4 porce králíka
1 větší mrkev, 1 petržel
1 střední cibule
2 PL cukru
2 bobkove listy
6 kuliček nového kořeni
10 kuliček pepře
2 hřebíčky, 1 citron
2 hrsti sušených svestek
5-6 PL povidel (měla jsem svoje neslazená)
100 g perníku na strouhani
hrst ořechů
2 PL spařených hrozinek
Na másle jsem orestovala zeleninu nakrájenou na kostky spolu s kořením. Zasypala cukrem a nechala zkaramelizovat, přidala šťávu z půlky citronu a dva proužky citronové kůry. Pak osolené králičí maso a opekla. Zalila jsem vodou, aby maso bylo ponořené a vařila do měkka. Maso jsem vyndala, do omáčky jsem přidala povidla, nastrouhaný perník a nechala provařit. Pak jsem omáčku propasírovala přes cedník. Pár kostiček zeleniny jsem si nechala stranou a pak dala zpět do omáčky spolu s obraným masem. Přidala jsem půlky ořechů (nedrťte je, udělalo by to v omáčce bordel), švestky a hrůzinky, provařila, aby ořechy změkly.
Dochutila jsem solí, medem a citronem. Nakonec přišel asi 1 cm plátek másla. Omáčka by měla být do sladka, mělo by v ni být cítit koření a citronová kůra.
Recept poslala Jana: „Podávala jsem s houskovým knedlikem. Vzorek je na dezertním talířku.“
Změnila jsem na II., protože králík na černo už je pod číslem 369.
Jo, dík. Já to věděla, ale tu dvojku jsem zapomněla napsat. Měli jsme rodinnou oslavu, dělala jsem to trochu v poklusu.
U nás se nikdy na černo nevařilo.
44 let vidím jak mi přinesla tchýně v lubokém talíři studenou hnědou omáčku s kusy kapra rozinkami ořechy a plátkem vánočky.Asi jsem se dívala vytřeštěně protože talíř odnesla a dala mi jen tu vánočku.
Po těch letech tady a díky receptům zdejších kuchařek jsem ochutnala spousty vynikajících jídel a kombinací,co by mě nikdy nenapadly.
No kurňa ale když to vidím na talíři a čtu recept,tak bych do toho šla.
Babička dávala černou omčáčku k rybě – já jen verzi bez zeleniny a „ostrého“ kořenï, pouze k vánočce na Štědrý večer.. a je výborná teplá i studená..
Naše děti to milují dodneska, omáčku vždycvky dojídly právě s vánočkou. A vzhledem k omu že se před vánocemi bude zabíjet ve velkém, tak určitě bude.
Nikdy jsem se s tím v reálu nesetkala , doma se to nevařilo. Mužskej se ke sladkým omáčkám k masu staví velmi negativně (prý to jedl u švagrové – poprvé a naposled) , takže to ani zkoušet nebudu. Ale ochutnala bych ráda 😎
Ani u nás se na černo nevařilo. Dokonce ani u nikoho jsem to nejedla. A jen zeťák občas vaří švestkovou omáčku k uzenému. To mi chutná.
Asi bych to měla někdy zkusit uklohnit, protože pokaždé, když na mě někde jukne černý recept, mám docela chuť (i když vlastně nevím na co 🙂 ). A o vánočce s černou rybou jsem taky párkrát slyšela, ale asi bych byla taky trochu udivená, kdyby to přede mnou přistálo na talíři.
U nás se na černo jenom jí. Onehdy Benjamína na černo sblajzla pytlík kešu…
Kapra na černo si vždycky na Vánoce dělal moje prababička. Ostatní chtěli smaženého, ale babča nebyla líná si ho udělat aspoň pro sebe a uvařit i knedlík. Ale té omajdy stejně vařila pořádný hrnec, protože všichni ji chodili už..jídat. :-))
Do omáčky spolu s povidly je výborné přidat pro chuť i barvu lžíci bezinkové zavařeniny. Bohužel, letos jsem čas bezinek nějak zaspala, ale i bez nich je omáčka výborná. Maminka ještě do hotové dávala několik na nudličky nakrájených spařených a oloupaných mandlí a dělala ji k zajíci nebo vařenému hovězímu jazyku, nakrájenému na slabé plátky. Byl to vždycky sváteční oběd.
ano jazyk na černo a kapr na černo…králíka já na česneku s mrkví…nemám na ně přísun…
Napíšu k tomu jediné …. DOBŘE TY 😋😋😋 Jen co bude králík, tak udělám.
Moje babička určitě vařila , Švestky , ořechy – to tam bylo , ale určitě bez masa .
Máš to lákavé – s tím knedlíkem mě to moc láká
Koukla jsem na ten první recept. A protože se liší dostatečně, má každý na výběr pro svou hu…ústa. 🙂
Já jsem dala jen tu II., aby bylo jasné,že to tam už jednou je. Ten můj recept je trochu jednodušší.
🙂
U nás se taky na černo nikdy nevařilo, ale ráda bych to napřed ochutnala, než bych se pustila do vaření. 🙂