dýně hokkaidó
brambory
česnek
(olivový) olej
rozmarýn
tymián nebo provensálské koření
sůl
pepř
Dýni omyjeme, neloupeme, přepůlíme, vydlabeme semínka. Nakrájíme na kousky. Brambory (omyté ve slupce nebo oloupané) nakrájíme na tenké klínky. Nasypeme do hluboké mísy a zalijeme marinádou z (olivového) oleje, prolisovaného česneku, soli, pepře a bylinek. Důkladně promícháme, přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200° doměkka (asi 30 minut).
Připomínka: kousky brambor musí být o dost menší, než kousky dýně, která je jinak hotová rychleji. A pozorné oko shledá, že jsem přidala anglickou slaninu, nakrájenou na drobné kostičky.
Pozorné oko shledalo a jedu hned koupit aspoň malé hokkaiďátko. :-))
Dělám i s jinými druhy zeleniny, (kedluben, mrkev, červená řepa). A nikdy zatím nezbylo.
to jsou teď v tomhle divnočase (furt šero a tma), nádherný barvy…a ta chuť a vůně…to nemá chybu…
Pozorné oko vidí , že jsi slaninou nešetřila . Udělám si to . Všechno mám 😉
Nešetřila, byly z ní bezva malinký škvarečky 🙂
Hokkaidóóó, hokkaidóóó… Volám a furt nic, nakonec dorazily jen dvě absolutně
vyškarbané 🎃🎃 tak nic, no…snad ještě někde budou..
Já dnes zakoupila v obchodě za 19,90 Kč, sice menší, ale stačit bude
Ty barvy jsou parádní. Vůní cítím až sem.Pojedem nakoupit tak přidám na seznam dýni a anglickou.
Ježkovovoko, tyhle modely myluju! A jak jsem masožrout, pečenou zeleninu už nijak dál netuním živočišnýma produktami. A spolehlivě se vždycky přeže…jim. Luxusní sezónní jídlo!
Pokud jde o hokkaidó a maso, tak je jedna výjimka: Přihodit kusy tykve k dopékajícímu se kuřeti. Jde to jako příloha, ale já s tím zacházím jako s druhým jídlem. Jeden den kuře a druhý den ohřeju ve výpeku dýni a s bramborovou kaší je to lábuž.
Tak já věřím, že ta drobně pokrájená slanina dodala zelenince moc dobrou příchuť😋
Je tu však jeden problém – poslední hokkaido jsem rozebrala tento týden a mám v lednici už jen kousek cca 8 cm2. Ve sklepě je ještě jedna větší dýně, která bude hokkaidový kříženec, ale nevím, jestli bude uvnitř oranžová, nebo jiná , ani jaké bude chuti. Chtěla jsem ji zpracovat na pyré k výrobě chleba a muffinů. Bude li se tvářit jako pečení hodná, zkusím i takto (je dost velká- pro dva ažaž) 😷
Bezva nápad, já dnes zrovna hokaidici zakoupila, že bude poblivka, tak ne …. změna 👍
A pozorné oko shledalo kus flákoty 🤣🤣