Na těsto:
asi 250 g hladké mouky
150 ml vlažného mléka
1/3 kostičky droždí
2 PL cukru krupice
1 vejce
2 žloutky
5O g rozpuštěného vlahého másla
větší špetka soli
Náplň:
asi 650 g očištěného angreštu
cukr na prosypání ovoce
máslová drobenka
1 žloutek na potření okraje koláče
pečicí papír
mouka na pomoučnění rukou
Z droždí, půl lžičky cukru a trochy mléka necháme vzejít kvásek. Do misky si prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, promícháme, přidáme kvásek, mléko, vejce, žloutky a rozpuštěné máslo a dobře vypracujeme pevnější ale vláčné nelepivé těsto. Kdyby bylo příliš volné, přidáme ještě 1 až 2 PL mouky. Těsto malinko poprášíme moukou a pod nahřátou utěrkou ho necháme na teplém místě vykynout.
Pak z něj vytvoříme bochánek, přeneseme na plech a pomoučněnýma rukama ho zlehka vytahujeme do stran, až z něj vytvoříme kulatý koláč na šířku plechu s asi 1,5 cm širokým zvýšeným okrajem jako na valašské frgály. (Kdo má malý váleček s držadlem, má polovinu práce ušetřenou.) Okolek koláče potřeme žloutkem, na koláč rozprostřeme stejnoměrně angrešt, který prosypeme cukrem (teplem hodně zkysne), nahoru dáme máslovou drobenku a pečeme ve středně vyhřáté troubě, až okolek hezky zčervená.
Angrešt pustí dost šťávy, takže je dobré koláč před podáváním nechat řádně vychladnout, i tak se může stát, že z nakrájených dílků bude trochu sáknout.
Stejné koláče jsou výborné i s jiným ovocem – meruňkami, rybízem, rozdušenými jablíčky, hruškovými povidly nebo se švestkami (ty je také velmi dobré místo drobenkou posypat mletým mákem s cukrem a ještě trochu pokapat rozpuštěným máslem).
Recept poslala Fialka.
Fialko , ty ďáááble, kde má ostravská slečna vzít angrešt, který tolik miluje?
Ale přijde čas , zúčtujeme spolu . Já mám angrešt tak ráda !! Proč jsem si ho kdysi na zahradě více nevažila?? Bylo hafo angreštu.
A fakt krásný podrobný recept . To je zase od tebe skvost .
Na sladké se určitě nedám , ale tohle jo
Překrásně napsaný recept.A jako Věrka i já pláču pro angrešt.Tězko se dá sehnat.
Mít zahradu určitě by tam nechyběl.
Jasně můžeme dát i jiné ovoce jenže to už pak nebude Fialky angreštový koláč.
Tak ten je luxusní … nádherně upečený, kulatá forma, voní až sem.
Bude švestkový, jen makem ho sypat nebudu, páč žlučník je sfiňa. 🤣🤣🤣
Já sice zahradu mám, ale angrešt nikoliv, protože mi tu nejde. Zkoušela jsem i Jostu, ale také nic moc a tak šla pryč. Stejně i Tayberry, na celém keři 6 plodů, to je škoda místa.
Angereš taky miluju, i když mám nezapomenutelný zážitek z mládí, kdy jsem se ho přéž..jedla a v noci bylo zle. Dala bych si, no, bude s medruňkama. A u konzumtace budu brblat…🙂
Boženka má báááječný angrešt. Mňam!
Fialko, tyy, tyyy, tyyyy jedna tooo! Mně se nestává, že bych měla chuť na sladký, ale dneska ráno jsem se vzbudila s chutí neutuchající. S chutí na sladký kynutý těsto… V zoufalství jsem si došla do krámu pro dva loupáky a uvařila kakao. Při tom mi došlo, že jsem zapomněla na cigára a z toho stresu se mi chuť obnovila… Zrovna jsem dodělala nějakou práci, dávám si pauzu, pustim počítač a PRÁÁÁSK! tady taková lahůdka. Ach jooo. Jasně, angrešt nemám, ale asi bude štrůdl – tedy pokud mě nepřejde včas chuť. 🙂
Úžasná buchtička, srstky mám, ale zavařené. Z čerstvých by to bylo lepší. 🙂
I na mé poslední pidizahrádce jsem keříček angreštu měla. Krátce před odstěhováním mi na něj padlo padlí…
Jestlipak, Boženko, dobře vrátka zamykáš? Mlsouni se vetřou všude 😉. Koláč s krásně propečenými okraji je olaláááá 😋😎