(2490) Hovězí kližka se sardelovou pastou

hovězí kližka
sardelová pasta
cibule
pepř
tymián
česnek
vývar (voda)
bílé víno
(kapary)

Kližku potřít sardelovou pastou a nechat přes noc odležet, ráno zatáhnout na vysoké pánvi nebo v pekáčku, vyndat, na pánev dát na drobno posekanou cibuli a nechat zesklovatět, pak pepř, tymián, česnek, vrátit kližku, podlít vývarem nebo horkou vodou a dát pod poklici dusit do trouby, dokud nebude maso měkké. Vyndat maso, mixnout výpek se sosíkem, přilít trochu dobrého bílého vína nebo vodu a nechat přebublat a víno trochu odpařit. Vrátit maso, prohřát a podávat – lze  přidat ještě kapary.

Podle Sharčina receptu vařila Květoslava: „Já to tedy dusila v papiňáku. Dělala jsem s kombinovanými knedlíky (1435).“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

5 komentářů: (2490) Hovězí kližka se sardelovou pastou

  1. BOYE napsal:

    Tak na něco takovýho mám chuť už několik týdnů. A od Magdalény Dobromily se to liší jen tím, že ona by třela sardelku. A to jen proto, že žila před vynálezem tuby a rozmachem konzervárenského průmyslu.
    Na kližku ještě nějaký čas nedojde. Byla sice na nákupním seznamu pro tento týden, ale dnešní návštěva mi přivezla hojné dary vrátanie kostek z divočáka z posázavských hvozdů a mletého čuněte domácího z posázavského chlívku. A není to zmražené, takže bude guláš a nejspíš karbanátky.
    Ale koncem příštího týdne už si tu krávu utéct nenechám. Já už taaak dlouho neměla hovězí! Furt kapr, krůta – no jo, měli jsme jí několikrát, protože jsem koupila takovou maličkou, jen dvanáct kilo měla – ale kvůli covidu jsme odvolali hromadný oběd a já si dala rozmrazit maso pro patnáct lidí… Krůta pečená, krůta konfitovaná, krůta zadělávaná, krůta, k r ů t a , krůůůůůůůůůta, krutááááá! No tak jí mám na čas plný zuby. Zbytek z toho mrazáku vytáhnu nejdřív na Velikonoce!!!

  2. lakysa22 napsal:

    Já se na hovězí asi dlouho nepodívám.. když tu byli mladí, tak vývar a msasíčko bylo mňam! Podruhé, po 5 hodinovém vaření maso jak podešev z hrocha, pomalu troubící guláš šel ještě na hodinu do papňáku, aby se dal ukousat, v čerejší vývar v pohodě a maso půjde k hafanům. Tož nevím, co se děje – hovězí bývalo často a dobrý, teď je to snad z vysloužilce…

  3. Vera M. napsal:

    Já tady polykám naprázdno . Kombinované už jsem taky dlouho neměla . Je to krásné jídlo – celé 😎

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Šiš, tak toto určo bude, nějak jsem zazdila recepísek …. Květule, díky za připomenutí 😘😘

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..