Prý je to „jídlo chudých Španělů“. Pro nás je to ale způsob, jak zužitkovat chléb ze včerejšího receptu.
starší chleba dle počtu strávníků
anglická slanina
cibule
pórek
barevná paprika
bílá ředkev
sůl
pepř
chilli, kari, česnek – dle obliby
Na pánvi na trošce oleje opečeme do křupava chleba nakrájený na kostičky.
Zvlášť orestujeme slaninu na kostičky (autorka dala kousek uzené krkovice), na skus cibuli na větší kostičky, pórek na širší půlkroužky, papriku na proužky, bílou ředkev na kousky. Osolíme a okořeníme dle obliby. Smícháme s opečeným chlebem a hned podáváme.
Recept poslala Květoslava
Pohledala jsem. Migas se ve Španělsku dělá ze zbytků tortill a s míchanými vejci. Ale určitě je i česká verze dobrá.
Určitě! Z Květuliny kuchyně nic nedobrého neodejde – má vrchního ochutnavače🐻
Vypadá to chutně,barevně a určitě to i náramě voní.Někdy zkusím. Vzhledem k dnešní i budoucí drahotě.
Tetička Wiki praví , že Migas ( česky drobky) je pokrm tradičně vyrobený z prošlého chleba a dalších přísad ve španělské a portugalské kuchyni.
Já bych to spíš volně přeložila „zbytky“ , protože se tím zužitkuje kdeco.
Ta hlavní finta spočívá v tom, že se do restované zeleniny přimíchají zvlášť opečené kostičky chleba. Chutná nám to i ve smažených vajíčkách. Je tu možnost nesčetných variací ochucení (opékáním na ochuceném oleji, což jistě znáte z výroby krutonků) a následné přimíchání do kdečeho (míchaná vejce hezky křupavá…) . Prostě ani drobek nazmar a mně osobně se daří lépe opéct kostičky, než celý krajíc.
Jo a moje španělské příbuzenstvo takovouto úpravu nezná 🤣😎
Ale jak píšeš o celém krajíci mi napadlo tu směs zeleniny přiostřit rozmělnit a nanést na ťopinky to by taky šlo.Akorát by to už nebyl migas já vím.
Vypadá to krásně barevně, rychle na talíři a zužitkují se zbytky. Bezva 👍👍👍