a) krátce povařím v osolené vodě, tak max 5 minut
zchladím, přecedím a dám do sklenic (+trochu vody, tak 2 lžíce)
b) dusím ve vlastní šťávě s trochou soli – třeba václavky (to pro můj lepší pocit, že je
to konzervant) do požadovaného odpaření vody, po mírném zchladnutí šup do
sklenic
c) dusím na oleji (olivovém) opět do požadovaného zmenšení objemu, většinou tak
dělám žampiony do nudlí, a opět hup do sklenic
Ve všech 3 případech zavařím při 90 -100 tak půl hodiny až hodinu, nějak extra to nehlídám, nikdy to nemělo problém chytnout a nekazí se ani po několika letech.
Adela.adale
Já tedy preferuji podušené houby (ad c) mrazit v sáčku naplacato. Pokud jsou v tenké vrstvě, nechá se odlomit požadovaný kousek např. do polévky, silnější vrstva se použije celá (smaženice a jiné houbové pokrmy). Jenže po zakoupení nové kombi lednice, která je venkovním rozměrem stejná, jako původní, ale má kvůli systému nenamrzání menší vnitřní prostor , docela zápasím s uložením všeho jako dřív. Pokud by měl být dostatečný přísun hub, jako loni, zkusím i takto udělat houby „bez příchutě“. Jen doufám, že do sezony nezapomenu, co jsem v březnu uložila 🤔😎
Když je toho trocha, taky dám do mrazáku na rychlou spotřebu. A taky dost nasuším (následně rozdám), já totiž co se hub týče, musím mít „hamty hamty…“
Mám lety vyzkoušeno, že v mrazáku vydrží klidně až do nových. Jinak samozřejmě taky suším (je li co). Pokud mám mražených dostatek, nechávám si sušených jen trochu, zbytek vše putuje dítkům do Španěl- ti nemají nikdy dost 😁
Houby zavařuji vydušené ve vlastní šťávě se špetkou soli podle bodu b), nenechávám zchladnout, rovnou je pěchuji do sklenic a zavařuji varem 1 hodinu. A souhlasím, vydrží i několik let bez jakékoliv újmy. A značnou část úlovků také suším, uložené bez přístupu vzduchu také vydrží několik sezón, které jsou na houby skoupé.
Božínku, jak já už bych šla na houby! 🙂
Ani nemluv 🙂
Taky mrazím, ale ty povařené v mírně slané vodě. Dusit jsem ještě nezkusila. Nechám pořádně okapat a jsou super. Jako čerstvé . Myslím že na radu UT už dělám omajdu jak ze sušených , tak posléze přidám mražené . To je úplně 😉😋😋😋 .
Já hříbky mrazim jako Věrka povařené v malém množství vody a s tou je mrazim.Je to jednoporcovka na hrnec smetanové majdy
Ostatní houby co tmavnou mrazim bez vody.
Některé i suším a z těch dělám koření-drtím na prach a přidávám různě do jídla.
Sušila jsem tak i bedly a to koření je jemné voňavé a moc dobré.
Díky za připomenutí,zítra bude hříbková omáčka.
Wow bedly !! Tak to už slintám jen při pomyšlení . Snad to vydržíme a snad budou
No, já letos zaváhala. Když jsme byli na Šumavě, ještě nerostly. Když rostly, byla jsem jednou chciplá, jednou bylo hnusně a když to konečně klaplo, už bylo vysbirano. Tedy na okamžité přežrání to stačilo, ale skladové zásoby nula . Tak to honím žampióny a hlivou.