(2575) Nastavená dršťková

vařené dršťky
mrkev, celer
petržel
cibule
česnek
nové koření
celý pepř
bobkový list
sladká paprika
majoránka

Koupíme ovařené dršťky, propláchneme a dáme vařit do litru vody (probublávat na sporáku cca hoďku)

Na 500 g drštěk dáme 1 velkou mrkev, střední petržel, čtvrtku celeru, 3 cibule, 4 stroužky česneku. Všechno na drobno a zasmažit s 5 kuličkami nového koření, 10 kuličkami pepře a 4 vavřínky v pánvi na sádle do zlatova, zasýpnout řádně červenou paprikou a až se to rozvoní, přilít 2 sběračky vývaru z drštěk a rozdusit do kašovita. Následně přidáme do vývaru s dršťkami (před tím vybereme ze zeleniny vavřínky a něco kuliček, zbytek projedeme tyčákem), přisypeme majoránku a osolíme, necháme probublat a odstavíme. Pokud možno, dáme do chladu (na zem, na dlažky ve verandě nebo na balkon) a do druhého dne na tuhle dobrotu zapomeneme. Ráno zjistíme, že polévka značně zhoustla, což je známka toho, že je dobře uvařená a odebereme část na přesnídávkový košt. S křupavou houskou nebo čerstvým chlebem, je skvělá.

Poslala Sharka

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (2575) Nastavená dršťková

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Přiznávám, při prvním pohledu na fotografii jsem měla dojem, že tam plave chapadlo z krakena. 🙂

  2. a.rena napsal:

    A …“ráno zjistíme, že se polévka vypařila“, jsem myslela.😂 Nicméně předvařené dršťky jsem nedávno koupila v akci v Kaufu (mívají je dobré) a šoupla je do mražáku a jsou v plánu na zítřek. Tak se mi recept hodí, hned prubnu. Díky, Šárko.

  3. sharka.68 napsal:

    takhle pěkný a čistý „froté“ nudličky z drštěk, jsem dlouho neměla..další budou zadělávaný…

  4. Macůrková Jana napsal:

    Není to ta dlouho, co se tu několik komentářů neslo ve stejném duchu – předvařené dršťky neeee!, ale jak vidět, ono to jde i z nich.

    • sharka.68 napsal:

      když narazíš na blbě vypraný a ještě k tomu předvařený, tak to je k vzteku…protože je vyhodíš..já je brala s nedůvěrou,byla to značka, kterou neznám, ale mlsná huba zvítězila…měla jsem na ně chuť..a vyšlo to…jen si zase nemůžu vzpomenout, co to bylo za značku…achjooo.

    • jarybarka napsal:

      Já se hlásím. Mě se povedlo koupit fakt hnufný a tak já predvařené nee.
      Múúú prodává krásné čisté tak je šoupnu do papiňáku. Párkrát vyměním vodu.

      • bozena.fialova napsal:

        Předvařené dršťky jsem koupila jedinkrát, byly to rozervané flundry samý lůj, po vykrájení zbyla kompotová mistička použitelná. Takže nikdy více! Čas od času raději koupím pořádný kus syrových, očistím, uvařím, z nakrájených udělám balíčky do mrazáku a mám na dlouhou dobu vystaráno.
        Ale recept samotný vypadá vábně, díky za něj.

        • Vera M. napsal:

          Asi fakt záleží na “výrobci”. U nás jsou masny – Těšínská jatka . Tam kupuju ty čerstvé a mají i teplý pult . Už jsem odcházela a slyším chlapa : A jednu dršťkovou s sebou . Koukla jsem – ve várnici krásná řídká , nahoře krásná červená . Neodolala jsem a taky: jednu domů . Šílený hlad a docela to šlo . Málo “matrijálu”, ale šlo to .
          Není řečeno , že to od nějaké seriózní firmy nezačalo být OK . Mrknu a zkusím . V podstatě se ty čerstvé nedají koupit , mají výjimečně

          • Macůrková Jana napsal:

            U nás Maso Třebovle a vždy spokojenost. Výborný, opravdu dršťky, žádná příměs.

  5. jarybarka napsal:

    Když vařila dršťkovou máma dávala vývar z dršťek a z uzeného masa 50/50.

  6. Imelda napsal:

    Muž měl moc rád dršťkovou-polívku. Dělala jsem ze syrových a vždycky hodně, na dva dny. Očistit, vyprat, ovařit v několika vodách, no sama pro sebe si ji už neudělám.

  7. kvetula.v napsal:

    Nemám problém koupit na jatkách hezké dršťky, ale mám problém s tím, kdo to uvaří? Vařívala nám švagrová (se švagrem coby kuchtíkem) – vždycky veliký hrnec . Něco se snědlo začerstva, něco do krabiček do mrazáku a když bylo třeba, s čerstvou houstičkou bylo rychlé jídlo. Sama vařit jsem se ještě nerozhoupala… Tak tu přemýšlím, když je Šárka zvyklá vařit „kotle“ a umí takovou dobrotu, jestli bych ji nenavštívila s „trochu větším“ hrncem….

  8. Macůrková Jana napsal:

    NAstavená dršťková – pokud zahušťuji mouákou nebo jíškou, tak ráno ředím skoro pravielně. Jinak v té poblivce stojí lžíce doslova v pozoru.

  9. IvaC napsal:

    Než mit takové problémy,tak si ji raději udělám z hlivy a moc mi to chutná ,fakt bych ji už z drštek nechtěla…taky se zeleninou a zahušťuji trochou vloček , mám pocit, že se k tomu hodí …

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..