Pekla Květoslava: „Byl vynikající – díky kakau ne moc sladký.
Místo rozinek jsem dala klikvu, místo citronové kůry strouhanou pomerančovou kůru (pytlíček z Lidlu).
Zařazen k oblíbeným drobenkovým koláčům a nejspíš jim bude kralovat😋😋“
Pekla Květoslava: „Byl vynikající – díky kakau ne moc sladký.
Místo rozinek jsem dala klikvu, místo citronové kůry strouhanou pomerančovou kůru (pytlíček z Lidlu).
Zařazen k oblíbeným drobenkovým koláčům a nejspíš jim bude kralovat😋😋“
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
To se vám to tady vychvalumou mňamky, když nemžůžu ani volíznout!! Věřím, že je to dobrý..😋😋
Volíznout můžeš, ale nevím, jestli ta obrazovka pustí tu chuť…..a vůni,
Vypada moc dobře..
Ani nevím , že mají v Lidlu pytlíček s pomerančovou kůrou . No vida ho 😉.
Koláč jistě dobrý , dobře, že nebude tolik sladký .
Tak tu kůru si lze snadno usušit dopředu, nebo nastrouhat a dát v krabičce do mrazáku. Mám tak skoro pořád nastrouhanou citronovou, tak proč ne pomerančovou.
Ty mas pomeranče nestrikane? To si tu kuru taky radeji koupim..
Přesně tak. Nestrikane nekoupíš. Není třeba další chemie.
Bio-pomeranče – kůru nastrouhat, zamrazit, zbytek sežpapat nebo na šťávu. Já miluju želé z čerstvé šťávy a sunquicku…
Bio? Tak se podívej. Koupila jsem bio citrony. Draze. Biopestovani, kůra stříkaná. Kvůli cestě. Přečti si nálepku.🤭🤭🤭
To rozhodně udělám… Zatím jsem to nijak nezkoumala, ale možná není bio jako bio
Hani, ve Švýcarsku je to možná jinak…
A jinak … kde berete jistotu, že ta sušená je z nestříkanych pomersnčů?
Heňo, recept pošleš? Mně do mailu, prosím…
Recept na co, na želé? To víš, že pošlu, jen se musím zeptat pana chotě, jak přesně to dělá, abych ti nenapsala nějakou blbinu… Tak si poručím, aby bylo i foto 🙂
Ano, Heňo, na to želé. A s fotkou bude super, diiiik.
Když víš, čím ji umýt, tak není problém. Zkus se podívat, jaké prostředly se používají k ošetření. A na jejich omytí stačí obyčejné mýdlo a poté dobře opláchnout.
Tak to fakt ne. Nedá se to omýt. Zůstane to tam. Zabývala jsem se s tím.
Určitě ano , ale přece nebudeme podezřívat Květku, že neumí nastrouhat kůru z pomeranče . Z nějakého důvodu si prostě koupila tu sušenou . Kdysi daaavno jsem měla takovou citronovou z Vítany a byla bezvadná
Pomeranče kupujeme minimálně, takže bych těžko dala dohromady tolik strouhané kůry, jako jsem koupila. Tyto věci mívá Lidl v akci pečení. Ta kůra je hezky voňavá, dobře ochutí, ani suchá, ani mokrá….
Takže:
TelevizeSeznam.cz se ve spolupráci s VŠCHT rozhodl otestovat, jak kvalitní jsou citrusové plody, kterými si v chřipkovém období většina Čechů posiluje imunitu. Kromě přítomnosti zdraví škodlivých pesticidů proto hodnotitele zajímal také obsah vitamínu C. Výsledky potvrzují pravidlo, že za kvalitu si většinou musíte připlatit.
„Neplatí to, co někdo říká, že rozdíl mezi normálním ovocem a bio ovocem je v tom, že bio se stříká v noci a cenovka,“ vyvrací nedůvěru v čistotu organického zemědělství autor a moderátor pořadu A DOST! TelevizeSeznam.cz Jan Tuna.
„Všechny citrusy, pomeranče, citrony, grapefruity i mandarinky, limetky a pomela z bioprodukce, které jsme testovali, byly naprosto čisté, tedy bez pesticidů.“
Ha, tak já to dole píšu, ale tebe jsem nedočetla. Tož je to tu dvojitě (kdyby třeba se vyskytnul někdo, komu je potřeba všechno servírovat dvakrát).
Ale fakt by mě zajímalo, z jaké kůry jsou ty v pytlíčkách…
Ale:
Laboratoř VŠCHT testovala více než čtyři desítky citrusových plodů, a to jak jejich dužinu, tak kůru. V té je závadných látek samozřejmě mnohem víc, plody jsou totiž stříkány průběžně během vegetace a růstu a pak také po sklizni, vysvětluje Jan Tuna.
V testu citronové kůry bodovaly bio citrony. Ne všechny jsou ale zcela bez pesticidů
„Když se citrusy převážejí na delší vzdálenost, bývají ošetřeny pesticidem imazalil, což je u většiny uvedeno na etiketě,“ radí autor pořadu A DOST! a doporučuje nepoužívat kůru z takto ošetřených plodů ani například při pečení.
„Samozřejmě vás to v tu chvíli nezabije, ale když to budete dělat opakovaně, budete dostávat nálož pesticidů. Protože v některých citrusech je třeba i deset a více druhů pesticidů, z toho většina z nich v kůře. A omytím se jich nezbavíte,“ zdůrazňuje Tuna.
Tunovi zase tak moc nevěřím, on má rád senzace a dost často výsledky laboratoří přeceňuje.
Vypadá nádherně, určo vyzkouším 👍
Holkyklucí, nedávno a nevim, jestli d-test, nebo A dost! se zabýval citrusy, chemií a kůrou… Nejvíce a největším koktejlem sajrajtů se vyznačovaly citrusy z Turecka. Dokonce toho bylo tolik, že se to vcuclo i do dužniny (myslim u mandarinek). Ale POZOR! jejich bio byly opravdu bez sajrajtu a jedlý od kůry po semínka. Tedy opravdu bio. A mytí se doporučuje obyčejným jádrovým mýdlem a pořádně utřít. Ovšem kvůli špíně, ne kvůli chemošům.
O tom mýdle jsem psala, je to i o nečistotách, ale ono i velkou většinu těch postřiků rozpouští (čistá voda ne, jsou mastné, nebo spíš voskovité a v samotné vodě skoro nerozpustné). Je potřeba ale pořádně je otřít, ty voskovité zbytky se setřít dají.