(2390) Velký zmrzlinový speciál

Na přání, schované překvapivě v komentářích u Vepřové plece na česneku v pomalém hrnci (2315) vám předávám od adely.adale její zkušenosti se zmrzlinovačem – až budete zoufale přemýšlet, co udělat s mraženým ovocem, aby se vám do mrazáku vešel kapr, amur, pstruh, kus divočáka od švagra, atd.

Zmrzlinovač máme 2 roky a naprostá spokojenost. Pro ty, kdo případně uvažují o jeho koupi, nemůžu jinak než doporučit – ale jedině s kompresorem. Není sice zrovna malý, je i dražší, ale rozhodně to není krám do baráku, zmrzlinu děláme i v zimě. V létě téměř denně, když přibydou vnoučata. Bez kompresoru jsem koupila za cca 500,- na zkoušku, ale za mě ne – musí se před použitím chladit 24 hodin v mrazáku.

Se zmrzlinovačem jsem obdržela i několik receptů, ale téměř všechny měly v ingrediencích 6 žloutků (pochopitelně syrových). Jelikož nemám drůbežárnu a použití syrových žloutků se mi ekluje, hlavně v létě a pro děti, vyzkoušela jsem zbývající recept (neobsahoval žloutky): citronový sorbet. Nepovedlo se, neztuhlo to ani v mrazáku – hodně citronové šťávy. Takže jsem začala hledat (na internetu najdete receptů hafo) a zkoušet.

Nádobka ve zmrzlinovači má obsah 1 litr, na přípravu směsi používám odměrku, ve které vše mixuju tyčákem a postupně doplňuji do 700, max. 750 mililitrů, šleháním hmota nabyde na objemu.

Nejčastěji dělám různé ovocné, ke kterým si nachystám protlak (buď rozmixováním a dle potřeby ještě prohnáním přes cedník, protože mě tam pecičky ruší – maliny, ostružiny, rybíz všech barev, angrešt) buď zasyrova – když dělám víc, napytlíčkuju si rovnou do zipových sáčků do mrazáku, nebo krátkým povařením s cukrem, dál stejně – rozmixovat, cedník, zbytek dám do skleniček a krátce sterilizuji. To mám nachystané na zimu, v podstatě něco jako klevela.

Ovocné zmrzliny dělám všechny vlastně stejně, jako základ vezmu 200 – 300 ml ovocného podílu, přidám 1 šlehačku (neušlehanou), případně smetanu (dle hustoty), přidám cca 2 polévkové lžíce cukru (většinou stačí, je třeba ochutnat na konci výsledek, některé ovoce je kyselejší), a doplním do požadovaného objemu jogurtem. Někdy přidám banán, případně dětskou přesnídávku, když se hodí (postará se o správnou konzistenci). Doladím  cukrem, citronovou či limetkovou šťávou, medem. Někdy místo cukru použiju kondenzované mléko. 

Tímto způsobem dělám zmrzlinu jahodovou, rybízové, ostružinovou, malinovou, rebarborovou, meruňkovou, z melounu galia, morušovou, mangovou (mango je třeba nakrájet na malé kousky před mixováním kvůli vláknům), třešňovou (ta chce citronovou šťávu), višňovou, borůvkovou, broskvovou, banánovou, ananasovou…? Hotová zmrzlina vám bude chutnat, pokud vám chutná připravený základ před vložením do zmrzlinovače.

Stroj nechám běžet cca 40 – 50 minut dle potřeby, ke konci hlídat, jestli už není zmrzlina ztuhlá. Pokud se nesní hned, přendám do misky a dám do mrazáku.

Čokoládová zmrzlina: 

přivést k varu 1 šlehačku nebo smetanu, vypnout a rozpustit 1 čokoládu (dávám 200 g na vaření z L.), už nevařit. Po zchladnutí nechat do druhého dne v ledničce. Potom přidat 1 smetanu, cca 1 deci mléka (třeba i kokosové, když mám otevřené), doplnit dobrou zakysanou smetanou, domácí lučinou bez soli, případně jogurtem. Už nesladím.

