1 kg hlívy
sádlo
sůl
citronová šťáva
smetana ke šlehání
Svaříme v 1 litru vody:
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
10 kuliček pepře (klidně barevného)
1 menší cibuli vcelku
(Necháme jemně bublat na plotně cca hodinku.)
Zatímco vývar bublá, pokrájíme kilo hlívy plicní nebo ústřičné a zpěníme ji na trošce sádla, aby zavadla, podlijeme sběračkou vývaru, aby se začala dusit, občas míchneme a ještě trochu podlijeme.
Když je hlíva měkká, dolijeme zbytek scezeného vývaru a přilijeme kelímek 31% smetany. Přisolíme a okyselíme citronovou šťávou. Sladit netřeba, smetana je sladká dost.
Necháme spolu chvilku provařit a odstavíme.
Recept poslala Sharka: „Nejlepší je druhej den, pěkně odleželá, s knedlíkem nebo s bramborem, možno přidat i tvrdé vejce.“
Houbovou, houbovou, tu já mám nejrači, houbovou, houbovou, tu já mám (ž)rád!
Já já jí hned sfutruju, vona sytí mě, mě, mě,
že je hlívová, blaží břicho mé!
Při pohledu na fotku jsem si řekla :jé hele pajšl.A ona je to hlíva.Dala bych si oboje.
Hlíva ve smetanové omajdě se mi líbí.
Taky jsem si říkala, pajšl. A ona hlíva.
Hlívu miluju, zkusím tentokrtàt počkat do druhého dne, ale nevím, jestli to vydržím, zatím to bylo hned sežpapaný👍
Koupím hlívu a udělám. Do druhého dne nepočkám, sežpapám to hned.
Vypadá to výborně 👍👍👍 Hlavně ten vývar mne zaujal.
Výborný recept – a zkus vydržet do zítra .. pajšl taky mňam .
Tak já budu výjimka, já hlívu nemůžu, prostě z ní cítím hlínu, nebo to trouchnivé dřevo. Můžu všechny houby (samozřejmě jedlé), ale hlívu ne. A ani Vlastik ji nemá rád. Já pokud dělám houby na smetaně v zimě, tak z naložených v octě. Prostě je propláchnu přidám smetanu….
Ale to je úplně jiná chuť…. to jsou houby na kyselo😊
Právě proto, že to není mně tak nepříjemná chuˇhlívy.
Ja myslela chut ty omáčky i hub..plicni hliva po drevu nechutna ..
No, já jen že té omáčce dávají chuť ty houby. A apropo, můžu mít ráda něco jiného než ty?
Z hlívy dělám polévku i omáčku, máme moc rádi a ta na obrázku je mňamózní. 🙂
Omáčku z hlívy jsem nikdy nejedla, natož dělala. Vypadá to zajímavě a díky tomu spešl vývaru to musí být i moc dobré. Mám ale problém – nějak se mi nedaří v žádném superhyper objevit hlívu, na které se mé srdce usměje😕 No kdo hledá, najde a já vytrvám a pak si pochutnáme 😋😎
Vždycky jsem dělala jenom polévku a la dršťková, omáčka mě nenapadla (proč, když houbovou dělám běžně?), tak to budu muset napravit. Jen co natrefím na pěknou hlívu. Díky!
já vlastně taky a najednou byla dršťková v práci a vař ji znova, tak jsem poladila omáčku… 😉