Napřed slovo autorky: „Jmenuje se to Klobásníky, protože je to recept po babičce, která těsto plnila opravdu bílou klobásou. My si raději vyrobíme vlastní masovou směs. Nebo jakoukoli jinou směs, třeba nakrájenou slaninu se sýrem (pecorino romano, grand moravia).“
Na těsto :
400 g hrubé mouky
400 g polohrubé mouky
200 ml oleje
3 žloutky
500 ml mléka
2 lžíce cukru
kostka droždí
cca lžička soli.
Na náplň bylo použito :
1 kg namleté krkovičky
sůl
pepř
česnek
majoránka
3 vajíčka
Druhá náplň:
slanina
sýr Pecorino Romano
Potřeno vejcem + kmín, hrubá sůl.
Do velké mísy nasypeme hrubou i polohrubou mouku, přidáme olej, žloutky a sůl. V malém hrnci ohřejeme mléko, přidáme cukr a droždí. Až droždí vzejde, vlijeme do mísy s moukou. Vypracujeme těsto. Pokud moc lepí, přidáme mouky. Necháme vykynout.
Když chceme vyrobit masový „závin“, odebereme kus kynutého těsta a vyválíme ho. Naplníme masovou směsí, zatočíme jako u klasického závinu. Potřeme vajíčkem a posypeme kmínem či solí nebo obojím.
Když chceme mít bochánky, odeberaný kousek těsta stačí prsty rozmačkat na kolečko, naplnit masovou směsí a zabalit. Potřeme vajíčkem a posypeme kmínem či solí jako u masového závinu.
Pečeme v rozehřáté troubě cca na 150-180 °C. Závin jsem pekla cca 37 minut, bochánky cca 32 minut.
Recept poslala paní Monika: „Do masa nedávám strouhanku ani mouku. Kynuté těsto maso udrží pohromadě a maso je bez strouhanky či mouky šťavnatější. Těsto je měkoučké, velmi dobře se válí či jen rozmačkává prsty. Když peču více druhů náplní, odliším je právě posypem.“
Monika je moje dcérenka – dcera manžela . ( Asi byste se ptali , kdo to je – velice šikovná , pilná, krásná mladá žena ). Recept je z Frýdecko-Místecka
Těsto se krásně upeče a i druhý den je vláčné. Doporučuji, dobrota
To je krásné, Věrko, že spolu máte takový pěkný vztah… připomnělo mi to Fraveru s její „bonusovou dcerou“, jak tomu říkala.
Mimochodem i my máme v rodině něco podobného, ale to je na dlouhé povídání…
Paráda, recept podle mého gusta, není sladký, ale slaný. Určitě udělám. Vypadá tonmoc dobře.
Teeeda, ten je! Až bude mít manžel narozeniny (už brzo), udělám jako pohoštění. A už se těším!
Pěkný moc pěkný.Zaujala mě ta druhá náplň ta se sýrem.Zkusím.Ukládám.Děkuji.
Původní recept je ruský. Kolbasnikí (čti kalbasniki) Je to další obodoba pirohů.
No nevim. Všude se píše, že recept vznikl v Moravskoslezskěm kraji a odtud dokonce doputoval do Států, viz tetička Wiki:
„Klobásník (anglicky též klobasnek) je pokrm těsta na koláče plněný klobásou (případně mletým masem) a často i dalšími ingrediencemi, jako například sýrem, šunkou, vejcem nebo paprikou. Vzhledem často připomínají buchty. Tento pokrm patrně vymysleli čeští emigranti v USA, konkrétně ve státě Texas, kde je klobásník poměrně populární.“
Já mám ten recept od Věry z Voroněže.
Já dělám pirohy trochu jinak, ale tyto klobásníky zkusím. Vypadají nádherně a s mletým masem či sýrem budou úžasné.
Krásná fotečka, děkuji za další nápad na rychlé občerstvení na různé oslavy 👍👍👍
Taky se mi moc líbí. Udělám na narozeniny. A po Frýdecko – Misteckem způsobu.
Přesně, tomu mojemu je udělám jako občerstvení na narozky + utopence (oni je milují fšici)
Slané záviny můžu. Díky za recepísek 😋😎
Moc zajímavý receptík a šikovná kuchařka. 🙂