400 g uvařených červených fazolí
2 kuřecí prsa
1 velká cibule
2 paprikové lusky (červený a zelený)
sladká mletá paprika
česnek dle chuti (já nedávám)
lžíce sádla
rajský protlak
(hladká mouka)
(chilli vločky)
zakysaná smetana
vývar nebo voda
Na sádle zpěníme cibuli, nakrájenou na proužky, přidáme nakrájená kuřecí prsa, osolíme a opepříme. Zasypeme mletou paprikou a necháme rozvonět. Přidáme na proužky nakrájené papriky, (utřený česnek), podlijeme vývarem (vodou) a dusíme doměkka. Přidáme rajský protlak, fazole a je-li omáčka přiliš řídká, zahustíme záklechtkou. Provaříme, dochutíme chilli vločkami (není nutné) a podáváme s chlebem, ozdobené lžící zakysané smetany.
Zkratka: uděláme kuřecí nudličky, přidáme sklenici domácího leča, konzervované fazole v v rajčatové omáčce … 🙂
Pro rychlou bezmasou variantu stačí smíchat lečo a plechovku fazolí, vhodné na chatu nebo na čundr – TAKY se to dá jíst.
Všemu, co jsem vařila z fazolí, paprik a cibule, jsem říkala kovbojské. No a vodáci to překřtili na vodBójské… Rvali to do sebe po kilech.
Prostě kovbojské jsou eňo ňuňo!
A když se spolu řízla (z konzervy) Fazul’ová polievka a Trenčanský párok s fazul’ou, přidala se petrželka a smetana, chodili loudit i háčci z cizích lodí. Dneska konzervy nejsou k jídlu…
Jooo! Ta petrtelka bývala většinou vysomrovaná, nebo upychaná. O to měla kořeněnější chuť.
A smíchaná plechovka segedínu s trenčanskofazulovou byla dokonalá slovenská kapustnica. Na Hrone slovenskí bratia konštatovali, že takú konzervu dostať iba v Bratislave… (Za slovenštinu se omlouvám)
Napřed výborné buchty a teď kovbojské fazole. Je sice už dost pozdě, ale dala bych si asi od každého kousek. 🙂
Já místo kuřecího vepřové a kolbásku. TAKY se to dá jíst🤣
Kdyz ja nerada tu nakrajenou teplou klobasu, nevim proc. Samotnou s chlebem ji snim, v polevce, lecu a fazolich mi vadi. 😢
A já pořád, co mám zase vařit? Zítra to bude.
A když smícháme výše uvedené +konzervu fazolí leča klobásu(párek) pořádnou lžíci čili vloček a pixlu kukuřice máme mexické fazole.Naše oblíbené