2 kg paprik (kapií)
1/2 kg cibule
20 dkg cukru
lžíce soli
2 dcl oleje
1/4 litru octa
pepř dle chuti
Papriky očistíme a nakrájíme, cibuli také. Vše v rozpisu uvedené dáme do hrnce a vaříme minimálně 40 minut. Rozmixujeme a dál vaříme, až k dosažení požadované hustoty. Naplníme do sklenic a sterilizujeme 30 minut na 80°.
Recept poslala francizska.
Varuju vás – tento týden si trochu zapaprikujeme. Je sezóna!
Spíš bych to nazvala paprikový protlak, než pasta. Do hustoty pasty to má evidentně daleko.
Nazev je muj a mam k tomu duvod. A mimochodem – mam ve spajzu kupovanou Harissu ve sklenicce a o moc hustsi neni.
Jani, vždyť tam je – dál vaříme, až k dosažení požadované hustoty..
tohle je na vomajz k plněnejm paprikám nebo k masovejm koulím, naprosto postačující..hustší jen k těstovinám 😉
Ooooo, díky za recept . To bude voňavé a dobré.
👍👌
Inu ona ta Zima je děsně zvědavá , ceny všeho se začínají nenápadně zvedat a myslím, že vše, co si samy vyrobíme z levnějších surovin a navíc víme přesně, co výrobky obsahují , bude pro naše rodiny veliké plus.
Jedno jestli je to pasta nebo protlak, rozhodně je to konzervovaná paprika vhodná ke spoustě dalších úprav.
Hani díky 👍😋😎
Myslíš, že se ceny zvedají nenápadně? Nějak mám pocit, že furt a hodně nápadně. Rajčata jsem už viděla i za 129,-, i když je pravda, že vedle byly za 29,90.
Tato papriková pasta se náramě hodí.
Navíc je jednoduchá a jak píše Květa ceny letí nahoru.
Franci – má to krásnou barvičku….
Protlak, pasta, Harisa….. je snad zcela jedno, jak zváno. Mě spíš překvapuje ten ocet, já bych si ho odpustila a kyselila až výsledný produkt. Ale to je dáno tím, že Bimbo moc kyselé celý život nemusí a já dávám přednost jednoduché chuti. Tak to pak mohu použít do čehokoli. Nicméně důležité je zpracovat vše, k čemu se člověk dostane s co nejmenším nákladem.
Včera jsme přivlekli dvě veliké tašy velkých žlutých jablek. Z každé cesty někam neco navíc, aby se to vyplatilo.
Já bych ten ocet taky nedávala, když papriková pasta, tak papriková pasta. NAvíc mi ho tam přujde strašně moc.
Dívala jsem se i na jiné recepty – patří tam, a v uvedeném množství.
Já netvrdím, že v tom receptu nemá být. Já tvrdím, že pro mne by to nebylo, neb do některých jídel by se mi to s tím octem už nehodilo. Toť vše
🙂
Pasta se používá stejně jako kepuč, a tam ocet také patří, navíc je tam proti vzniku plísní, si myslím. Já bych ho tam určo dala.
Tam jde o to, kolik. Podívala jsem se na ajvar, tam je na 2 kg kapií 1 lžička octa, ale 1/4 litru? To musí být šíleně kyselý. Neumím si představit, jak to dávám pod maso.
V tom kecupu jsou taky 2 deci…a kysely to neni, fakt.
Recept výborný, krásná pletená podložka.
Já dělala paprikové „cosi“ -🤣🤣 dala jsem všechno, co Franci, jen bez pepře.
Nevím, čím se přihodilo, ale tak krásně červenou bravu to nemá. Neva, dobrý to je.
Záleží na vyzrálosti paprik. Minulý rýden měli v Lídlu špičaté papriky krásně červené, z těch by to mělo barvičku. A taky záleží na stupni zahuštění, čím víc zahustíš, tím tmavší. Navíc ještě zesvětluje ten ocet (vozíme si ocet na odbarvení rukou např. na borůvky , bezinky ap. Tak vím, jak ty červený a fialový barvy zesvětlají.
Tak možná použít červenej vinnej, dávám ho do kečupu.
Papriky byly tmavě červené, no, čorti znájut, hlavně, že je to jedlé. A v jídle se to ztaratí.
Já uvažovala i o přidání feferonky. Mně by to vyhovovalo, ale potom bych to nemohla použít do jídla pro malé děti.
Já se toho octu zastanu. Je tam i cukr a chuť bude vyvážená . A o chuť přece jde , ne ?
Kdybych chtěla jen paprikovou pastu , tak to nakonzervuju jen solí a neptrebuju žádný recept .
Věrko, s octem máš pravdu, co by z toho asi vzniklo bez octa? Kapie jsou sladké a po přidání cukru a bez octa, ale s cibulí a olejem a solí by z toho byla prapodivná, sladká papriková marmeláda. A nedokážu si představit její použití.
Z mého pohledu je tam vše, co tam má být, včetně toho octa.
Netuším, jak někdo zjistí z fotky hustotu pasty, ale asi má lepší a mladší voko, bo co
Já do toho určo půjdu, paprikové kousky na chlebíčky již zavařené mám, tak ještě toto je výborný nápad. 👍👍
Držím se toho, že v zimě (jak psala Květule) budou papriky za 100 Kč na kilo, tož toho využiju teď. A mladí po tom skočí, páč to budou mít bez práce.
Inku chápu, já zase nemusím rajčata, ale kepuč Bláhovky miluju … je to zvláštní.