500 g hladké špaldové mouky
1 balíček sušeného droždí
1 vrchovatá lžička soli
220 g vody
60 g sádla nebo másla
Smícháme mouku se solí a droždím, přimícháme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem (máslem), vymícháme těsto konzistence jako modelína.
Necháme kynout 45 minut. Poté uděláme pletýnky , které necháme zakryté 30 minut dokynout (z uvedeného množství dělám 8 pletýnek). Troubu nahřejeme na 230°, pletýnky postříkáme vodou , posypeme solí nebo semínky dle obliby a dáme péct. Pokud nebudou za 10 minut upečené, zvýšíme teplotu a ještě 1-2 min dopékáme.
Pokud použijeme celozrnnou mouku, dáme mouky méně, nebo přidáme vodu.
Recept poslala Květoslava
Květo ty jedeš. Další krása. Špaldu přidávám do lecčeho ale že samotné jsem ještě nikdy nedělala.
Ukládám.Diky
Evi, já je dělám už skoro rok, jen mi trvalo, než jsem je poslala…
Líbí se mi, že od chvíle nápadu jsou na stole za necelé 2 hodiny (zadělává robot, pečení i chladnutí je rychlejší než u chleba)😷
Mně z nějakého blíže neurčeného důvodu odrdazuje právě šupalda. Jak vidím recpect, tak zdrhám – ale Květuli bych věřila. No jo, to bych ale napřed toho špaldu musela najít v obchodě. Zvrzůreček zase nejni – vyfocená prce je tak na snídani pro pana méďu..😢
Sašo, špaldu hladkou i celozrnnou má běžně v sortimentu Lidl i Penny. Nejraději kupuju (když mají v akci) Pernerku – je bytelně balená a věřím, že ta deklarovaná trvanlivost je pravda.
Mužskej je má radši, než karásky z hladké mouky. Špaldové jsou hutnější, než z klasické mouky. Z celozrnné jsou tmavší a už (pro něj) zas moc hutné.
Jinak těch 8 kousků máme na snídani a pro něj na večeři a ještě zbyde nějaká ta jeho „svačinka“.
Nákup by nebyl problém, mnžonství bych si upravila, ale nešidíš pana méďu?? To musí mít málo, ledaže má vélikou přílohu. No, zviklala jsi mě, zvlášť s tím, že to nebdude gumové. Stejská se mi po grahamovým chlebánku, ten byl moc dobrej.
Neboj, 🐻 se šidit nedá😁. A gumové to nebude, to spíš trošku natvrdlé, Máme je radši než z klasické bílé mouky.
a k houstičkám tu mrkvosýrovou pomatlánku… 😀
Jo… to bude luxusní kombinace😋 … Jinak bývají k polévce, rybímu (i jinému) salátu – prostě všude jako běžné housky…
Já mám problém se špaldou i s pečivem celozrnným, prostě po nich nejdu (no, tam , co i císař pán chodil pěšky a bez doprovodu)… takže já neee.
Po špaldě nevím, ale po celozrnném pečivu bys právě měla, ne?
Ale vím, někdo má banán na zaražení a já na to druhé ….. prostě každé tělo reaguje jinak.
Mije tělíčko so vždycky dělalo, co chtělo, po kofole mi nic není, když ale potřebuji nutně na wc, tak se ráno stačí napít Cocacoly…
Houstičky krásné, zkusím z celozrnné mouky na Silvestra, ale bagetky, které potom nakrájím a budou z toho banketky 😉
Květuš , kdybys je naaaaahodou chtěla uchovat si druhého dne ? Já většinou balim do Fresh folie , tak to nemůže byt problém ? Jen Aby jako nebyly úplně gumové ?
Já pana Špaldu taky ještě neměla doma
Věruš, do druhého dne je nechám na talířku v kredenci, do ničeho nebalím, nezgumovatí.
No vida , děkuji 🐸