porce králíka
anglická slanina
cibule
dva až tři větší stroužky česneku (neoloupané)
máslo
citronová kůra
Na průšvih:
natě z kořenové zeleniny
hrst kešu nebo mandlí
rajče
pár stroužků česneku (podle chuti)
olej (olivový nebo slunečnicový)
sůl
trochu pepře
Nejdřív připravte marinádu – průšvih: Všechny ingredience dejte do mixéru (natě byly v poměru 1 : 1 : 1 – mrkev, celer, petržel). V podstatě vyrábíte pesto a množství oříšků, rajčat a vlastně všeho, dejte podle chuti a uvážení. Rozmixujte do hladka a hustoty těsta na bramborák. V případě potřeby kápněte vodu. A podle fantazie a chuti můžete přidat i další koření.
Porce (stehna) králíka pomažte marinádou ze všech stran a nechte pár hodin v lednici. Jasně, klidně přes noc…
V pekáčku rozehřejte kus másla, zasypte trochou nakrájené cibule, vložte pár neloupaných stroužků česneku. Pak vyskládejte porce marinovaného masa. Pekáček volte jen tak velký, aby byl celý zaplněný, ale jen v jedné vrstvě. Prostě si s těmi králičími kusy zahrajte tetris. Navrch nalijte zbytek marinády, nastrouhejte kůru z citronu a poklaďte plátky slaniny. Přiklopte, pečte do měkka a v posledních minutách rozhicujte troubu na max, králíkovi sundejte poklici a nechte ho zčervenat. Do sósu nakonec vmíchejte kousek studeného másla.
S bramborovou kaší a salátem je bezva.
Recept poslala BOYE: „Jo, a proč v průšvihu? No, jednou jsem dělala pesto z natí, byla líná pokrájet stonky a mixér mi vyrobil řídkou kašičku a velké množství vláken na výrobu lodních lan. Když se mi to podařilo z přístroje vše přetransportovat do misky, veškerou hmotu jsem propasírovala přes hustý cedník, vlákna hodila na kompost a do té voňavé, ale velmi podivné omáčky naložila maso. A průšvih to trochu byl: v kuchyni stála fronta na těstoviny s pestem. Nikdo nakonec nechápal, proč slibuju dobré jídlo a servíruju nudle s mákem…“
U nás se bude teprve zabíjet a to hned 7 králíků najednou. Teď loupu fazole, dozpracovávám červenou řepu a zítra se chystám někam na lup na švestky na sušení. Takže králík tak za 14 dní, ale recept docela ĺákavý. Ne, nebojte se neskončí to králíkem s mákem…..
🙂 🙂 🙂
U nas vsechny sufestky sezrala sarka (promin, Sharko), nemam ani prd. A tohle me laka. Lucko, muzu vyhandlovat usaka za krutu?
Já myslim, že rozhodně jo. Teď když to tu čtu, tak mi svitlo, co s kuříma ňadrami… S krutým masem to bude vynikající!
To by šlo.
já se nezlobím, já švestky ráda 😀
Ty jo, vypadá ten králíček opravdu vypečeně. To musím vyzkoušet 👍👍👍👍 A ještě lepší název 🤣🤣
Budu to muset trochu zbabicovat, odnesou to krutý stehna a místo mrkvové natě, která mi, s prominutím, páchne, dám malou snítku tymiánku. Ale už teď se na to těším. Díky za předpis, Boyko.
Fialko, tak jsme dvě. Mrkvová nať taky není pro mne. Králíka jsme už dlouho neměli. U nás vede ve slaninovem kabátku. A při jeho ceně experimentovat nebudu.
Lucko, zase hezký talíř. Já tu tvoji soupravu zbožňují.
Mám moc ráda králíka, nadělala jsi chutě . Co teď? Asi budu ještě nakupovat a vařit ..🤔.
V zeměkouli inženýra mívají, remoska vždy připravena 🤔😋😋
V dohledné době „pozveme inženýra k pobytu“. Jelikož jsem nedávno mixovala natě a část jsem zkusmo dala zmrazit (čekám dodávku piniových oříšků z letošní sklizně, tak bych ještě udělala pesto z nich), mohla bych zkusit průšviháře udělat. Doufám, že z toho nebude průšvih 🤔. Vypadá to totiž prudce jedle 😋😎