První vrstva:
3/4 kg oloupaných jablek
trochu vanilky
cukr dle chuti
2 pudinky
Jablka rozvaříme s 2 dcl vody, osladíme a zavaříme 2 pudinky rozmíchané ve studené vodě.
Formu vyložíme potravinovou fólií a vyskládáme piškoty a vrstvami jablek. Poslední budou piškoty. Necháme vychladnout a přidáme druhou vrstvu – mandarinkový kompot a krém:
šlehačka
zakysaná smetana
cukr
vanilka
pudink Olé
Ušleháme šlehačku, do ní přišleháme velkou zakysanku, cukr podle chuti, trochu vanilky a jeden Olé pudink. Ozdobíme šlehačkou a mandarinkami.
Recept poslala Bláhovka: „Potřebovala jsem udělat pro synka dort a tak jsem zkombinovala pár receptů. Z tohoto množství byly dorty dva, jeden menší a jeden větší. Vypadá to složitě, ale je to rychlé a hlavně lehké a jedlé.“
dělávám ho v létě, je skvělej.. tuhle verzi bych prubla v zimě..přidala bych do jablek skořici a badyán..do takových vánočních tónů bych to hodila..no snad na ty letošní….
Nějaký takový dezertík potřebuju. Přemýšlela jsem nad pudinkovým, tohle bude lepší.
Jen bych měla dotaz : Hani, kolik vody tam přijde s těma pudinkama?
V trošce, tak 1 deci. Víc bych tam nedávala. I když …… hodně záleží, kolik vody pustí jablka, ta hmota musí ztuhnout.
Dík. Já to nikdy nejedla, natož dělala. Udělám půldávku – nic špatného v tom není, určitě to bude jedlé 😋😎
Je to vynikající, hlavně v tom není nic špatného. U nás ale musela být navrch šlehna ….. dcérenka v té době dávala i pixlu stříkací 🤦♀️🤦♀️🤣🤣
Joooo… stříkací jsem svého času musela kupovat taky (ale to bývala ještě jiná kvalita). Synek stříkal na kdeco a když už nevěděl na co, tak rovnou do huúst 🤦♀️😁
Přesněěěěěěěě 🤣🤣🤣🤣 To byla pixla na 3 minuty
Olé- ty jsou za studena nebo ne? Že bychom nevařily, jen vmíchaly…
Já to tedy pochopila tak, že se do jablíček zavaří klasický pudink a Olé pak až s tou šlehačkou a zakysankou do krému 🤔
a máš pravdu,jsem si to blbě pospojovala..Olé je do šlehačky…
Já znala jen vychlazený z ledničky se spoustou šlehačky = výborné osvěžení .
Tohle je už skutečný dort . A bude svěží , výborný . Díky za ten návod .
Taky prosím o doplnění , v jakém množství vody pak rozmíchat ty dva pudinky . Díky .
Podlevočně ?
Jéééé, ten jsem již hodně dlouho nedělala. Když byly děti malé a bylo hodně jablek, tak jsem ho dělala hodně často.
Ale jen tu první vrstvu s piškotama a navrch přišla našlehaná šlehačka.
A jak si děti pochutnávaly. Dík za připomenutí 😉
Jé, na ten jsem zapomněla! Taky jsem dělávala často, děcka milovala. A tento je hezky vytuněný, tak jdu do toho.
Je to moc dobrý dort, lehký a navrch šlehačku. Jeden čas jsem ho dělávala hodně. Někdy jsem místo pudinku dávala šlehačku se zakysanou smetanou a trochu cukru a prokládala jahodami a malinami, někdy jen kiwi , banán, co bylo po ruce. Vždycky to bylo hned pryč, každý si rád přidal. Děkuji za připomenutí. 🙂
Jejdamane Jiřinko jahody maliny kiwi a já tu slintam jak Pluto.
Variace na recept č.27. Já dávám jednu želatinu, abych měla jistotu, že to ztuhne. Tchýně dávala jen puding.
Byly doby, kdy jsem v domě žila „sama“. No, bejvalo nás tu i deset. A prachy jsme většinou „kulturně“ spotřebovali a na jídlo moc nezbejvalo. Klasika. A protože zahrada poskytovala, tak jsme jedli v tučných týdnech kuře, hrášek a rejži. V hubenějších bramboračku či jinou polívku z listí, stvolů, kořenů a hlíz. No a když už nebylo nic v portmonkách, byl jablkovej pudink s piškotama. V dortový formě, servírovanej na porculánu po babičce. Další stupeň byl, když došly i piškoty… Ale dvacetník na pudingový prášek se vždycky našel…
I moje děti tenhle dort milujou a vnoučata taky. U nás se vaří nepřetržitě už sedmatřicet let (což je lež, páč mně je pětatřicet, žejo). A pokaždý to ve mně vyvolává blahé vzpomínky.
Tenhle Bláhovčin je dotaženej do svátečna. U nás se šlehačka pokapává čokoládou. Ale protože Olé je taky oblíbená surovina, budu to muset prubnout.