(2374) Angreštový koláč

Na těsto:
asi 250 g hladké mouky
150 ml vlažného mléka
1/3 kostičky droždí
2 PL cukru krupice
1 vejce
2 žloutky
5O g rozpuštěného vlahého másla
větší špetka soli

Náplň:
asi 650 g očištěného angreštu
cukr na prosypání ovoce
máslová drobenka
1 žloutek na potření okraje koláče

pečicí papír
mouka na pomoučnění rukou

Z droždí, půl lžičky cukru a trochy mléka necháme vzejít kvásek. Do misky si prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, promícháme, přidáme kvásek, mléko, vejce, žloutky a rozpuštěné máslo a dobře  vypracujeme pevnější ale vláčné nelepivé těsto. Kdyby bylo příliš  volné, přidáme ještě 1 až 2 PL mouky. Těsto malinko poprášíme moukou a pod nahřátou utěrkou ho necháme na teplém místě vykynout.
Pak z něj vytvoříme bochánek, přeneseme na plech a pomoučněnýma rukama ho zlehka vytahujeme do stran, až z něj vytvoříme kulatý koláč na šířku plechu s asi 1,5 cm širokým zvýšeným okrajem jako na valašské frgály. (Kdo má malý váleček s držadlem, má polovinu práce  ušetřenou.) Okolek koláče potřeme žloutkem, na koláč rozprostřeme  stejnoměrně angrešt, který prosypeme cukrem (teplem hodně zkysne),  nahoru dáme máslovou drobenku a pečeme ve  středně vyhřáté troubě,  až okolek hezky zčervená.
Angrešt pustí dost šťávy, takže je dobré koláč před podáváním nechat  řádně vychladnout, i tak se může stát, že z nakrájených dílků bude trochu  sáknout.

Stejné koláče jsou výborné i s jiným ovocem – meruňkami, rybízem, rozdušenými jablíčky, hruškovými povidly nebo se švestkami (ty je také velmi dobré místo drobenkou posypat mletým mákem s cukrem a ještě trochu pokapat rozpuštěným máslem).

Recept poslala Fialka.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

9 komentářů: (2374) Angreštový koláč

  1. Vera M. napsal:

    Fialko , ty ďáááble, kde má ostravská slečna vzít angrešt, který tolik miluje?
    Ale přijde čas , zúčtujeme spolu . Já mám angrešt tak ráda !! Proč jsem si ho kdysi na zahradě více nevažila?? Bylo hafo angreštu.
    A fakt krásný podrobný recept . To je zase od tebe skvost .
    Na sladké se určitě nedám , ale tohle jo

  2. jarybarka napsal:

    Překrásně napsaný recept.A jako Věrka i já pláču pro angrešt.Tězko se dá sehnat.
    Mít zahradu určitě by tam nechyběl.
    Jasně můžeme dát i jiné ovoce jenže to už pak nebude Fialky angreštový koláč.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak ten je luxusní … nádherně upečený, kulatá forma, voní až sem.
    Bude švestkový, jen makem ho sypat nebudu, páč žlučník je sfiňa. 🤣🤣🤣

  4. Macůrková Jana napsal:

    Já sice zahradu mám, ale angrešt nikoliv, protože mi tu nejde. Zkoušela jsem i Jostu, ale také nic moc a tak šla pryč. Stejně i Tayberry, na celém keři 6 plodů, to je škoda místa.

  5. lakysa22 napsal:

    Angereš taky miluju, i když mám nezapomenutelný zážitek z mládí, kdy jsem se ho přéž..jedla a v noci bylo zle. Dala bych si, no, bude s medruňkama. A u konzumtace budu brblat…🙂

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    Boženka má báááječný angrešt. Mňam!

  7. BOYE napsal:

    Fialko, tyy, tyyy, tyyyy jedna tooo! Mně se nestává, že bych měla chuť na sladký, ale dneska ráno jsem se vzbudila s chutí neutuchající. S chutí na sladký kynutý těsto… V zoufalství jsem si došla do krámu pro dva loupáky a uvařila kakao. Při tom mi došlo, že jsem zapomněla na cigára a z toho stresu se mi chuť obnovila… Zrovna jsem dodělala nějakou práci, dávám si pauzu, pustim počítač a PRÁÁÁSK! tady taková lahůdka. Ach jooo. Jasně, angrešt nemám, ale asi bude štrůdl – tedy pokud mě nepřejde včas chuť. 🙂

  8. Jiřina napsal:

    Úžasná buchtička, srstky mám, ale zavařené. Z čerstvých by to bylo lepší. 🙂

  9. kvetula.v napsal:

    I na mé poslední pidizahrádce jsem keříček angreštu měla. Krátce před odstěhováním mi na něj padlo padlí…
    Jestlipak, Boženko, dobře vrátka zamykáš? Mlsouni se vetřou všude 😉. Koláč s krásně propečenými okraji je olaláááá 😋😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..