(2310) Zavařenina z plodů černého bezu

Do plné zralosti bezinek je  ještě  čas, ale někde už začínají a štěstí přeje připraveným!

úplně vyzrálé bezinky
cukr
(kyselina citronová)

Bezinky propláchneme pod tekoucí vodou, na papírových utěrkách necháme osáknout a bobulky otrháme. Dáme je do hrnce a velmi zvolna je bez podlévání přivedeme do varu a úplně rozvaříme. Pak  je přes hustý cedník propasírujeme. Protlak zvážíme, dáme do nepřilnavého hrnce, opět zvolna přivedeme k varu a za častého míchání odpařujeme, až se za vařečkou dělají „brázdy“. Pak přidáme cukr, na 1 kg protlaku 500 – 600 g, dobře za stálého míchání provaříme, případně přidáme i kyselinu citronovou, ale nemusí být. Ještě horké plníme do  nahřátých skleniček, zavíčkujeme a buď je obrátíme dnem vzhůru nebo ještě sterilujeme zhruba 20 minut varem.
Bezinky (šťáva a produkty z ní) léčí zánětlivá onemocnění nervů, snižují horečku, blahodárně působí při migréně a obsahují zdraví prospěšné látky jako vitamíny a antioxidanty.

Recept poslala Fialka

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (2310) Zavařenina z plodů černého bezu

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    To je na sobotu. Zítra odjíždím a už pomalu balím, takže teď zrovna jdu zabalit notebook.

  2. Jana Macůrková napsal:

    Bezový čaj jako protihorečkové opatření používáme doma už mnoho let. Kdysi jsem zjistila, že všechny tři moje dítka jsou alergická na acylpyrin i paralen. A tehdy nic jinéh nebylo. Tehdy mi paní dktorka (dětská) poradila čaj z černého bezu. A už jsem to radila moc a moc lidem, kteří mají problém s umělými antipyretiky. Jak květ, tak džem působí stejně. I 40 st. horečka jde tímto prostředem srazit, když ne na normál, tak na nějakých 37,5 a v pohedě.

  3. a.rena napsal:

    Jj, zavařeninu jsme dělali loni a prý je moc dobrá. Já bobulky nemůžu, omdlévám po nich. Takže jen květ. Ale ten taky po skrovnu. Můj muž vyráběl i sirup. Ten ale děckám moc „nejel“, i když dospěláci si ho pochvalovali.

  4. bozena.fialova napsal:

    Ještě jsem zapomněla doporučení – při odpařování a sváření s cukrem alespoň občas vyvětrat. Někomu to nedělá nic, ale někdo se může cítit těmi výpary trošku omámený.

  5. lakysa22 napsal:

    U nás bezu dost na každém rohu, ale bohužel tolik aut a tak blízko, že bych si netroufla natrhat…doma jsme mívali na zahradě bez i lípu…

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nejsem babka bylinkářka, ale vím, že bylinky hodně pomáhají. Tož, Fialko, moc dík 😉😉

  7. kvetula.v napsal:

    Letos jsem chtěla zavařeninu zkusit, jenže jak už jsem tu myslím psala , slibně rostoucí bezinka pře domem byla letos v létě skácena 😕. Hodně jich roste podle silnice, tam trhat nechci. Budeme se muset vydat někam do polí, jestli najdeme… U kamarádky mi moc chutná bezinková limonáda 😋, zavařeninu bych moc ráda zkusila 😎

  8. Jana Macůrková napsal:

    Dobré je nechat bezinky přejít prvním mrazem. To dostanou úplně jinou chuť. Akorát bude problém, že vrabčáci, kosáci a další opeřená havěť je bere doslova útokem.

  9. jarybarka napsal:

    Takové dobroty se tu vaří.Nikdy jsem bezovou marmošku nedělala.O bezinkách vím.Snad tam na mě zbydou.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..