trochu slaniny a sádla
cibule
vepřové maso-plecko
kuličky nového koření a pepře
bobkový list
kyselé okurky
sladká smetana
V hrnci na troše sádla osmažím kostičky slaniny, pak cibuli a přidám nakrájené maso (kvůli manželovi jsem maso krájela na malé kousky) a bobkový list, nové koření, kuličky pepře a sůl. Osmažím, zaliji vodou, či vývarem a přidám nastrouhané kyselé okurky. Vařím, až je maso měkké, já to dělala v tlakáči. Vyberu koření a nakonec zaliji ještě vývarem, podle toho, kolik chci mít omáčky. Zahustím moukou rozmíchanou ve vodě, povařím a pak odstavím. Zaleji ještě sladkou smetanou. Příloha knedlík, rýže, nebo noky.
Recept poslala Imelda
u nás se tomuhle říká bílá okurková…ale jsem ráda, že jsi mi ji Imeldo přiopomněla, už dlouho jsem ji nedělala….
Máš to krásné . Ve vlaku jsem jela s paní , která bydlí v Holandsku , jela za bratrem do FM. Těšila se, že si odsud doveze tuto omáčku v prášku !! Že je výborná … tak vidíte , co tu máme v Česku za poklady . A Imelda to střihne bez Vitany 🤣
Šmarjá, to se taky dělá?
To si musela splést s nějakou jinou..nedovedu si to představit
nespletla..jen ty okurky se do toho přistrouhají…
Ano, fakt, včera jsem opravdu viděla v KFL, šílená cena okolo 40 Kč . A ta paní tam přidává okurky a špek. Prý na ní ujíždí….
Já ji našla jen od Vitany, 30,-, v akci 23,90.
U nás je toto jídlo oblíbené, měly to rády i vnoučata, ale už tak často za námi nejezdí. Jsou velká a mají své zájmy.
Já znojemskou miluju, ale moc nemusím hovězí, takže tohle je pro mě skvělá volba. Udělám hned o víkendu a už se starááááááááááááááááááááášně těším.
Já zase naopak, znojemskou jedině s hovězím.
Helo,já to jednou ve Znojmě jedla s kaprem…to byla lahoda…borec to měl skvěle vymazlený…říct mi někdo než jsem to dostala na stůl, že to bude kapří maso se znojemskou omáčkou a rejží,tak se zvednu a odejdu a byli tací,co to jedli s knedlíkem…
Hele, věřím. Já prostě kraví maso moc nemusím, leda jako stejk. Koprovku a rajskou si dám radši s vajíčkem, nebo rajdu s tiftělama. Ale včera jsem měla v hospodě fakt boží koprovku – s hovězím. Bylo měkoučný, takže cajk.
Tak já tedy s rýží prosím.
Mňám. Tak ta bude zítra. Imeldo díky. To Vepřové je supeeeer.
Juchůů nemusím vymýšlet co zítra.
Když nemám čas na pečení hovězího, tak dělám taky s vepřovým na plátky. A je to taky dobré. Na pytlikove omáčky jsem koukala, neznám. Ale kupovat nebudu.
Já ke koprovce a do znojemské (okurkové) omáčky hovězí nepeču, ale používám vařené, nejčastěji kližku nwbo přední. Výborná polévka a maso k omáčce.
Jelikož se u nás kraví vyskytuje sporadicky (a z 99% to je kližka na guláš) , dělám omáčky s plátkama vepře. Okurkovou jsem nedělala desítky let. Bude oživení jídelníčku … Jen stejně jako Renata s rejží 😋😎