300 g jader vlašských ořechů
15 g másla
45 g cukru
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička chilli
1,5 lžíce javorového sirupu
1 lžička soli
Vyloupané ořechy rozložte v jedné vrstvě na plech a 10 minut je pečte v troubě při 180°. Během pečení je jednou promíchejte.
V misce smíchejte rozpuštěné máslo s javorovým sirupem, cukrem, skořicí a chilli (cukr je lepší moučkový, ale není to nutné). Ještě teplé upečené ořechy nasypte do mísy k polevě, přidejte sůl a dobře promíchejte. Všechna jádra musí být obalená.
Plech vyložte pečícím papírem a rozprostřete na něj obalené ořechy. Znova je pečte při 180° dalších 12–15 minut. Dvakrát je během pečení promíchejte. Po vychladnutí je můžete hned konzumovat nebo je uskladněte je v pevně uzavřené nádobě, nesmí navlhnout.
Moje rada: chilli dejte méně než poloviční dávku, tohle je pro plechový huby. Použít můžete i jiné ořechy (pekany, kešu, buráky nebo třeba mandle a nebo rovnou směs).
Haderach podle JakTak
Ořechy miluju.Musim uložit a nějaké koupit.To je pěkný recept.
S tim chilli fakt opatrne. Ja ho priste nedam a dam malinko vic soli, asi spis maldonskou.
No to je hezký – a zas ani kousek. Dělala jsem loni, ale s kapkou medu. Javorovej nemám☹️
Jo a bez chilili – a by mi neshořela ústava…
Asi mandle a nejvíc mě tam baví ta sůl , ostré mám moc ráda, ale díky za upozornění .
Pak nevíš , co jíš , když je chilli moc
Toto se bude líbit mému zeti. Udělám mu a určitě si u něj šplhnu. Mu možná množství chilli bude i málo, má hústa z azbestu nebo co.
Reni, další dárek pod 🎄, jen aby nenavlhly. Asi šupnout do nějaké hezké malé zavařovačky
Jo, myslela jsem to jako dárek. 😃
Bezva, včera jsem si přinesla tašku plnou vlašáků, tak vyzkouším. Mám tu i další druhy, tož hodím i tu směsku na plech. Díky 😘
Když jsem měla nadbytek, dělala jsem na pánvi na másle opražené a v ochuceném medu omatlané. Stačila širší šroubovací sklenice (aby se dobře lovilo) a nikdy se nekazilo.
Toto taky nezní špatně – sladkoslanopálivé 😋😎