakonec z ní  ještě rukama vytěsnit vzduch, uzavřít konce a přenést na pekáč trochu vymazaný  sádlem. Dbáme na to, aby šev rolády byl vespodu. Povrch rolády ještě uhladíme  mokrou rukou, povrch poklademe kousky zbylé anglické slaniny a dáme péct asi  na 140°. Když se zapeče a povrch zbělá, podlijeme trochou vařicí vody a při pečení, které trvá zhruba 3/4 hodiny, ji občas přelijeme vypečenou šťávou, aby hezky zčervenala.

Podáváme krájenou na plátky trochu podlitou výpekem s bramborem, brkaší, sluší jí i bramborový salát, nebo na odlehčení jen dušená zelenina. Velmi dobrá je i podávaná na studeno. Z uvedené dávky je buď jedna velká roláda, mohou se udělat i dvě kratší, se kterými je snazší manipulace. Náplň lze různě obměňovat podle momentálně dostupných surovin, cibuli nahradit podélně rozkrojeným pórkem, klobásu slabými párky, anglickou slaninu slabě krájeným salámem, místo okurek použít listový špenát, záleží na fantazii.

Šlehačkou v receptu na kapustové karbanátky se inspirovala a skvělou roládu pro návštěvu připravila Fialka.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (2307) Roláda z mletého masa

  1. BOYE napsal:

    Himbajs, to je ale vooobrovskej španělskej pták! A vypadá prudce jedle. Výjimečně se nebudu vztekat, že je to mučení na noc, protože jsme s Dorostenkou prováděly autotorturu sledováním videa s návodem na obří hamburger, ale pak jsme se uklidnily pečeným kuřetem. Ovšem zblajzly jsme ho celý. Tak tu funíme a spát půjdeme pozdě, neb si půjdem ještě zapochodovat se psem, aby nám slehlo…

  2. Vera M. napsal:

    Výborné a krásné , já postudenu s Šumava chlebem 😁

  3. jarybarka napsal:

    Jejda to je krása.Já bych prosila kousek s brkaší. A pak ještě studenou s kyselou okurčičkou.
    Boženko sliny se sbíhají.
    Škoda že to mám k tobě přez celou republiku…jela bych jako náhodou kolem…

  4. lakysa22 napsal:

    Boženko!! Tvé druhé jméno je tyran!! Ještě že mleté màm, dva chlapi v chalupě budou, tak zítra budou dvě menší.. jdu sui pro prtstěraldo, utřít hústa plnà slin..

  5. sharka.68 napsal:

    já vám teda nevim, ale tohle nehraničí..to je týrání!!!! Nemám vzoreček..to vůbec od Fialky není hezké…nemám ani oběd, takže mi vzoreček a brkaše hervábná,chybějí dvojnásobně…a bříško mi tu bručí jak medvěd..hodně hladovej medvěd….

  6. kvetula.v napsal:

    My jsme byli včera od oběda do noci bez netu (prý překopnutá optika) a v noci už jsem nestíhala – naštěstí… protože po 20. hod takováto dobrota už je opravdu týrání.
    Jelikož nám Úsměvčina bůčková roláda (bůček + šlehačka) chutná, věřím, že bude dobrota i pomleté plecko se šlehačkou a náplní ala španělský ptáček. Tedy kyselou okurku jsem do sekané ještě nikdy nenacpala, vždycky jen jednodruhovou náplň – párek, nebo vařené vejce, ale vypadá to hezky, tak to bude jistě bašta 😋😎

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Fialko, Ty jsi tu mojí sekačku se šlehnou opravdu vytunila, A musím napsat že skvěle 👍👍

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..