8 menších kousků krůtích prsou
polohrubá mouka na obalení
100 g dobrého špeku
1 cibule
3 – 4 stonky řapíkatého celeru dle velikosti
200 ml sherry nebo portského vína nebo dobrého červeného vína
300 ml vývaru – nejlépe kuřecí
bobkový list – 3 ks
oregano a tymián – nejlépe čerstvý, možno i sušený
sůl
pepř
Maso opepříme a osolíme a obalíme v mouce. Rozpustíme v pekáčku přepuštěné máslo a trochu oleje a osmažíme kousky masa dohněda a pak je vyndáme z kastrolku.
Do kastrolku s výpekem vložíme kostičky špeku, rozpustíme. Přidáme na čtvrtky nakrájenou cibuli – šalotku, jinou stačí na kostičky. Pak přidáme pokrájený řapíkatý celer – asi 5 cm kousky. Vše lehce orestujeme, vrátíme maso a zalijeme to sherry a bujonem. Přidáme všechno koření, mírně přisolíme a opepříme. Velmi pomalu dusíme na nejmenším ohni – 1 až 1 1/5 hod., až se šťáva téměř vydusí.
Jako příloha je vhodná bramborová kaše, rýže, uvařená pohanka s kostičkami naložené červené řepy nebo opečené brambory. K tomu kopec zeleniny ve formě salátu. V létě dávám místo tatarky tzatziky.
Recept poslala paní Ivana Kezniklova a napsala nám: „Dlouho jsem se odhodlávala poslat také nějaký příspěvek do Bramboračky. Nejsem přihlášená, proto volím tuto cestu. Včera jsem dostala půlku krůty a dnes jsem věděla, že prso použiju na dnešní oběd. Vzpomněla jsem si, jak toto krůtí dělají naši známí ve Švýcarsku. Je to velmi chutné, trochu jiná úprava než obvykle a hlavně nenáročné.“
Vypadá to moc dobře, zkusím s červeným vínem, sherry se u nás nevyskytuje :-).
prubnu to s portským….
Portské se u nás pro změnu a na rozdíl od sherry moc neohřeje ani zastudena, natož, abych ho stihla použít při vaření :-).
Krása a já mám hlad.To bych si dala s rýží.
Ukládám a až to půjde zkusím.
To je krásný recept! Naštěstí jsem momentálně po obědě, jinak bych se pokusila lízat monitor. Mám uloženo na příští použití.
Tam asi nechybí nic, aby to bylo dobré :-))
Já bych ráda v první řadě přivítala do našich řad novou přispěvatelku paní Ivanu 🌹
Pokud má víc zajímavých receptů, o něž bude ochotná se podělit, bude to prima😍👏
K její prvotině : V první řadě musím pochválit krásně naservírovanou krmi.
Já osobně už jsem se vícekrát vyslovila, že víno do pokrmu u nás nee, ale jinak celková kombinace vypadá velmi zajímavě, takže si trošičku zababicuju a vyzkouším. 😋😷
Taky vítám novou prispevatelku. Krásně naservirovane. Recept vyzkouším.
Přispěvatelka do Bramboračky je nová, ale pár mailíků už posílala – zajímavosti, legràcky… Tož vitaj, kuchatinko, a pro mně příště zvzůreček, ano?? Maso nemusí být…😋
Kdo by na takovou nádheru nedostal chuť a k tomu krásně naservírováno. 🙂 🙂
Lahodí to oku už od pohledu a chuťové buňky se třesou nedočkavostí. :-)) Moc vydařený recept, děkuji.
Tak krůtí okozí, špíček, cibulka, celer, víno, vývar, koření ….. tady není co jiného napsat, než že OK a bude to bezva 😋😋😋😋
Jsou tam samé dobré věci, na talíři to vypadá dokonale, tož vyzkouším.
Naší nové přispěvatelce děkuji 😘
Tak to se mi tedy hodně líbí! A devátýho jedu pro krůty, což je důvod tenhle recepajz nezapomenout.
A teď si pro změnu zahraji se slovy a asi i s chutěmi.Sherry jsem vždycky chtěla ochutnat a nemuset pro něj do Anglie,nikdy jsem naň nenatrefila, cherry je dost,ale to je ,aspoň myslím,něco jiného,višňového nebo třešňového,asi.Co myslíte?