… neboli mochyní dužnoplodých
0,5 kg tomatillos
1 jalapeno
3 stroužky česneku
2 feferonky
1 hrnek nasekaného zeleného koriandru
1 velká bílá cibule
2 lžičky soli
1 sladká červená paprika (kapie) – není nutná
limetková šťáva
Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Tomatillos vyloupeme z „lampionků“, omyjeme (děsně lepí) a společně s jalapeno a s plátky česneku je naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme, až se na nich začnou objevovat tmavé skvrny – občas obrátíme a pozor na česnek, nespálit.
Necháme trochu vychladnout, pak vše nasypeme do mixéru, přidáme nakrájenou cibuli, sůl, koriandr a feferonky bez seminek, nakrájené na proužky. Vše důkladně rozmixujeme, až nezbývají žádné kousky. Pokud chceme mít salsu barevnější, přidáme do mixéru sladkou červenou papriku. Podle potřeby můžeme přidat trochu limetkové šťávy nebo přisladit – prostě chuť si musíte po rozmixování doladit a ještě jednou vše projet mixerem. Hotovou salsu plníme do čistých sklenic a uchováváme v chladu nebo sterilujeme 25 minut při 85 stupních pro delší skladování.
Já jsem do trouby strčila i rozpůlenou papriku a zatímco kuličky chladly, zapařila jsem ji a do mixeru seškrábla ze slupky. Místo koriandru hladkolistá petržel.
Tím jsem zlikvidovala poslední mochyně a jednu zbylou kapii a prohlašuju zavařovací ultramaraton za ukončený. Dočkáte se i normálního jídla. 🙂
Chceš nám tímto oznámit, že příště bude chleba s máslem a marmeládou?🙂🙂🙂
Moc byste mlsaly! Posolenej…
a včerejší, že jo 😉
Pondělní!
U nás taky bude pomalu Fruta končit.
Tak to je koruna všeho – na to já nedosâhnu, krom cibule, česneku a soli bych musela fšechno koupat, tu je sice moře obchgodů, ale v každém jen něco ☹️
Ale něco zeleninového na zimu už taky mám a dobře schované🙂
No, koruna – to je spíš výkřik do tmy…. zpracování posledních sirotků.
to by mohlo jít i ze špendlíků 😀 ještě jich je na stromech dost….
Tak TO bych vůbec nezkoušela. Tohle se dělá ze zelených mochyní, nezralých – nejsou sladký, je to spíš zelenina. To už bych to spíš zkusila z podtržených rajčat.
taky dobrej nápad – zelená rajčata..no,ty špendliky (máš pravdu,předsedo) jsou kyselosladké,trochu jiná chuť..zase trochu jiná salsa…
Do mirabelkového čatní se taky dává česnek, ale — přece jen — já tohle ochutnala a s něčím sladkým si to neumím představit.
taky jsem trnula,když jsem dostala ochutnat mangové čatní a byl v něm česnek..a nebylo to špatný….
Mochyně nemám jiné sirotky na rozsekání a zavaření taky ne, tak už se těším na normální jídlo.
Ty bláho, cizinu na nás, už jí tu máme … mexické rajče. 😉
Vypadá to nádherně, opravdu 👍👍 Jen já to nemám a ani netuším, zda to někdo má.
Rozeslala jsem, tak uvidíme, zda se někdo ozve, že mu to roste na zahradě a vůbec netušil, že je to jedlé. Díky
Já zase jsem ráda, že tady sáhneme a máme po ruce krásné trvanlivé domácí recepty .
Fakt . Lepší než jídlo k obědu
Věrko mě se to taky líbí. A sezóna vyžaduje takové specialitky to je jasná věc.
Třeba se časem tato zajímavá zelenina rozšíří tak, jako před lety cukety. Má zajímavou chuť a určitě se pro ni najde víc možností použití. No a kdyby někdo nevěděl, jukne na Bramboračku 😉 😎
Já ji loni zasadila omylem. Lépe řečeno koupila jsem si mochyni židovskou třešeň a ona u ní byla ještě jedna mochyně, ale já nevěděla, co to je a tak to letělo do kompostu – ono to totiž zabralo asi půl foliovníku.
Já tomu nerozumím. Proč by někdo dával semínka jedlý rostliny k nejedlý? Proč dáváš nejedlou rostlinu do foliovníku? A proč jsi mi do telefonu říkala, když jsem ti k Vánocům poslala semínka mochyně fialové, že mochyně ti tam nejdou? Takže jsi ji letos ani nezasadila…ta se totiž musí předpěstovávat jako rajčata.