(2618) Klobásníky

Napřed slovo autorky: „Jmenuje se to Klobásníky, protože je to recept po babičce, která těsto plnila opravdu bílou klobásou. My si  raději vyrobíme vlastní masovou směs. Nebo jakoukoli jinou směs, třeba nakrájenou slaninu se sýrem (pecorino romano, grand moravia).“

Na těsto :
400 g hrubé mouky
400 g polohrubé mouky
200 ml oleje
3 žloutky
500 ml mléka
2 lžíce cukru
kostka droždí
cca lžička soli.

Na náplň bylo použito :
1 kg namleté krkovičky
sůl
pepř
česnek
majoránka
3 vajíčka

Druhá náplň:
slanina
sýr Pecorino Romano

Potřeno vejcem + kmín, hrubá sůl.

Do velké mísy nasypeme hrubou i polohrubou mouku, přidáme olej, žloutky a sůl. V malém hrnci ohřejeme mléko, přidáme cukr a droždí. Až droždí vzejde, vlijeme do mísy s moukou. Vypracujeme těsto. Pokud moc lepí, přidáme mouky. Necháme vykynout.

Když chceme vyrobit masový „závin“, odebereme kus kynutého těsta a vyválíme ho. Naplníme masovou směsí, zatočíme jako u klasického závinu. Potřeme vajíčkem a posypeme kmínem či solí nebo obojím.

Když chceme mít bochánky, odeberaný kousek těsta stačí prsty rozmačkat na kolečko, naplnit masovou směsí a zabalit. Potřeme vajíčkem a posypeme kmínem či solí jako u masového závinu.

Pečeme v rozehřáté troubě cca na 150-180 °C. Závin jsem pekla cca 37 minut, bochánky cca 32 minut.

Recept poslala paní Monika: „Do masa nedávám strouhanku ani mouku. Kynuté těsto maso udrží pohromadě a maso je bez strouhanky či mouky šťavnatější. Těsto je měkoučké, velmi dobře se válí či jen rozmačkává prsty. Když peču více druhů náplní, odliším je právě posypem.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (2618) Klobásníky

  1. Vera M. napsal:

    Monika je moje dcérenka – dcera manžela . ( Asi byste se ptali , kdo to je – velice šikovná , pilná, krásná mladá žena ). Recept je z Frýdecko-Místecka
    Těsto se krásně upeče a i druhý den je vláčné. Doporučuji, dobrota

  2. Francizska napsal:

    Paráda, recept podle mého gusta, není sladký, ale slaný. Určitě udělám. Vypadá tonmoc dobře.

  3. a.rena napsal:

    Teeeda, ten je! Až bude mít manžel narozeniny (už brzo), udělám jako pohoštění. A už se těším!

  4. jarybarka napsal:

    Pěkný moc pěkný.Zaujala mě ta druhá náplň ta se sýrem.Zkusím.Ukládám.Děkuji.

  5. Macůrková Jana napsal:

    Původní recept je ruský. Kolbasnikí (čti kalbasniki) Je to další obodoba pirohů.

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já dělám pirohy trochu jinak, ale tyto klobásníky zkusím. Vypadají nádherně a s mletým masem či sýrem budou úžasné.
    Krásná fotečka, děkuji za další nápad na rychlé občerstvení na různé oslavy 👍👍👍

  7. kvetula.v napsal:

    Slané záviny můžu. Díky za recepísek 😋😎

  8. Jiřina napsal:

    Moc zajímavý receptík a šikovná kuchařka. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..