Karamelová zmrzlina:

1 karamelové salko (případně uvařené obyč), šlehačka, jogurt, špetka soli

Citronová zmrzlina

2 – 3 biocitrony – samozřejmě umýt :-), ostrouhat tu žlutou část a rozmělnit, 1 šlehačka, cukr dle chuti, tady ho bude potřeba víc, šťáva z citronů, doplnit jogurtem

Kávová zmrzlina:

1 šlehačka, cca 150 ml kondenzovaného mléka (prodává se i kávové, ale nemusí být), 2 PL rozpustné kávy, panák kávového likéru, doplnit jogurtem

Zmrzlina vaječný likér

170 ml vaječného likéru (ne víc), 1 šlehačka, 2 PL cukru, 1 vanilkový cukr, 100 ml mléka nebo raději smetany, 2 PL sušeného mléka nebo sušené smetany do kafe, trochu rumové tresti (nedávat rum, neztuhne!)

Zmrzlina Míša

1 šlehačka, 1 tvaroh ve vaničce (raději červený), 1 zakysaná smetana – s vyšším obsahem tuku, ty kolem 12 procent bývají kyselé, 2 – 3 PL cukru, doplnit do objemu jogurtem, domácí lučinou nebo dát rovnou zakysku velkou

Zmrzlině ZDAR

P.S.: mascarpone mi ke zmrzlině nesedne a jogurty používám smetanové, aby nebyly kyselé

adela.adale

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

20 komentářů: (2390) Velký zmrzlinový speciál

  1. Francizska napsal:

    Krásně sepsané. Taky mám zmrzlinovac a velká spokojenost.

  2. BOYE napsal:

    Adele.adale budiž provolána sláva! Fakt je to srozumitelný a chutný na první pohled. Dodnes jsem měla zmrzlinovač na stejné slepé koleji, jako mikrovlnku: Nepotřebuju a nechci. Po tomhle článku jsem nahlodaná, ovšem nová lednice má rozhodně přednost. Protože taky máme rádi zmrzky, mám i já několik tipů: První jako nápad i s ochutnávkou dodal strejda. Do mrazáku dal (tehdy) pytlík mléka, pak přesunul do mickéru, přidal vanilku a cukr. Byl to vlastně mléčný sorbet. Jen pozor! Mléko musí být zmražené jen do velkých krystalů, nikoli na cihlu! Vůbec to nebylo tučné, ale rozhodně to uspokojilo chutě. pak se objevil, myslím v Receptáři, můj nejoblíbenější a nejpoužívanější model. Do mickéru zmrazené ovoce, cukr, nebo jiné sladko, smetana, případně jogurt. Po umickování skoro není poznat, že jde o fígl. A taky lze přidat místo mléčného nějaký sirup, nebo džus. Pak, při troše štěstí a banánů vznikne zmrzka podobná té „vodové“, na kterou prahoznalci vzpomínají v pasáži Světozor. No a poslední jsem okoukala na tržišti na Náměstí Republiky: Defče si postavilo na stolek lavor s ledem, do něj menší misku s „těstem na zmrzku“. Led se posolil a stěrkou, nebo lžící se to odmíchávalo od stěn a vznikaly úžasný dobroty. Moje zkušenost je ta, že to sice trvá déle, ale skvěle funguje třeba při zahradním sedánku, kdy se kecá a každý chvilku tahá pilku. Tedy míchá. A šetří se nádobí. Každý má lžíci a občas si škrábne. No do nádob a pohárů to jde samozřejmě taky. A mezi námi, dají se tím zabavit i haranti a vy si v klidu můžete popíjet kávu, nebo něco ostřejšího…
    No a nakonec, nikoli jako bonus, je ten nejnudnější a nejotravnější způsob: Našlehanou hmotu přendat do krabičky, strčit do mrazáku a každou půlhodinu to chodit promíchávat.

