1 kg rajčat
1/4 kg cibule (pro lepší barvu doporučuju část nahradit červenou)
1/4 kg oloupaných vykrájených jablek
1/4 l octa (ideálně jablečný a kvasný v poměru 1:1)
10 deka cukru krupice
6 stroužků česneku
2 KL kari
1 KL pálivé papriky
1 KL soli
Rajčata spařte a oloupejte (rovnou přiznávám, že já to nedělám, krájím na hodně malinké kousky a šlupičky se v tom ztratí). Nakrájejte na kostičky. Přidejte nakrájenou cibuli, hrubě nastrouhaná jablka, cukr, ocet, sekaný česnek a koření – prostě to všechno najednou nacpěte do velkýho hrnce.
Vařte odkryté za občasného promíchání, až se tekutina téměř odpaří – mělo by to být minimálně 30 minut, budete-li množství násobit nebo mít vodnatější rajčata, trvá to samozřejmě déle.
Vřelé plňte do šroubovacích skleniček, uzavřete a nechte vychladnout otočené dnem vzhůru. Takto vydrží několik měsíců. Já vařím v množství větším než malém a proto po naplnění do skleniček ještě cca 15 minut sterilizuju při 90°.
Hodí se k pečeným či grilovaným masům, vynikající je jako zobání s tortilovými chipsy.
Autorka receptu: HaderachKwisatz
Tolik úžasných receptů, určitě stojí za vyzkoušení, tak teď jen ať léto vydrží a rajčátka zrají. Zatím se píše hlavně o rajčatech a co nám ukážete s paprikama. To abysme sehnaly nějakou šopu, kde to všechno uskladníme. Dobrůtky lákají k vyzkoušení. Jste holky šikovné.
Joó! Místo kari dávám hořčičné semínko – velkou lžíci a místo pálivky přisekávám chilli papričku. Když má Benjamína indickou horečku, namíchá trochu masály podle své fantazie. Tak to naše čatní chutná vždycky trochu jinak. I ze zelených rajčat… Jo a z meruněk je taky skvělý!
A z jablek s rozinkama, a ze švestek 🙂 Na ty dojde později.
Ony ty indický kuchatky jsou stejný jako my – taky svaří každej zbytek. A báby anglický to přivezly do Evropy, my se toho chytnem a brzy vyvineme nějaký echt český. No, zrovna mě napadá jen pampeliškový a bezinkový… a po prvních mrazech trnkovo- šípkový.
Eeeeeeeeeeee, ty trnky jo, šípky taky – můžem to zkusit. Já dneska trávím den u plotny , dodělala jsem to čatní a vařím další várku kečupu. Ten recept se tu moc nechytnul a je to škoda, je vážně dobrej, Tentokrát jsem do toho přidala ještě papriky, protože kamarád, kterej mi včera přinesl kýbl (doslova) rajčat, mi k tomu z dobroty srdce přihodit ještě náruš červenejch paprich. Tak uvidíme, co to udělá.
Souhlas, kečup je famózní. Kdo máte rajčata a chuť, zkuste ho.
To myslíte ten kečup od Haderach č.189
Zpytuju svědomí, asi jsem nějaká vadná, ale já kečup vůbec nepoužívám, nikdy jsem ho neměla ráda. ( Ani ten doma uvařenej)
Já taky ne, ale náš mladej ho může i na vánočku (skoro)???
Já o něj taky extra nestjím, snad jen na hranolky, ale manžel i syn se můžou ukečupovat a tohle je tedy „zdravější“ varianta.
Já ho můžu, ale když doma dojde, ani si nevšimnu. Ale mám ráda různý jiný namáčky. Právě třeba čatní. Ty mi začnou chybět hned…
Jo