malé brambory (asi 1,5 kg)
olej
česnek
hrubá sůl
hladká mouka
voda
Brambory umyjte a usušte. Zapékací nádobu vymažte olejem s proslisovaným česnekem (asi dva stroužky). Narovnejte do nádoby brambory a mezi ně a na ně nasypte směs 3/4 kg hrubé soli, smíchané s 30 dkg mouky a něco málo před deci vody. Pečte přes hodinu na 230°.
Po upečení brambory vyloupejte ze soli a buď podávejte se zakyskou nebo je roztrhněte a dovnitř dejte kousek másla nebo šťávu z masa.
Ehm, asi budu za nedovtipu, ale ta voda se smísí se solí a moukou, nebo chrstne navrch?… Ale jako obvykle: Erteple jakkoli a kdykoli, v jakémkoli množství. Kdyby někteří, mnou krmení, nebyli v zajetí předsudků, klidně bych tyhle brambory servírovala k nedělnímu obědu. jen s máslem a k tomu třeba tarator, nebo tzatziky, nebo prostě okurkový salát. Normálně tu slintám jak Baryk Ivana Petroviče…
Jaképak předsudky? Taková dobrota se má podávat právě ve svátek! Erteple, jak píšeš, kdykoli a jakkoli. Z trochu jiného soudku – naše vnoučata nejvíc milují, když se čerstvě uvaří brambory ve slupce pro domácí chovnou zvěř. Horké loupají, foukají na prsty a jsou spokojená.
Jako bych viděla moje děti 😍…. No co… já si taky občas smlsnula
tak yjsme užírali prasátkům a husám…těm už brambory s kopřivama a šrotem a jak nám to šmakovalo!
Smíchat.
No, když dovolíte, zdá se mi tento recept zbytečně odpadový. Brambory v soli mlsáme prakticky od jara do zimy a to jen pečené v soli. Pokud je slupka neporušená a brambora dobře osušená, nedojde ani k velké ztrátě soli, jinak se vyhodí jen malá krusta pod bramborou, Takže dochází k recyklaci soli po několik procesů. Takto upečené brambory podáváme se zakysanou smetanou smíchanou s koprem. Ale možno s česnekem, prakticky jakkkoli
Jasně, jen v soli stačí. Ale ono jde zrecykovat i tohle, pokud by je člověk dělal častěji.
Vzhledem k tomu, že my skoro nesolíme, ak tohle nedělám a ani dělat nebudu. Zkuzsila jsem jednou kuře v soli a od té doby ne.
takže ty ani gravlax ne, a to je tak dobrý….
Ne, nedělám nic v soli.
A další ňam brambůrky . Určitě stojí za vyzkoušení a osolená mouka jistě najde i jiné využití, kdyby nebylo repete. 😋😷
Kuře na soli jsem dělávala dříve dost často, teď už ne. Kuře nesmí mít porušenou kůži, jinak šťáva vyteče do soli. Brambory jsem nikdy nezkoušela. Je až neuvěřitelné na kolik způsobů jdou připravit brambory. Jak tady někdo napsal do komentářů, taky si pořídím složku jen na přípravu brambor. 🙂