(2423) Králík na houbách

500 g vykostěného králičího masa
1 velká cibule
1 lžička sušeného česneku
1/2 lžičky zeleného pepře
sůl
máslo nebo sádlo
asi 400 g lesních hub (šly by možná i žampiony)

Maso nakrájíme na menší kousky (měla jsem králičí hřbety s bříšky).
Na trošce tuku necháme smažit drobně nakrájenou cibuli a než začne
žloutnout, přidáme maso, pepř a česnek, osolíme a za častého míchání
necháme maso uzavřít a vysmahnout na tuk. Pak podlijeme vařicí vodu,
zmírníme plamen a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme na plátky
nakrájené houby (čerstvé nebo sterilované ve vlastní šťávě), znovu
přivedeme k varu a dusíme, až je maso měkké. Pokud se nám zdá šťáva
příliš „vodnatelná“, vmícháme do ní kousek změklého másla smíchaného
se lžičkou hladké mouky a ještě chvilku provaříme.
Jako příloha se hodí rýže, brambory, lze podávat i s houskovým knedlíkem.

Recept poslala Fialka.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (2423) Králík na houbách

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Když houby, tak houby. 🙂

  2. Iva Janovská napsal:

    Na houbách cokoli kromě buchet, ale králík na houbách mě ještě nenapadl. Díky.

  3. jarybarka napsal:

    Ólalá to je krásný.Dala bych si a přidala bych si.

  4. a.rena napsal:

    Ohó! Králík si s houbami rozumí moooc dobře. Nechci vás tady zlobit, ale musím napsat, že na houbách a ovoněného slaninkou dělávám často. V mražáku je králíků dost.😉

  5. kvetula.v napsal:

    Králíci jsou v mrazáku dva (chybí jen jedna polévková část). Udělala bych bez reptu, přesně podle receptu (tedy s lesními houbami z mrazáku), jen bych prosila upřesnit : Zelený pepř mám celý. Mám ho umlít, nebo jen pohmoždit?
    Přiznávám, že ač byly králíků plné králikárny a hub v lese za humny dostatek, nikdy mne nenapadlo to zkombinovat (na rozdíl od jiných druhů masa). Takže děkuji za recept a už teď se těším 😋😷

  6. BOYE napsal:

    Mňááááám! Inženýr na houbách je lábuž nekonečná. Tedy vlastně konečná – vždycky zmizí!

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jak je to od Fialky, tak to bude vynikající 🥰🥰🥰🥰🥰
    Králík by byl, i čerstvý, jen ty houby nějak nejsou …. ale cajk, schovám na příští rok.
    A ano Jani, vím, že jsi včera našla a moc k tomu gratuluji 😉 Já letos moc neměla čas a hlavně nám tu vykáceli lesy.

  8. IvaC napsal:

    Protože králík nebyl desetiletí,nebudu to porušovat a určitě by to šlo třeba s kuřecími paličkami nebo i stehýnkem + všechno ostatní a obrázek je k sežpapání…..

  9. IvaC napsal:

    Ale když jsem zmínila to kuře,sleduji Country life z Azerbajdžánu,moc se mi ten pořad líbí a tam dělala kuře na ohništi,jinak vlastně nevaří,není podmínkou a to :na dno rendlíku dala tak tři až pět cibulí,trochu (deset ) stroužků česneku,na oleji zpěnit,přidala koření,to je pořád (skoro) stejné-sůl,pepř.kurkuma,paprika sladká i pálivá,zpěnit a asi půl kila červených paprik,nakrájených na proužky,přidala řádně rýže,myslím,že jasmínovou.zalila příslušným množstvím vody a navrch to obložila kousky opečeného,zatáhnutého,kuřete .Vypadalo to báječně a muselo to být i moc dobré.Přiklopila pokličkou a dusila…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..