  3. Vera M. napsal:

    Tak to je teda poklad . Můžeme se už vyvarovat chyb a tolik variant …
    Tak za tenhle soupis o domácí zmrzlině opravdu děkuji 🥰

  4. lakysa22 napsal:

    Kdyby ta mňoučata byla blíž, tak koupím! Takhle zůstanu u šlehačky a zmrmzekého ovoce – zumzrlinka je raz dva… No, jeden nikdy neví, zkusím Jéžiška🤣

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ty bláho, tak krásně sepsaný návod tady už dlouho nebyl, Adel 1000 bodou 👍👍👍👍
    Mňoučata mám taky daleko, tož kupovat nebudu, ale určitě upozorním na tento recept další maminy a bábiny 😉

  6. kvetula.v napsal:

    Zmrzlinový přístroj se pro dva stařečky, u nichž se nájezdy mňoučat nekonají a navíc bojují s místem , nevyplatí, ale….. Mám formičky na nanuky. Zatím jsem do nich dělala jen Míšu. Ani mne nenapadlo lovit na netu jiné zmrzliny. Přísun ovoce na dřeně nemám, ale když už tady máme vyzkoušenou čokoládovou, kávovou a hlavně karamel, zkusím něco do formiček 😋 😎

  7. adela.adale napsal:

    A když už je to tak pěkně pohromadě (určitě jsem si na všechno nevzpomněla), ale za zmínku to určitě stojí: zmrzlina ze šlehaných bílků s cukrem dle chuti s ovocným podílem, vyzkoušela jsem s rybízem a malinama – dát do krabičky do mrazáku a nemusí se ani míchat. Dobré to bylo, použitelné i na nanuky. A jinak bez práce a bez míchání. Jen tak mimochodem, připomnělo mi to jistou paní Karlu, za kterou jsme s kamarádkou chodily jako děti přes kopec na návštěvu s hrníčkem, po cestě nasbíraly maliny, a takovou bílkovou pěnu, co nám z nich připravila, jsem asi už nikdy nejedla… že by sentimentální vzpomínky? 🙂

  8. jarybarka napsal:

    Řekla bych,že toto je rekordně nejdelší recept na bramboračce.Dříve jsem kromě Míši zmrzlinu nemusela.Na starý kolena ji miluju.Na cestách po vlastech českých zastavujeme u stánků s točenou a hodnotíme která je lepší.
    Zatím nejlepší byla smetanová jahoda v Týně/Vlt.
    A úplný luxus v Dobříši:višně v čokoládě!
    Italskou kopečkovou v Třeboni: oříškovou.
    Adelo díky za tak krásně popsané recepty.Vnoučat mám dost a jsou nadosah.

  9. kvetula.v napsal:

    Adel, s tím sněhem jsi mi připomněla… Koupila jsem si robot. Chlap vidouc velikou šlehací metlu, zavzpomínal, jak nejdřív maminka a pak už si sám šlehal pěnu z bílků a jahod (pěstovali jahody na prodej). Jelikož to bylo právě v době, kdy jsme si z jeho rodiště dovezli několik kg jahod, jala jsem se podle instrukcí tu pochoutku vyrábět. Nevím už, byl li bílek jeden, nebo dva, ale mísa byla prakticky plná. Mne to tedy neuchvátilo, ale on to všecko sežpapal s labužnickým výrazem (mám foto). Inu vzpomínky na dětství…..

  10. a.rena napsal:

    Já snad ten zmrzlinovač zase vytáhnu na světlo boží. Sice mám letitý s bochníkem, ale zmrzku udělal. Jen jsem neměla osvědčené recepty, a tak vždycky se nějaká moucha na chuti našla. Tak teď prubnu tyto krásně popsané recepty. Děkuji!

  11. Vera M. napsal:

    Ještě něco jiného – jako dítě – v centru OV se prodávala v cukrárně kávová zmrzlina , ale regulérně: uvnitř mletá zrnková. Tenkrát jsem vůbec vůbec neměla možnost někde dostat “dospěláckou” kávu . U nás doma se nevyskytovala. Jen melta, cikorka, karo.
    Tak moc mi ta kávová zmrzka chutnala , že dodnes míchám vanilkovou s troškou mleté kávy a to je moje NEJ .
    Ostatní pořád používají instantní . Nojo , je to moje osobní úchylka a je to výborné .

  12. blahovka.h napsal:

    Super recepty. Příští týden přijedou mňoučata a já si lámala hlavu s dezertem.
    Sice mám jen obyčejný zmrzlinovač, ale zkusím to. Mají rádi Míšu, tak vyzkouším.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..