1 kg meruněk
2 lžíce oleje
1 velká cibule
3 stroužky česneku
100 ml balzamikového octa
100 ml jablečného octa
150 g cukru krupice
1 lžička soli
1 lžička zázvoru
1 lžička kari
1 lžička red curry pasty
Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky.
Cibuli nakrájíme a opečeme na oleji. O chvíli později k ní přidáme česnek nakrájený na tenké plátky.
Pak přidáme meruňky, sůl, cukr a ocet. Vaříme a vaříme, když jsou meruňky už skoro rozvařené, přidáme koření.
A když už jsou meruňky rozvařené tak, že se za vařečkou se dělá cestička a mají snahu se přichytávat, vypneme sporák a plníme čatní do skleniček, které jsme předtím vysterilizovali buď v troubě nebo varem. Cca na 5-10 minut je obrátíme dnem vzhůru.
Jako u každého čatní platí: variace. kombinace – je tu spousta možností upravit čatní podle své chuti, například dát jen balzamikový ocet a ubrat cukr, nebo dát lihový ocet a naopak přisladit. Můžete přidat rozinky, vynechat česnek nebo vyměnit zázvor za hřebíček.
Recept paní Nadi ze stránek pana Cuketky vyzkoušela Úsměvka
meruňkový jsem nikdy nedělala, nikdy jich nebylo tolik…ale jablečný a švestkový, tam přebytky byly..takže i zhůvěřilost,jako loupaný švestky zavařený nasucho..jen s troškou soli … a ani další suroviny nejsou příliš odlišné..no, zase není přebytek meruněk..tak možná příště…děkuju za recept…
No, já so myslím, že pokud to nebudeš dělat na hektolitry, ale koupíš 1 – 1,5 kg meruněk, že to není zas až tak velký problém.
Jó, chutě by byly, jak na výrobu, tak na mlsání, ale už máme po meruňkách… Tak zase za rok, vypadá to moc dobře.
Loni jsem dělala meruňkovou omáčku ostrou (175) – k masu vynikající. Ještě dvě skleničky mám a protože mám po několika skleničkách i jiných ovocných čatní („griluji“ pouze na pánvi a pro dva moc velká spotřeba není) , letos vařit nebudu. Nooo… možná z půlkila? Ještě pořád se nechají sehnat levné v superhyper a ty ostré příchutě potlačí tu nepříliš meruňkovou… Každopádně ukládám 😋😎