4 klasy sladké kukuřice v šustí (ale může to být i ta, co roste u nás na polích)
6 lžic změklého másla
1 rozetřený stroužek česneku
2 lžíce na drobno nakrájené petrželky
(lze kudrnka i hladkolistá)
sůl (lepší je hrubá)
černý mletý pepř
Protože jsem se právě vrátila z polního pychu (nojo, stydím!), musím se s vámi podělit o recept.
Klasy oloupeme jako banán, „vlasy“ odstraníme, šustí necháme na konci klasu a svážeme kuchyňským provázkem jako držátko na obracení.
Máslo, česnek a petrželku v misce utřeme do hladka, potřeme klasy, a složíme je na hodně rozpálený gril tak, aby nám šustí nechytilo. Grilujeme až jsou zrna kolem dokola pěkně hnědá, zhruba 8-10 minut. Podle potřeby obracíme, potíráme zbylým máslem a důkladně osolíme a opepříme.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Jo, to můžu. Někdy sypu ještě chilli vločkami, nebo před koncem grilování potřu medovou vodou, ale musí se hlídat, aby se med nepřipálil. A doufám, že k tomu klásku dodáš pořádný flák masa ?
Tak jsem si říkala, že Devětapadesátka má nějakou zvrácenou chuť, když sype kukuřici vločkama… Až po chvíli jsem zjistila,že mezi chilli a vločkami není čárka, alébrž mušinec na monitoru… Tož po kuchyni budu muset umejt ještě nejmíň jednu věc 🙂
… Asi půjdu pychnout. Mám chuť, pole 50 metrů…
Boye, třeba by ta kukurůza chutnala i s těmi vločkami …. Ale já ráda ty chilli?, neb mám plechová ústa ?
Mám ji moc ráda i vařenou a tu si občas máčím v chilli omáčce. I já ráda pálivky. Jen to pálení nesmí kamuflovat jiné nedostatky…
Představa ugrilovanejch ovesnejch vloček mě trochu vyděsila. 🙂
Hahááá?
Teda, že budeš chodit ve prospěch Bramboračky i na polní pych, to by mne nenapadlo.
I když u mne taky co není přikovaný, tak je u mne v nebezpečí…..
Hele, tady není co pychat. Na každým stromě se tetelí asi 10 špendlíků (mirabelek), švestky a blumy leda na obrázku, houby TADY nerostou … tak alespoň ta kukuřice 🙂
Co sluníčko ukáže, to měsíček dá. Chodívaly jsme jako děti
na kukuřici, když byla ještě tak polomléčná a opekály si je
přímo nad ohněm. A z domu jsme si nic
nepřinesly, žádné máslo, ani sádlo, max. sůl.
A jaká to byla dobrota.
Já si pamatuju, že jsme chodily na mladou kukuřici a dělaly jsme si z ní panenky s vlasama.
Oboje … i panenky i pečenou. Taky jsme ji jedli jen tak syrovou. Teď tu hodně mladou nakládám jako okurky … když je.
Tu nakládanou jsem dělala léta. Trochu ostřejší
nálev. Jen letos jsem ji jaksi v těch vedrech
propásla. Snad příští rok se zadaří. 🙂
Co se týká nakládání okurek, prosím, nemáte někdo osvědčený recept na rusy? Otec je dělával z větších nakládaček, měly ostřejší chuť a byly vynikající. Já jen vím, že ostrouhal slupku a odřezal jadřince. Dál nevím.
Co to je? To neznám ?
Děvčata, krásně se to čte, ráda bych si kukuřičku dala, ale moje třetí zuby řekly nic, jestli nechceš strávit zbytek léta běháním a prošením, zda mě vezme na milost nějaký stomatolog..
Jiřinko, nezoufejte, bez kukuřice se dá taky žít. 🙂
Rusy jsou větší nakládačky zbavené slupky a semen a naložené. Jsou ostřejší chuti. Výborné třeba k masu.
Naháčky
oloupané podélné okurkové řezy
1 l vody
200 ml octa
40 g soli
50 g cukru
bobkový list
hořčičné semínko
celý pepř
Řezy osolím a nechám čtvrt hodiny odležet. Přidám plátky cibule a dám do vroucí vody na 2 až 3 minuty povařit. Scedím a srovnám do sklenic. Zaliji nálevem, sklenice uzavřu a steriluji varem 10 minut.
Díky za popis. Zase jsem se něčemu přiučila ?
Děkuji za recept. V Čechách má roztomilý název, babička na Hané jim říkala rusy nebo ruse.
Já je znám taky jako rusy, ale recept mám jako naháčky, nebo naháče.
Heeezky, pěkně! V životě jsem o tom neslyšela, ale moc se mi to líbí! A kloním se k tomu národnostnímu jménu. Naháči jsou prostě kapři…
Tak to zase ne, můj tatínek byl rybář a kapři byli vždycky:
šupináč – špíglák – lysec. Špíglák má jen jeden pruh šupin podél hřbetu a druhý podél středové smyslové čáry, lysec ani to ne. Ale zkus se zeptat Jarybarky.
Možná je to v každém kraji jináč. :šupináč je celý šupinatý
Špígl =lysák, lysý má buď jen místy nebo v pruzích různě šupiny a pak je kapr holý =naháč a ten je bez šupin.
Taky se dá ulovit kapr sazan což je původní nešlechtěný šupinatý kapr s podélnými tělem ☺?
Můj táta je taky od vody! Tak od malinka vim, co je mufna, fitinka, sifon… A protože jsem kovářova kobyla v instalatérský rodině, tak umim opravit a vyměnit baterii, nádržku…
Mladší brácha sice ryby chytá, ale od něj jsem zatím ze všech odborností slyšela jen rybářskou latinu a občas štěkne, že pokud chci rybu, ať si hrábnu do auta… Takže, pančelko, pokusim se zařadit špígláka i lysce do slovníku (a budu vypadat zasvěceně :-)).
Rusáci pro lidu.f:
Salátové okurky oloupané, bez semen, nakrájet na proužky jako prst, prosolit 1PL soli/1kg, nechat uležet do druhého dne. Vymačkat, přidat cibuli na kolečka, celý pepř, hořčičné semínko a plnit do lahví. Babička to zalévala kyselým Dekem, takže nesterilovala. Ale může být i normální sladkokyselý nálev + sterilace.
To jsem Vám vygooglila, sama jsem rusy nikdy nezkoušela.
Děkuju za recept.
Kde jste se toulala? Dlouho jsem Vás tu „neviděla!“