(2462) Cheddarová omáčka

… podle Jamie Olivera (jen trochu vytuněná)

2 PL másla
2,5 hrnku vývaru / plnotučného mléka
2 PL hladké mouky
25 dkg cheddaru
1 kelímek šlehačky
sůl, pepř
šťáva z poloviny limetky

To je recept základní. Ale na začátek, sýr musí být hodně zralý, aby byla omáčka skvělá. Omáčku děláme jako každou jinou sýrovou omáčku, tj. nespěcháme.

Uděláme jíšku z másla a mouky. Zalijeme 1,5 hrnkem vývaru (lze i mlékem – podle JO) a provaříme za stálého míchání na bešamel.
Přidáme 33% smetanu (množství podle požadované hustoty omáčky) a stále mícháme. Potom začneme po malých částech přidávat nastrouhaný cheddar. Omáčka nesmí být ani hustá a ani řídká, prostě taková krásně táhlá a hlavně krásně hladká.
V závěru můžeme osolit a opepřit dle chuti. Vymačkáme šťávu z půlky limetky a spapkáme. Limetka dá omáčce trochu pikantnosti.
Lze použít jako přílohu k masu, bramborám, hranolkám, jako omáčku na těstoviny, k nachos …..
Gurmáni mouhou přidat i jemně posekanou cibulku, jalapeňo papričku, chilli omáčku … ale je to zbytečné, sýr cheddar to nemá zapotřebí.
Není to zrovna dietní záležitost, ale zase tolik jí nikdo nesní, že?

Recept od svého zeťe získala Úsměvka, proto foto ilustrační: „Tolik zeťák, je krásně oranžová, skvělá, jemná, pikantní …… prostě vynikající. S masem a směsí pečených brambor a zeleniny …. mňáááááám.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (2462) Cheddarová omáčka

  1. sharka.68 napsal:

    když dáš cheddar už dochucenej chilli (mívá Lidl, když je mexickej tejden), tak nemusíš přidávat nic dalšího, je to skvost….

  2. lakysa22 napsal:

    Nebudu se sem kkukat a nebudu a nebudu!! Stačí, když kouknu na suchej rohlík a už přibírám – a co terprve po tomhle..🥺

  3. bozena.fialova napsal:

    Poslední dobou se tu vyrojilo tolik krásných receptů, že člověk neví, který má udělat dřív. Vypadá to moc dobře, jen ten cheddar by měl mít rohy, aby bylo do omáčky vůbec co dát. :-))

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky, opravdu je skvělá. Jen ještě drobnost, má potřebu při stydnutí houstnout, tak stačí jen trochu přihřát či přidat trochu šlehačky a rozmixovat.

  5. kvetula.v napsal:

    Sýrové omáčky (a vůbec sýry všeho druhu) máme rádi. Ten ochucenej cheddar z Lidlu, jak píše Šárka, doma mám. Sice pořízený za jiným účelem, ale kousek na omáčku by se obětovat mohl – bude už hezky vyzrálej 😋😷

  6. a.rena napsal:

    Teda vy děláte chutě! Brambory 2458 už byly (a potvrzuji, jsou skvělé), tak příště k nim ta omáčka. A to bude teprve „bomba“! A masa netřeba. Já už se těším!

  7. Jiřina napsal:

    Jestli si chci pochutnat, tak se nedívám na nic a dám do omáčky co tam patří. Toto je opravdu skvost. 🙂
    Píši reakce až teď, protože mi nešel počítač.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..