(2351) Bramborák se švestkami

brambory
vajíčko
mouka
sůl

Nastrouháme brambory podle velikosti formy, kterou chceme naplnit. Autorka  chtěla koláčovou, tak 3 velké. Přidáme jedno vajíčko, malou hrst mouky, sůl – těsto je stejné, jako na bramborák,  jen bez česneku a majoránky.
Pečící papír potřeme olejem a rozprostřeme tenkou vrstvu bramborového těsta.  Poklademe půlenými švestkami a pečeme asi 15 minut při 220 °C dozlatova.

Recept poslala Věra: „Kdybyste nedaly jako já pečící papír, mohly byste mít více opečené okraje a také jsem dala více švestek, než  je obvyklé.  Tohle pekla moje mamka i maminka Věrky Veverky. Věrka Veverka dává i majoránku. Na to já nemám nervy. Ke švestkám nee.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: (2351) Bramborák se švestkami

  1. jarybarka napsal:

    Krásně to vypadá! To udělám .Už se těším. Díky Věrko

  2. Vera M. napsal:

    Omlouvám se za ten letecký snímek a vypadá to dost vysušeně. Opak je pravdou , proto jsem pak napsala , že těch švestek bylo asi moc . Šťavnaté a výborné.

  3. Macůrková Jana napsal:

    Dělám trochu jinak: švestky nedávám na půlky, ale krájím na malé kousky a zamíchám do těsta. A tu majoránku klidně dávám, dá tomu úplně jinou chuť a taky výbornou. A teď docela přemýšlím, že to vyzkouším i jako cukeťák se švestkami. ale se sušenými.

  4. Vera M. napsal:

    Já jsem dala recept domácí , jak se tady v těšínskych Beskydách dělá stovky let .
    Kobzole s troškou mouky a vajíčkem , nahoře Švestky .
    A babička neměla plech , tak to pekla vždycky v brutvaně . To je vysoký pekáč s uchama .
    Když se Švestky “upečou” a nevypadají syrové , tak je hotovo. Bramborák pod nima už je OK . Necukruje se , nic . A těsto slané jako normálně .
    Majoránku možná nedávám jen proto , že mi nechybí ani v normálním bramboráku .
    Když je totiž hodně majoránky a nedejbože salám , tak už jsem u stánku na náměstí a nemá to s domácím bramborákem nic spol .

  5. Vera M. napsal:

    Já trošku nechápu , proč tu říkáte úplně jiné recepice .
    Prosím , trošku respekt k našim babičkám.
    A svoje pocukrované tady dejte zítra .

  6. lakysa22 napsal:

    Moje babička to taky pekla – bez čenseku a marjánky, necukrovala. A byla od Perníkova🙂 když je něco dobrý, tak se to pochválí napříč světem..

  7. kvetula.v napsal:

    Takhle na tenoučké placce to neznám…
    No švestky už asi nebudou, ale dnes jsme byli u sadařů , tak už mám čerstvá místní jablíčka a hrušky . Jo, i oni podražili – nejlevnější jablka za 20,- Kč (loni 16,- – 18,-) 😕

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Šiš, tak ten určo zkusím. Musí být vynikající 👍👍

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..