(2531) Pečené koleno od šéfkuchaře Romana Pauluse

Rozpočet na 1 vepřové zadní kolínko:
2 l vody
80 g soli
16 g cukru krupice
4 kuličky nového koření
10 kuliček černého pepře
2 bobkové listy
3 stroužky česneku

Ve vodě rozpustíme cukr a sůl a přidáme koření a prolisovaný česnek. Kůži na kolenu nařežeme ostrým nožem dokola na proužky. Jde to lépe, dáme-li ho tak na 30 minut do mrazáku. Takto připravené koleno dáme do  solného roztoku a necháme v ledničce alespoň tři dny marinovat, občas ho obrátíme. (Marinovala jsem ho 4 dny.) Po skončení marinování koleno vyndáme na pekáč, podlijeme vodou a v mírně vyhřáté troubě na 120°  pečeme 5,5 hodiny. Během pečení je dobré občas zkontrolovat, jestli se z pekáče neodpařila všechna voda a případně trochu vroucí dolít.  Po tomto pomalém pečení troubu nastavíme na 230° na horkovzduch nebo gril a dopečeme do červena, aby na kůžičce naskákaly puchýřky a byla upečená do křupava. Kůžička na takto upečeném kolínku je skvělá a maso měkoučké nevysušené, akorát slané a příjemně voňavé po koření a česneku.

Recept podle Kuchyně Lidlu vyzkoušela Fialka: „V původním receptu to není uvedeno, ale v pekáči zbyde po kolínku výtečný výpek, který můžeme v kuchyni dál zužitkovat. Pokud se připravuje naráz víc kolínek a je potřeba víc solného roztoku, vždy je třeba dodržet poměry jednotlivých surovin!“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (2531) Pečené koleno od šéfkuchaře Romana Pauluse

  1. sharka.68 napsal:

    kůže se krásně i bez mrazáku řeže žiletkou (plochou) nebo zalamovacím nožem….

  2. a.rena napsal:

    Příště vyzkouším toto. Vždycky si dávám práci s receptem 2460, tak toto bude vítaná změna. Už se těším. 😋

  3. adela.adale napsal:

    Ta příprava v láku se mi líbí, mám ráda , když si můžu nachystat něco dopředu. Kůžičku můj muž nařezává břitvou. Místo vody podlíváme kvalitním černým pivem, chytne to chuť trošku po karamelu. Přihodit nějakou zeleninku taky není marné. No a zbylý výpek jsem zamrazila v tvořítku na led, v mrazáku jako když najdeš …

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Na to mám jedno jediné slovo NÁDHERA 👍👍
    A tím výpekem bych koleno na talíři podlila a pěkně vysosala chlebem 😋😋
    Ale čtu „Rozpočet na 1 vepřové zadní kolínko“ a říkám si, kdo ví na kolik to tak vyjde peněz. 🤣🤣

  5. Jiřina napsal:

    Toto musí být fakt dobré, pomalé pečení je super. A zbylý výpek dát do tvořítka na led, dobrý nápad. 🙂

  6. kvetula.v napsal:

    Koukám, že Boženka se dala na péči o klouby😉😁
    Věřím, že v této úpravě dobře vynikne chuť 🐷, takže příležitostně vyzkouším další postup. Možná radši, až dorazí nějaká posila. Posledně jsme měli koleno na dvakrát- druhou porci už jsem poupravila. Čerstvé, horké bylo nejlepčejší 😋😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..