(2437) Špaldové pletýnky

500 g hladké špaldové mouky
1 balíček sušeného droždí
1 vrchovatá lžička soli
220 g vody
60 g sádla nebo másla

Smícháme mouku se solí a droždím, přimícháme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem (máslem), vymícháme těsto konzistence jako modelína.
Necháme kynout 45 minut. Poté uděláme pletýnky , které necháme zakryté 30 minut dokynout (z uvedeného množství dělám 8 pletýnek). Troubu nahřejeme na 230°, pletýnky postříkáme vodou , posypeme solí nebo semínky dle obliby a dáme péct. Pokud nebudou za 10 minut upečené, zvýšíme teplotu a ještě 1-2 min dopékáme.
Pokud použijeme celozrnnou mouku, dáme mouky méně, nebo přidáme vodu.

Recept poslala Květoslava

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

15 komentářů: (2437) Špaldové pletýnky

  1. jarybarka napsal:

    Květo ty jedeš. Další krása. Špaldu přidávám do lecčeho ale že samotné jsem ještě nikdy nedělala.
    Ukládám.Diky

  2. lakysa22 napsal:

    Mně z nějakého blíže neurčeného důvodu odrdazuje právě šupalda. Jak vidím recpect, tak zdrhám – ale Květuli bych věřila. No jo, to bych ale napřed toho špaldu musela najít v obchodě. Zvrzůreček zase nejni – vyfocená prce je tak na snídani pro pana méďu..😢

  3. sharka.68 napsal:

    a k houstičkám tu mrkvosýrovou pomatlánku… 😀

  4. Macůrková Jana napsal:

    Já mám problém se špaldou i s pečivem celozrnným, prostě po nich nejdu (no, tam , co i císař pán chodil pěšky a bez doprovodu)… takže já neee.

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Houstičky krásné, zkusím z celozrnné mouky na Silvestra, ale bagetky, které potom nakrájím a budou z toho banketky 😉

  6. Vera M. napsal:

    Květuš , kdybys je naaaaahodou chtěla uchovat si druhého dne ? Já většinou balim do Fresh folie , tak to nemůže byt problém ? Jen Aby jako nebyly úplně gumové ?
    Já pana Špaldu taky ještě neměla doma

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..