Původní rezept z vegetariánské kuchařské knížky z Lidlu praví:
1 cibule
1 strouček česnek
300 g brambor
300 g mrkve
2 rajčata
1 žlutá paprika
1 malá chilli paprička
2 plechovky červených fazolí
3 PL oleje
2 PL rajčatového protlaku
1 KL uzená paprika
sůl
černé mleté koření
svazek petrželové natě
Veškerou zeleninu i brambory nakrájet na drobno. Cibuli a česnek osmažit na oleji do sklovita. Přidat brambory a mrkev a restovat asi 3 – 4 minuty. Přidat papriku, chilli, protlak a uzenou papriku a restovat dalších 5 – 6 minut. Pak přidat rajčata a cca 150 ml vody a dusit dalších 15 – 20 minut. Před koncem přidat fazole, chvíli spolu povařit. Dochutit solí a pepřem. Servírovat posypané nasekanou petrželovou natí.
Poslala Henriet: „Moje ne-vege úprava: Po prvé jsem vařila přesně podle receptu, kromě uzené papriky, kterou jsem nesehnala ani po kolečku po veškerých okolních krámech. Bylo to na mne moc sladký, takže pokus číslo 2 šel takhle:
Dala jsem méně mrkve – 2 malé, nevím, kolik to bylo gramů, nevážila jsem to (nejsem blbec). Žlutou papriku jsem dala tu nejmenší, jakou jsem našla a přidala jednu velkou zelenou. Tentokrát jsem dala papriku uzenou, sehnala v Kaufu v Německu. Vody jsem tam dala určite víc než 150 ml a přihodila kostku kuřecího bujonu a na tenoučké kolečka nakrájenou DOMÁCÍ klobásu (dovoz ze Slovenska). Chilli vynechávám, jedí i děti a ani my dospělí nemáme rádi moc ostrá jídla. Jelikož jsem musela odbíhat k dětem, nevím přesně, jak dlouho se to vařilo, ale s fazolema ještě dobrých 10 minut, ne li déle, mám je ráda měkký. Neměla jsem čerstvou petrželku – tož co, fotka bez ní. Podáváme s dobrým chlebem, nebo pečivem nebo jen tak.“
Miluju fazole, takže tohle uvařím – hodně brzo!
Nikdy jsem fazolový guláš nedělala,ani nejedla,ale Henrieta s tou klobáskou mi udělala chutě a můj muž fazole miluje,tak to asi zkusím.Co má člověk taky pořád vařit,že a děkuji za inspiraci….
Ono se to nejmenuje guláš, ale z nedostatku vhodnejšího výrazu pro Eintopf je z toho guláš 🤭🤔
Myslím, Heni, že na názvu až tak nezáleží, hlavně že je možno pokrm zařadit do kategorie „prudce žravé“😉
Nějaký název je ale nutno přiřadit, jen aby bylo jasno… A vzhledem k surovinám se jedná o správnou volbu 👍
Ta varianta s klobásou je zajímavější.Fazole jsou u nás hódně oblíbené.
Bude brzo taková ňamka.
vypadá to famozně….
Úplně rozhlasovám! Fazole miluju, a druhýmu sartávníkovi přidám holt tu klobásu a čili chilli..👍
Úplně s o u h l a s í m!
No a o tom to je – variace. Taky se přikláním k verzi s klobásou, takže mám uloženo na víkend, kdy se u nás bude péct v neděli chleba. Bude v pondělí.
Já bych se pozvala na ten domácí chléb a fazoláček k tomu 😋😀
Reni, pečeš chléb každou neděli? .. To já jen abych věděla, kdy máme přijet 😉😋
Většinou v sobotu. A ne já, ale dcera – kvasový. To je táááková dobrota!😋
Já chci a chci a chci! 😋😋😋
Já se pokoušela o kváskový chleba snad skoro rok, a vyšel mi hezkej snad jednou? Ani po načtení všech možných rad o pečení kváskového chleba jsem nedokázala ríct, ve kterém kroku byla chyba (možná i víc chyb najednou??). A pak jsem to vzdala a přešla na chleba z droždí a ten mám hodně povedenej (skromně). Teď chleba peču výjimečně, zlobí trouba…
I drožďový chleba je dobrý, ten mi taky chutná. Ono hodně záleží na kvásku, jak je založený, čím je krmený, občas potřebuje omladit a tak. Dcera peče už třetí rok a teprve teď může říct, že docela umí. Vychytala si základní recept, upravila pro svou troubu a snaží se držet stejné mouky. Je to docela alchymie, ale naučíš se.
Já tedy s kváskem ani nezkusila, čili dcerku obdivuji- šikovná děvčica 👍
Peču různé druhy chlebů, ale vždy s kvasnicemi, ať živými, nebo sušenými. Občas experimentuju – když nemám zrovna některou osvědčenou mouku- ale to občas není to pravé ořechové.
Já dělám také kváskový, naučil mě ho syn, peču už půl roku a zatím vždycky vyšel. To množství nám vydrží na týden a od vánoc jsem chleba v obchodě nekupovala. Manželův tatínek byl pekař a syn asi zdědil jeho geny.
Už je to 15 let, kdy jsem v restauraci Podloubí v Opočně jedla fazolový guláš. Byl z drobných fazolek a s krajíčkem dobrého chleba mana nebeská. Fazole máme rádi, zkoušela jsem různé recepty, ale nic není ono. Klidně zkusím i toto, anžto věřím, že to bude dobré, stejně jako předchozí fazolové pokusy😋😎
Jujda , to je dobrota a varianta 2 je pro mě trošku lepší . Když mám někde moc mrkve , tak ji rychle výjim, ale dávám ji poctivě všude , kde má být. Výborný recept . Bude 😋
Zkus chléb č. 2043, je opravdu výborný a jedlý.
A věřím, že gulášek bude výborný 👍👍👍