vepřové plecko nebo kýta
silné párky v pravém střívku
sůl
pepř
stroužek česneku (nebo lžička sušeného)
sádlo nebo olej
velká cibule
hladká mouka
Z masa nakrájíme užší a delší plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme utřeným česnekem (nebo posypeme sušeným). Na každý plátek dáme nožku párku tak, aby konce vyčnívaly přes maso, na obou koncích do kříže nařízneme, maso svineme a upevníme buď párátkem, nebo potravinářským provázkem. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, vložíme závitky, které ještě osolíme a poprášíme hladkou moukou a opékáme ze všech stran, až cibule začne červenat. Pak zalijeme vařicí vodou nebo vývarem a přiklopené dusíme do měkka. Měkké závitky vyjmeme, odstraníme párátka nebo provázek, šťávu případně dochutíme solí a pepřem a podáváme s rýží, vařenými nebo opečenými brambory nebo s bramborovou kaší.
Poslala Fialka: „Párky se během přípravy na koncích rozevřou, takže závitek připomíná dětskou hračku „špaček“, kdysi dávno velmi oblíbenou.“
Já znám špačky z mletého masa – tak tohle teda zkusím!
vypadá to úžasně….
Tuhle náplň neznám, líbí se mi, vyzkouším.
Já nevím – tydy se ukazujou takový dobrtůtky a kuchatky jakoby nevěděly, že nejlepší reklama je takovej menší, nebo i větší zvzůreček..
Dobře si to uložím, až budu moct jíst, určitě a jistojistě spáchám..a nedám!!!!
Recept je moc hezky napsaný , včetně pepře i nakonec . Určitě dobrota , díky za něj .
To se bude velice líbit děckám. Takže ukládám a až je zase budu mít na povel, uvařím. Díky za recept, Fialko.
Týýýýý joooooo, tak to je nádhera. To určitě vyzkouším a nebude to dlouho trvat.
Děkuju Fialko, to je recept do pranice, opravdu 🥰🥰
Neznám z mletého, ani z flákoty, ale vypadá to veelmi žravě, takže budu shánět ta správná střívka 😋😎