(245) Zapečená brokolice se sýrovým bešamelem

1 brokolice
15 deka strouhaného  eidamu
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
1/4 l mléka
sůl, pepř, olej
špetka muškátu (ořech nebo květ)
petrželka

Brokolici rozebereme na růžičky a v osolené vodě krátce povaříme (na skus). Scedíme a necháme dobře okapat.

V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme  mouku, umícháme hodně světlou jíšku a podle potřeby naředíme mlékem. Osolíme, okořeníme muškátem  a  nadrobno pokrájenou petrtelkou. Odstavíme a  vmícháme asi třetinu sýra.

Misku vymažeme  olejem a narovnáme do ní polovinu  brokolice. Posypeme další třetinou sýra. Uděláme z brokolice druhou vrstvu a  zalijeme připraveným bešamelem.

Povrch posypeme zbylým sýrem, přiklopíme a dáme do trouby, vyhřáté na 180°. Zapékáme asi 20-30 minut, pak sundáme pokličku a necháme sýr zezlátnout.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (245) Zapečená brokolice se sýrovým bešamelem

  1. Ivana P. napsal:

    Dostala jsem z toho hlad. Brokolici (i květák) můžu na 100%, i když je většinou jím jen zapečené se sýrem.

  2. BOYE napsal:

    Jo, to můžem. Brokolici nepředvářim, protože používám jen ty nejhořejší růžičky – tedy téměř bez košťálu – a ty stačí změknout al dente při zapékání (s košťály pak blbnem dál. Z brokovnice nezbyde u nás ani atom). A sýry dávám, jaký mám. Většinou eidam nemám… Některé sýry jsou tak výrazné, že přidání muškátu tomu spíš uškodí, přestože ke květákovitým je to nejlepší koření. Ale není špatný ani bílý pepř…

  3. raduna.ha napsal:

    U nás by ten bešamel asi neprošel. Tak dělávám jen se sýrem.
    S nivou nám chutná úplně nejvíc.

    • BOYE napsal:

      Já, když se zeptám, jak chtějí brokolici, vždycky vyhraje jen tak vařená na páře a jogurt s česnekem (výjimečně tatarka). Je-li málo brokolice, smím přidat vařené brambory. 🙂 Když se neptám, snědí jakoukoli. A rádi. Jo a ještě mají moc rádi smaženou. Ta je ovšem zřídka, protože já odmítám obalovat malé věci, tak se vždycky musí najít obaleč. A to je občas problém…

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Zkusilas obalovani „v pytliku“?

        • BOYE napsal:

          Zkusila. Přešla jsem na obalování v zavřené misce – míň to prasí v kroku vejce – strouhanka. A vůbec: Tady musíš psát obezřetně. Náhodou mi zase někdo bude koukat přes rameno, zjistí, že lze něco zjednodušit a už na to obalování jaktěživo nikoho nenalákám! Jsou to bestie chytlavý! Když mi „otečou prsty“, tak aspoň obalujou a škrábou brambory. Než jsem je naučila zacházet dobrovolně s myčkou, musela jsem mít „hnutý záda“ asi tejden. Naštěstí je nenapadlo, že s touto diagnozou se nedá hrabat v zahradě… Jsem mrcha a oni mi tak věří. 🙂

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Taky obaluju v misce a na chalupě právě v pytlíku.

  4. BOYE napsal:

    Mrkla jsem teď na PŽ. Zase je to bod pro nás: Oni tam pověsili bábovky až dneska. V době, kdy u nás už jsou sežpaný… 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..