1 1/2 šálku strouhanky
2 hrsti vlašských ořechů
1 – 2 vejce (podle velikosti)
asi 2,5 dl mléka
1 lžička hladké mouky
5 – 7 dkg másla
sůl
mletý bílý pepř
špetka tymiánu
Strouhanku dáme do misky, vmícháme hladkou mouku, sůl a koření, přidáme hrubě strouhané nebo nadrcené ořechy (já je drtím kuchyňským válečkem), žloutky, zalijeme mlékem (raději trochu nechat a případně dolít, kdyby byla nádivka příliš tuhá), promícháme, pak vmícháme rozpuštěné vlahé máslo a nakonec z bílků sníh.
Nádivkou naplníme omyté osušené kuře, které uvnitř osolíme, zašijeme nebo dutinu uzavřeme párátky a obvyklým způsobem upečeme. Nebo se jí může naplnit kapsa, kterou prořízneme do většího kusu libového bůčku, volátko, pečeme-li vcelku krůtu. Nelze-li zvolené maso naplnit (např. kuřecí stehna), nádivku urovnáme do máslem vymazané menší zapékací misky nebo kastrůlku a upečeme zvlášť.
Recept poslala Fialka, nádivka byla božská a já jsem omylem smazala fotku, tak se omlouvám.
Ořechy už nemám,ale když jsme jeli dneska přes Ratraje, tak tam, kam jezdíme každý rok na ořechy, stromy jsou obalené. Takže na podzim.
Fialko to je parádní recept.Ukládám s vykřičniky!!!
Ořechy jsou moje vášeň.
Díky.
Páni, Fialko, toto jsem nikdy neslyšela, neviděla, ale opravdu NUTNĚ musím vyzkoušet! To musí být chuťová fantazie. A co když ta kuřecí stehna dám na nádivku a trochu je do ní vmáčknu?
Reni, nemám vyzkoušené a mám trochu obavy, aby se ta nádivka nerozmáčela ve výpeku. Ale zkusit by se to mohlo, určitě i tak by to bylo poživatelné. 🙂
narvi to stehnům pod kůži…. 😀
Mám moc ráda kapsičky z kuřecích stehen, sepnutých ostrými párátky (kůži nechám ).
Do toho to bude výborné
Ořechy miluju!! Teda s masem jsem to nikdy nezkoušela, ale Fialce věřím. Zuksím to s tenkým palatkem vepřového🐷
Dělávám velmi podobně , jen bez mouky, víc vajec a míň mléka, kousek špeku na kostičky a petrtelku. Jako přidanou hodnotu dávám strouhané, nebo drobně posekané mandle. Ořechy mne nikdy nenapadly. Vyzkouším do první kapsy, co mi pod ruku přijde 😋😎
holky a taková jen osolená a opepřená (bez cibule atd) sekaná rozválená na placku ,potřená tímhle Fialkovým zázrakem, smotaná do rolády a upečená… mlask!