špecle kupované, nebo doma vyrobené (377)
několik listů kadeřávku – podle velikosti a počtu strávníků
anglická slanina nebo uzený bok
kapka oleje
cibule
velký stroužek česneku
feferonka (chilli vločky) – nemusí být
Omyté listy kadeřávku na cedníku ponoříme na minutku do hodně horké vody, vytáhneme a necháme okapat.
Mezitím na trošce oleje rozehřejeme slaninu pokrájenou na kostičky, přidáme nakrájenou cibuli a osmahneme do sklovita. Přihodíme na plátky pokrájený česnek, jak se rozvoní, lehce sýpneme chilli vločky (tento krok možno vynechat). Přidáme okapaný nasekaný kadeřávek, sůl, pepř dle chuti, prohřejeme – už dál nedusíme- vmícháme uvařené, okapané špecle. Na talíři posypeme strouhaným sýrem – já dala balkánský.
Recept poslala Květoslava.
Ono by stačilo, kdyby nás pozvala na ocuntàvku a přitom předala zkušenostě🙂
že jo 😀
Na obrázku to je pěkný.Jen ten kadeřávek nemám. Já ani nevím jak má vypadat aby byl jedlý. V marketu občas je ale…
Evi, je to v podstatě jen lupení, takže jedlé je to, co není ovadlé. Ze silných velkých listů jsem otrhala jen jednotlivé lupínky , ty slabší vrcholové jsem nechala celé. Tlusté řapíky jsem vyhodila, ale určo jdou taky zpracovat.
Jinak já ho vařila prvně – dostala jsem dva pěkně narostlé a až doma zjistila, že i s pěknou porcí molic. Naštěstí byly odhalené včas, takže první úprava proběhla venku.
Tak kadeřávek mne nenapadnul. Vypadá to hodně jedle, takže určo zkusím 👍👍👍
Tyhle kombinace těstovin s trochou něčeho máme rády všechny. A ten kadeřavý zelenáč musí chutnat skvěle…
Kdybys mi to, Květko, uvařila, s chutí bych si dala. Vypadá to hodně jedle. Od domácí výroby mě odrazují právě ty molice. Kdysi jsme kadeřávek pěstovali a právě kvůli molicím skončil u slepic. Takže příště pošli vzůreček, jo?
Asi už těžko kdy bude nějaké příště. Naše milá zahrádkářka, která nás zásobovala domácími výpěstky (ráda jsem přebytky za úhradu odebírala) v září předala zahrádku – v říjnu oslavila 85 let a pořád je to čuper babča. Kadeřávek prý sadila letos poprvé a naposled…
Ale jsem ráda, že jsem měla možnost tuto zeleninu ochutnat. Nakonec je možné, že kadeřávek objevím na farmářském trhu 😉
Toto bude velká dobrota. 🙂