500 g hlívy ústřičné
1 velká cibule
2 mrkve
1 bobkový list
drcený kmín
černý pepř
sůl
smetana ke šlehání
citronová šťáva
trocha cukru
hladká mouka
zeleninový vývar
máslo + pár kapek oleje
Cibuli oloupeme, hlívu očistíme a nakrájíme na malé kousky. Na másle s trochou oleje podusíme cibuli. Přidáme hlívu, krátce orestujeme a maličko podlijeme vodou. Přidáme koření a na mírném ohni dusíme.
Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle, přidáme k hlívě, podlijeme zeleninovým vývarem a vaříme do měkka. Když hlíva změkne, zahustíme záklechtkou ze smetany a hladké mouky a omáčku povaříme asi ještě 10 minut. Závěrem dochutíme, přidáme cukr, citrónovou šťávu, podle potřeby sůl a pepř.
Potud původní recept. Omáčka chutnala dobře, ale nelíbila se mi konzistence. Takže jsem vynechala mouku a před přidáním smetany jsem rozmixovala tyčovým mixerem. Nalila jsem na špagety a posypala strouhaným Gran moravia. Nic víc netřeba. A zapomněla jsem vyfotit, takže foto = zbytek omáčky. Podobnost s receptem 2530 je čistě náhodná. 🙂
Na těstoviny to bude výborné. Jen co koupím hlívu, udělám.
Těstoviny nebyly už strašně dlouho, tak snad na ně konečně dojde. Kombinace s tou mrkví vypadá zajímavě. Jen nebudu kupovat hlívu, ale omajdu udělám ze sterilovaných světlých hub (hříbky, holubinky nebo růžovky), bude to taková lesní variace. 🙂
Ach jo… v Lidlu jsme byli ráno, ale kolem „houbového“ chlaďáku jsem neprošla. Ukládám, až se zadaří. Houbové majdy těstovinám sluší 😋😎
Skvělé 👍👍 Ta mrkev tomu jídlu opravdu dává skvělou barvu a chuť. Chválím, určo vyzkouším. Díky
Já pořád bramboruju , bramboruju . Jasné , že doma zahálí fajne těstoviny a jsem omáčková. Takže určitě ! Jenže včera jsem spáchala takovou mrkefff divokou – omáčku ala svíčkovou a opět s bramborem ..
Takže až spapám …
Je to prudce jedlé, určitě. Už jsem totiž dělala několikrát podobnou 2530, takže hlíva s barevnou mrkvičkou bude vynikající taky.