Rozpočet na 1 vepřové zadní kolínko:
2 l vody
80 g soli
16 g cukru krupice
4 kuličky nového koření
10 kuliček černého pepře
2 bobkové listy
3 stroužky česneku
Ve vodě rozpustíme cukr a sůl a přidáme koření a prolisovaný česnek. Kůži na kolenu nařežeme ostrým nožem dokola na proužky. Jde to lépe, dáme-li ho tak na 30 minut do mrazáku. Takto připravené koleno dáme do solného roztoku a necháme v ledničce alespoň tři dny marinovat, občas ho obrátíme. (Marinovala jsem ho 4 dny.) Po skončení marinování koleno vyndáme na pekáč, podlijeme vodou a v mírně vyhřáté troubě na 120° pečeme 5,5 hodiny. Během pečení je dobré občas zkontrolovat, jestli se z pekáče neodpařila všechna voda a případně trochu vroucí dolít. Po tomto pomalém pečení troubu nastavíme na 230° na horkovzduch nebo gril a dopečeme do červena, aby na kůžičce naskákaly puchýřky a byla upečená do křupava. Kůžička na takto upečeném kolínku je skvělá a maso měkoučké nevysušené, akorát slané a příjemně voňavé po koření a česneku.
Recept podle Kuchyně Lidlu vyzkoušela Fialka: „V původním receptu to není uvedeno, ale v pekáči zbyde po kolínku výtečný výpek, který můžeme v kuchyni dál zužitkovat. Pokud se připravuje naráz víc kolínek a je potřeba víc solného roztoku, vždy je třeba dodržet poměry jednotlivých surovin!“
kůže se krásně i bez mrazáku řeže žiletkou (plochou) nebo zalamovacím nožem….
Plochou žiletkou bych si amputovala palec, odlamovák je dobrej nápad.
neamputovala, stačí si ji nasadit do držátka…ale to jsem si kdysi dávno vyrobila v dílnách na střední 😀
Příště vyzkouším toto. Vždycky si dávám práci s receptem 2460, tak toto bude vítaná změna. Už se těším. 😋
Ta příprava v láku se mi líbí, mám ráda , když si můžu nachystat něco dopředu. Kůžičku můj muž nařezává břitvou. Místo vody podlíváme kvalitním černým pivem, chytne to chuť trošku po karamelu. Přihodit nějakou zeleninku taky není marné. No a zbylý výpek jsem zamrazila v tvořítku na led, v mrazáku jako když najdeš …
Na to mám jedno jediné slovo NÁDHERA 👍👍
A tím výpekem bych koleno na talíři podlila a pěkně vysosala chlebem 😋😋
Ale čtu „Rozpočet na 1 vepřové zadní kolínko“ a říkám si, kdo ví na kolik to tak vyjde peněz. 🤣🤣
Marcelko, v L…u byla kolena v akci (zároveň s receptem) za 64,90/kg, každé vycházelo do 100 Kč. Ale dva by s ním měli co dělat a tři by měli dost. 🙂
ve třech jsme měli dva obědy…
Toto musí být fakt dobré, pomalé pečení je super. A zbylý výpek dát do tvořítka na led, dobrý nápad. 🙂
Koukám, že Boženka se dala na péči o klouby😉😁
Věřím, že v této úpravě dobře vynikne chuť 🐷, takže příležitostně vyzkouším další postup. Možná radši, až dorazí nějaká posila. Posledně jsme měli koleno na dvakrát- druhou porci už jsem poupravila. Čerstvé, horké bylo nejlepčejší 😋😎